Ondřej Vacek (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  18.07.2024 23:35:00

Cesta do Chorvatska: Jak ušetřit a mít výdaje pod kontrolou?

S nástupem letních prázdnin a zvýšenými cenami pohonných hmot hledají čeští motoristé způsoby, jak ušetřit na cestě do oblíbeného Chorvatska. Přinášíme několik osvědčených tipů, které vám mohou pomoci snížit výdaje spojené s cestou.

Před plánováním cesty prověřte technický stav svého vozidla. Nezapomínejte, že zákon schválnosti funguje spolehlivě a rozhodně nechcete, aby se závada projevila zrovna při cestování na dovolenou. Máte-li jakékoliv podezření, nechte auto zkontrolovat profesionály. Je to sice investice navíc, ale řešení opravy v zahraničí může představovat daleko vyšší výdaje. 

Správně nahuštěné pneumatiky šetří palivo


Některé základní kroky zvládnete také sami, jako například kontrolu správně nahuštěných pneumatik. Podhuštěné pneumatiky mohou zvýšit spotřebu paliva až o 10 %, a střešní boxy dokonce o 40 %. Dopředu si proto zjistěte, jaký má být správný tlak v pneumatikách u vašeho vozu a prověřte, zda skutečné hodnoty odpovídají těm doporučeným. 

Styl jízdy také ovlivní spotřebu vašeho auta. Efektivní řízení, kdy například s tempomatem budete dodržovat stejnou rychlost a vyvarujete se častému brždění, ušetří benzín či naftu. P
lánování pravidelných přestávek během dlouhé cesty vám pak pomůže udržet lepší palivovou ekonomii a zároveň zvýšit bezpečnost na cestách.

Příprava vhodného jídla

Možná nejste příznivci české tradice zabalit sebou na cesty řízky. I tak ale zvažte přípravu jiného jídla nebo přibalení takových potravin, které vás zasytí a zároveň se vám při několikahodinové cestě v autě nezkazí. Vhodné jsou některé druhy ovoce, zeleniny, různé müsli a proteinové tyčinky. Vzít můžete také konzervy či instantní jídla. Nezapomeňte ani na dostatečné množství tekutin. Naopak jídlo i pití na benzinových pumpách je často předražené a může vás tak zbytečně stát více euro. Navíc – takové domácí bábovce se stejně nic nevyrovná. 


Naplánování trasy i tankování

Jedním z dalších doporučení, co udělat ještě než vyrazíte z České republiky, je naplánovat si, kde budete tankovat. Ceny pohonných hmot se v jednotlivých zemích liší, ideálně proto doplňte nádrž před českými hranicemi, kde jsou ceny benzinu obvykle nižší než ve Slovinsku či Chorvatsku. Zvážit byste měli také trasu, kterou se vydáte, a poplatky, které vás na ní čekají. Dálniční známce v Rakousku a Slovinsku se nejspíš nevyhnete, ušetřit ale můžete například volbou trasy mimo placené průjezdy rakouskými tunely, které vás můžou vyjít až na 34 euro (včetně zpáteční cesty). V Chorvatsku pak počítejte s placením mýtného, jehož výše se odvíjí od ujetých kilometrů na zpoplatněných úsecích. 

Zvažte také, ve kterém dni budete na cesty vyrážet. Nejvytíženější bývají silnice o víkendech, a s tím jde ruku v ruce riziko uvíznutí v zácpě a dlouhého zdržení. Tím se vám může cesta opět prodražit. 


Cestování bez pojištění je ekonomický hazard

Ještě než naložíte poslední kufr a nastartujte motor, zkontrolujte rozsah krytí povinného ručení a havarijního pojištění. Pokud byste se totiž v zahraničí stali účastníky nehody nebo byste museli řešit jiné potíže se svým autem, jako je například píchlá pneumatika, špatně natankované palivo či vykradení auta zloději, mohlo by vás to bez dobře nastavených limitů pojistného vyjít pěkně draho. Případné náklady byste totiž museli doplatit ze své kapsy. 

Pokud auto není dostatečně pojištěno a máte obavy z možných nečekaných situací, měli byste si ohlídat výročí pojištění, kdy je možné změnit pojišťovnu a sjednat si lepší autopojištění. Ideální je využít služeb důvěryhodného srovnávacího portálu a zjistit nabídky jednotlivých pojišťoven. 

 

Stejně tak se neobejdete bez kvalitního cestovního pojištění, kde by vám opět měl pomoci důvěryhodný srovnávací portál. Při výběru byste měli zohlednit nejen cenu, ale zejména rozsah krytí, aby vás pojištění dostatečně chránilo.

S těmito tipy a s kvalitním autopojištěním i cestovním pojištěním si můžete užít cestu do Chorvatska bez zbytečně vysokých výdajů i starostí. 

 

Ondřej Vacek

Pracovní začátky sahají do roku 2005, když začínal jako projektový koordinátor a později jako projektový manažer v jedné z největších cestovních agentur v ČR. Od roku 2010 se věnoval především rozvoji pojistných produktů. Od roku 2018 rozvíjel své znalosti z pozice produktového manažera cestovního pojištění v přední pojišťovně zaměřující se právě na cestovní pojištění. V roce 2020 rozšířil řady společnosti Ušetřeno.cz, nejdříve jako produktový manažer cestovního pojištění, aby následně v roce 2022 převzal rozvoj celého oddělení pojištění – tedy odpovědnost za strategii i v oblasti autopojištění a pojištění nemovitostí.




Pomáháme lidem vybrat si správně. Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více informací na https://www.usetreno.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et 16:42  Vyvarujte se těchto chyb. Mohou vás stát tisíce korun Iva Grácová (Bezvafinance)
Po 10:57  Kde najít fakturu od dodavatele energií? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688