Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  16.07.2024 17:41:00

Proč akcie nereagují na neustále se oddalující snižování sazeb?

Americký akciový trh si letos připisuje necelých 20 %. Na počátku roku se přitom hovořilo o tom, že Fed by letos mohl sazby snižovat až sedmkrát, nyní očekávání trhů implikují dvojí snížení. A hovoří se i o tom, že nemusí přijít ani jedno. Celkově to můžeme brát jako důkaz toho, že sazby nejsou pro akcie ani zdaleka klíčové. Otázkou by pak bylo, proč se o nich neustále tolik hovoří.

Současná doba je trochu extrémem v tom, jak moc akcie ovlivňuje dlouhodobý výhled. Tedy vize spojené s novými technologiemi. Vývoj na trhu se tak dost odtrhává od cyklu, včetně sazeb. Jejich vliv přitom nijak velký ani z pohledu učebnicového fundamentu. U něj je totiž rozhodující růst zisků a dividend na straně jedné a požadovaná návratnost na straně druhé. Tedy výnosy dlouhodobých dluhopisů a rizikové prémie. Sazby mohou promlouvat do všech těchto proměnných. Ale jak růst, tak požadovaná návratnost se třeba mohou vyvíjet směrem pro akcie příznivým i bez poklesu sazeb. Přesněji řečeno, tímto směrem může jít poměr růstu k požadované návratnosti.

Onomu poměru „růst/požadovaná návratnost“ se tu věnuji poměrně často. Jde podle mne o rozumnou zkratku, kterou lze vysvětlit řadu věcí na trhu. Včetně toho, proč trh silně roste i přesto, že snižování sazeb je daleko za očekáváními. Poměr „růst/požadovaná návratnost“ se totiž prostě zlepšuje i bez poklesu sazeb. Nemalou měrou do toho zřejmě promlouvá vývoj zobrazený v následujícím grafu. Jde o index finančních podmínek od Goldman Sachs, podle kterého na této rovině proběhlo na podzim minulého roku znatelné uvolnění, které se letos ještě prohlubuje:

sous1
Zdroj: X

K uvolněným podmínkám přispívá i samotný vývoj na akciích, existuje tu tedy kruhová reference. Celkově pak podmínky dělají uvolňující práci za centrální banku. Může tomu tak být ve i vidině přicházející poklesu sazeb, ale tento příchod je neustále oddalován a podmínky nahoru neobrací. A dá se spekulovat, že i do nich se promítají ony vize spojené s novými technologiemi, protože právě ony do značné míry táhnou nahoru akcie, a možná i snižují rizikové spready na korporátních dluhopisech. Konec konců, pokud by nastal boom produktivity, mělo by se to mimo jiné projevit i na finanční síle firemního sektoru a jeho schopnosti splácet dluhy.

Ve světě kruhových referencí a spirál, kam patří i finanční podmínky, se může vývoj rychle obracet. Zatím jsou ale i ony jasnou ukázkou toho, proč je význam sazeb někdy přeceňován – na monetární rovině může stále panovat restrikce (i když není úplně jasné jak velká). Na rovině finanční tomu ale může být ve stejné době opačně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688