mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  16.07.2024 12:17:47

Důchodová reforma rodinným vyměřovacím základem přímo ocení výchovu dětí i péči o blízké

MPSV pod vedením Mariana Jurečky připravilo důchodovou reformu reagující na demografické změny v populaci. Cílem důchodové reformy je stabilita a udržitelnost celého penzijního systému. Zajistí se tak férové důchody nejen dnešních seniorů, ale i budoucích generací. Součástí reformy je nejen celá řada stabilizačních a dalších opatření, ale i opatření výrazně prorodinná. Jedním z nich je zavedení rodinného vyměřovacího základu. Ten oceňuje péči o děti, zároveň však nově také péči o blízké, například starší a nemocné osoby. Článek serveru Novinky, který implikuje, že „na reformu nejvíc doplatí matky“, se tedy nezakládá na pravdě. Text zároveň některé aspekty reformy zcela mylně interpretuje.

Rodinný vyměřovací základ u nových důchodů postupně nahradí dosavadní systém výchovného, přičemž to zůstane zachováno pro matky tří a více dětí. Útlum výchovného pro první a druhé dítě při zavedení rodinného vyměřovacího základu bude navíc postupný.

Zavedením výchovného jsme reagovali na dlouhodobou nespravedlnost. Matky byly dříve v podstatě trestány za výchovu dětí, protože kvůli výpadku příjmů v době péče měly přibližně o 15 % nižší důchody než muži. Výchovné velmi rychle na tuto křivdu zareagovalo u 1,4 milionu matek. V důchodové reformě však přicházíme s inovativním koncepčním řešením, tedy rodinným vyměřovacím základem, jehož hodnota bude na rozdíl od výchovného trvale růst stejně rychle jako průměrná mzda v ekonomice. Platí samozřejmě, že výchovné navíc zůstane každému, kdo jej již dostal nebo teprve dostane,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Rodinný vyměřovací základ bude přímo oceňovat dobu péče o dítě do tří let věku a rovněž péči o osoby závislé, což je s ohledem na potřebu podpory domácí péče při stárnutí populace stále důležitější. Podpora bude počítána na základě průměrné mzdy, což zajišťuje spravedlivější přístup pro všechny rodiny.

Zavedení rodinného vyměřovacího základu představuje udržitelné a spravedlivé řešení, které zohledňuje nejen péči o děti, ale případně i o další členy rodiny. Tímto krokem posílíme finanční stabilitu rodin a zajistíme, že také péče o osobu blízkou bude v důchodu adekvátně oceněna. Týká se to statisíců lidí a především žen. Jejich situaci dnes výchovné vůbec neřeší. Určitě tedy není pravdou, že by matky nebo pečující na důchodovou reformu doplatily. Takové tvrzení zásadně odmítáme,“ uvedl ministr Jurečka.

Rodinný vyměřovací základ bude časem oproti výchovnému výhodnější

MPSV se důrazně ohrazuje proti interpretaci analýzy odborové organizace LIBERI, zveřejněné v článku na serveru Novinky , podle níž „navrhovaná opatření vezmou budoucím důchodkyním s průměrnou mzdou, když měly dvě nebo tři děti, zhruba 700 tisíc korun za 21 a půl roku“.

Nebyly zveřejněny žádné konkrétní parametry výpočtů. Je ale zřejmé, že analýza zcela mylně interpretuje jednu z podstatných částí důchodové reformy. O zpomalení růstu nových důchodů hovoří jako o ztrátě. Nikomu se však nebudou nové důchody snižovat, naopak budou trvale stále růst, a to rychleji než inflace.

Více informací najdete v tiskové zprávě.

 

 



 


 

 

 

 

 

 




 

 

 





 




  • Tisková zpráva.pdf (225 kB)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688