Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  16.07.2024 09:05:56

Ranní okénko - Dnes průzkum ZEW v Německu a maloobchod v USA

Dnes budeme netrpělivě vyhlížet zejména výsledky červencového průzkumu instituce ZEW mezi finančními analytiky ohledně hodnocení aktuální ekonomické situace Německa včetně budoucích očekávání. V případě přítomnosti by podle trhu k zásadnější změně dojít nemělo, když i nadále je současný výkon německé ekonomiky vnímán negativně. To optimismus týkající se budoucích očekávání roste nepřetržitě od loňského srpna, zejména na pozadí poklesu inflace, predikovaného oživení německé ekonomiky včetně pro ni důležitých exportních trhů a uvolňování měnových podmínek, ačkoli ECB bude zřejmě postupovat velmi pomalu a obezřetně. Nicméně tentokrát se očekává změna trendu, kdy trh prognózuje pokles indexu z 47,5 na 41,0 bodů, a to zejména v důsledku zavedení dovozních cel na čínské elektromobily Evropskou unií. Přestože Čína věří, že se podaří najít dohodu s EU, tak je případně připravena podniknout odvetné kroky, které by měly negativní dopad i na německé automobilky, jako jsou Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW či Porsche, přičemž automobilový sektor je v Německu, podobně jako v Česku, srdcem průmyslu. Protiopatření se mohou týkat i jiných oblastí, Peking například již prověřuje možnost dumpingu ze strany vývozců vepřového masa z EU do druhé nejlidnatější země světa.

Ze Spojených států amerických dorazí údaje o maloobchodních tržbách za měsíc červen. Trh předpokládá, že v meziměsíčním srovnání bude jejich vývoj velmi podobný jako v posledních dvou měsících, kdy takřka stagnovaly. Opětovný slabší výsledek by naznačoval ochabující spotřebu domácností, která v posledních dvou letech dovedla americkou ekonomiku k mnohem lepším výsledkům, než se původně predikovalo. Zároveň by to byl další argument pro Fed, aby zahájil v relativně brzké době cyklus snižování úrokových sazeb. To by podle trhu mohlo nastat na zářijovém zasedání, s čímž také počítá naše prognóza.

Pohled zpět:

První údaj, který jsme se v novém týdnu dozvěděli, byla výše běžného účtu platební bilance. Ten skončil poprvé v letošním roce v deficitu, a to ve výši -14,7 mld. . Bilance zboží a služeb sice byla v přebytku (+33,3 mld. ), ale saldo prvotních (-42,4 mld. ) i druhotných důchodů (-5,6 mld. ) se dostalo do záporných hodnot.

Německý průmysl zatím stále nezažehnul motory, a tak není překvapením, že i průmysl v eurozóně jako celku strádá. V květnu meziměsíčně po sezónním očištění se snížila jeho produkce o 0,6 %, přičemž trh očekával ještě mírně horší výsledek (-0,7 %). Byl to nejprudší pokles od letošního ledna a signalizuje stále velmi pomalé oživení ekonomik v Evropě.

Dle indexu Empire manufacturing se podnikatelská nálada ve zpracovatelském průmyslu během července ve státě New York zhoršila méně (-6,6 bodů), než očekával trh (-7,6 bodů). Aktivita poklesla osmý měsíc v řadě, když byl opět zaznamenán nižší počet nových objednávek i dodávek. Průmysl dále trápí nedostatečné investice díky vysokým nákladům na úvěry a také nerovnoměrné spotřebitelské výdaje. Pozitivní skutečností je alespoň snížení cen vstupů, které jsou na nejnižší úrovni za poslední rok.

Nový týden začal americký index S&P 500 se ziskem 0,3 %, naproti tomu evropským akciím se nedařilo, když například německý DAX ztratil více než 0,8 %. Výjimkou ovšem byl pražský PX, který si připsal více než 0,6 %. Koruna se pohybuje těsně pod hranicí 25,40 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

14.08.2024Ranní okénko - Dnes data o vývoji ekonomiky eurozóny a inflace v USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.06.2024Ranní okénko - Dnes průzkum ZEW v Německu, maloobchod a průmysl v USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688