Research (J&T BANKA)
Investice  |  12.07.2024 18:41:33

Příští týden se trhy zaměří na čtvrteční zasedání ECB a na výsledkovou sezónu

V uplynulém týdnu se trh zaměřil na výsledek druhého kola předčasných voleb ve Francii, vystoupení šéfa Fedu Powella v americkém Parlamentu, americkou spotřebitelskou inflaci CPI a výsledkovou sezónu za 2Q24.
Výsledek druhého kola předčasných voleb ve Francii byl překvapivý s výhrou levicové Nové lidové fronty a propadem jasně favorizované strany Národní sdružení (M. Le Penové). Žádná ze stran nezískala nadpoloviční většinu v Národním shromáždění, což bude znamenat zhoršené podmínky pro vyjednávání a prosazování nové legislativy. Trh přešel výsledky relativně klidně a samotný faktor předčasných voleb tak postupně odezníval s tím, že následná jednání o nové vládě a případné reformy nebudou jednoduché a nelze vyloučit ani scénář dalších předčasných voleb za rok.
Své pravidelné vystoupení před zákonodárci o stavu měnové politiky měl šéf Fedu Powell, který byl relativně více holubičí než doposud. Jasně naznačil, že se cyklus snižování sazeb blíží, ale na druhou stranu se zřetelně vyjádřil, že se bude jednat o pozvolný proces. Tento názor podpořily data o spotřebitelské inflaci CPI v USA (3,0 vs. oček. 3,1 po 3,3 % r/r), která zmírnila svou dynamiku růstu více, než se očekávalo.
Vykročení do výsledkové sezóny za 2Q24 si v USA odbyly velké banky (JP Morgan, Citigroup a Wells Fargo), které však předvedly smíšená data a trh tak moc nepotěšily.

Nižší inflační data a poměrně holubičí vystoupení šéfa Fedu povzbudilo kupce. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 přidaly +0,9 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 vzrostla o 1,5 % t/t. Domácí index PX šel v souladu s Evropou a uzavřel výše o 1,2 % t/t na 1590,4 bodech.

Společnosti na BCPP

Společnost Pilulka Lékárny oznámila, že podepsala smlouvu o čerpání úvěru ve výši 80 mil. se společností TCF Capital podnikatele Tomáše Čupra. Součástí smlouvy je i opce pro TCF Capital na nabytí kontrolního podílu ve společnosti, a to získáním podílů od některých ze současných akcionářů. Pilulka použije prostředky z úvěru na splacení závazků vůči dodavatelům a zlepšení pracovního kapitálu. Získání úvěru je pozitivní zprávou, neboť Pilulce umožní pokračovat v provozu v momentě nedostatku hotovosti a omezování sortimentu od dodavatelů kvůli neplacení závazků. Poskytnutí úvěru ze strany Tomáše Čupra zároveň otevírá možnost budoucího propojení mezi Pilulkou a rozvážkovou službou Rohlik Group, jejímž je Čupr hlavním akcionářem. Titul zakončil volatilní týden na 220 (+77,4 % t/t).

Společnost Tatry Mountain Resorts (TMR) oznámila, že v rámci dvoukolové nabídky upsala celkem 6 315 790 nových akcií, což odpovídá maximálnímu plánovanému počtu nabízených akcií. S emisní cenou 19 EUR na akcii pak výtěžek emise činí 120 mil. EUR. TMR uvedla, že ve druhém kole, v němž mohli akcie upisovat i noví investoři, poptal nejvíce akcií fond JTFG FUND II SICAV s domicilem v České republice. Ten se stal novým investorem s držbou 2,68 mil. akcií, což znamená při novém celkovém počtu akcií 13,02 mil. podíl na akciovém kapitálu 20,6 %. TMR plánuje využít čistý výnos z emise (119 mil. EUR po odečtení nákladů na úpis) na částečné oddlužení cestou odkupu dluhopisů či splacení některých úvěrů. Titul zakončil týden na 498 (+1,6 % t/t).

Po úspěšném prvním kvartále, kdy trh e-commerce v ČR rostl meziročně o 4 %, pokračoval dle dat Heureka Group v růstu i ve druhém kvartále, a to meziročně o 3 %. Dle dat však došlo k mezikvartálnímu poklesu průměrné objednávky na 1398 (-7,5 % q/q). Růst objednávek byl znatelný v oblasti solární energie, elektrických motorek nebo zdravého životního stylu, zatímco pokles objednávek byl vidět především u herních konzolí a osobní elekroniky. Nejslabším měsícem kvartálu byl květen kvůli skokově vyšším nákupům minulý rok a kvůli současným problémům s lodní dopravou v oblasti Suezského průplavu. Tržby Heureky coby cenového srovnávače jsou přímo napojené na objem výdajů na trhu, a proto hodnotíme zprávu jako pozitivní.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Pilulka (220 , +77,4 % t/t). Společnost uvedla, že získala úvěr 80 mil. od TCF Capital podnikatele Tomáše Čupra s možností nabytí kontrolního podílu v Pilulce. Získané prostředky umožní firmě dále pokračovat v podnikání. Navíc potenciální provázání se službou firmy Rohlik Group (Tomáš Čupr) by mohlo Pilulce otevřít další možnosti. Bližší informace nejsou prozatím k dispozici. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byl Gevorkyan (-2,3 % t/t na 252 ). Titul se obešel bez firemní zprávy a proto posun níže přisuzujeme čistě technice a nižšímu zobchodovanému objemu.

Výhled na příští týden

V příštím týdnu se trhy zaměří na čtvrteční zasedání ECB a na výsledkovou sezónu. V případě ECB by dle posledních výroků Lagardeové ke změně sazeb dojít nemělo a bude se vyčkávat na další makroekonomická data. Trh čeká do konce roku ještě 2x snížení po 25 b.b. každé. Tento základní scénář trh již plně zaceňuje. Výsledková sezóna bude pokračovat velkými zámořskými bankami jako Goldman Sachs, Bank of America či Morgan Stanley. Vynechat by se ale neměly ani firmy jako středeční ASML (stroje na výrobu nejvyspělejších polovodičů) či čtvrteční Netflix. Jak jsme již dříve uváděli očekávání na výsledkovou sezónu jsou poměrně ambiciózní, což vytváří poměrně těžké prostředí pro pozitivní překvapení. Pro příští týden máme neutrální výhled s tím, že hlavně výsledky firem mohou působit větší volatilitu u konkrétních titulů.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní maloobchodní tržby za červen (oček. -0,2 po +0,1 % m/m) a středeční průmyslovou produkci za červen (oček. +0,3 po +0,7 % m/m). V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, které by se měly snížit jak v hodnocení současné situace, tak v očekáváních. V Číně se zaměříme na pondělní HDP za 2Q24 (oček. 5,1 po 5,3 % r/r), průmyslovou produkci za červen (oček. 5,0 po 5,6 % r/r) a maloobchodní tržby za červen (oček. 3,4 po 3,7 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po   8:03  Ranní shrnutí (05.08.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Ne 18:52  Komoditní trhy a výhled pro druhou polovinu roku 2024 Kryštof Míšek (Argos Capital)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688