Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  10.07.2024 17:53:22

Výnosová křivka obavy z recese stále nebudí, nezaměstnanost „tentokrát jinak“?

Výnosová křivka podle některých komentářů budí obavy z recese. Na to se dá namítnout, že tak činí už hodně dlouho. A detailnější pohled na historii dokonce ukazuje, že křivka spíše uklidňuje, než aby budila obavy. Co na tomto poli indikuje nezaměstnanost?

Následující graf ukazuje vývoj americké nezaměstnanosti od roku 1948, vyznačeny jsou i všechny oficiální recese. Cyklický vývoj tu je celkově hodně učebnicový – růstová fáze cyklu nezaměstnanost snižuje, dna bývá dosaženo relativně brzy před nástupem recese, ta pak nezaměstnanost prudce zvyšuje. A na konci recese dochází zase prudkému obratu nezaměstnanosti směrem dolů:


sous1
Zdroj: X

Malá odbočka: V grafu si můžeme všimnout i strukturálních posunů, včetně trendového poklesu nezaměstnanosti, který začal někdy na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Graf je pak i ukázkou toho, jak moc se ekonomika s fluktuacemi vypořádává přes množství a ne přes ceny, včetně mezd. Fluktuace nezaměstnanosti je totiž důsledkem fluktuací reálného produktu. Pokud by byly ceny a mzdy flexibilnější směrem dolů, vlny v grafu by byly zřejmě mnohem menší. Což mimochodem souvisí i s teoriemi, podle kterých není optimální nulová inflace, ale taková, která (i) ještě nepáchá škody sama o sobě, ale (ii) už zvyšuje flexibilitu reálných mezd (směrem dolů). To jen taková vsuvka, zpět k tématu:

Současný cyklus je atypický tím, že nezaměstnanost se od dna již odráží, ale recese se nedostavuje. Pokud se tedy neuchýlíme k jejím hodně volným definicím typu „rolling recession“. Tedy recese, která se přelévá z jedné části ekonomiky do druhé, ale na agregátní úrovni se neprojeví. Trh práce je přitom oblastí, která se již nějakou dobu chová ve více oblastech poněkud atypicky, tento (ne)signál recese tak do tohoto obrázku zapadá. U výnosové křivky je to ale jinak. Ta totiž navzdory mnohým tvrzením recesi neindikuje a má tak už dlouho pravdu. Konkrétně:

Pokud se podíváme do historie (viz následující graf), tak zjistíme následující: Inverze výnosové křivky není signálem recese, je jím až vynoření se z této inverze. Jak tu tedy občas píšu, současné dění tedy není v této oblasti atypické, naopak: Inverze v současné době opět neindikuje nástup recese. O atypický vývoj by šlo až ve chvíli, kdy by se výnosy dlouhodobých dluhopisů dostaly opět nad výnosy těch krátkodobých, ale recese by byla stále v nedohlednu.

sous2
Zdroj: X

Výnosová křivka by tedy obavy z recese nyní budit neměla. Naopak, její pokračující znatelná inverze by měla uklidňovat. Pokud tedy věříme na rýmy historie posledních čtyř recesí. Co až se objeví známky deinverze? Objevovat by se měly spíše kvůli poklesu krátkodobých výnosů. A tudíž tu z velké části hovoříme o tom, zda Fed dokáže pustit nohu z brzdy a popřípadě začít šlapat na plyn v tu správnou chvíli.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

So   9:38  ZLATO: růstový trend v dlouhodobém kontextu Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
Pá 16:47  Silná ekonomika USA a jestřábí komentáře z ČNB (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688