Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
Okénko práce  |  10.07.2024 14:13:14

Chystáte se podat výpověď? Přinášíme 5 tipů, jak to zvládnout v klidu

 

Rozhodli jste se podat výpověď a hledáte způsob, jak celý proces zvládnout co nejlépe? Ať už odcházíte za lepší pracovní příležitostí, nebo se chcete vydat na cestu osobního rozvoje, je důležité celou záležitost řešit s chladnou hlavou. Připravili jsme pro vás 5 praktických tipů, s nimiž zvládnete podat výpověď s přehledem.

 

1. Písemná výpověď je základ

Prvním krokem by mělo být sepsání písemné výpovědi. I když jste se již se svým nadřízeným dohodli ústně, písemná forma je nezbytná pro oficiální potvrzení vašeho rozhodnutí. Ve výpovědi uveďte datum vašeho posledního pracovního dne. Myslete ale i na zákon, podle kterého můžete pracovní poměr ukončit až po uplynutí výpovědní doby, která činí 2 měsíce – můžete se dohodnout i na jejím prodloužení.

 

Alternativou je okamžité zrušení pracovního poměru, které je možné pouze v případech uvedených v zákoníku práce v § 55 a 56. Může se jednat například o situaci, kdy vám zaměstnavatel nevyplácí vaši mzdu. Písemnou výpověď předejte nadřízenému osobně a ponechte si kopii s potvrzením o převzetí. Nezapomeňte zároveň poděkovat za příležitost a zkušenosti, které jste ve firmě získali. 

 

2. Načasování a příprava jsou klíčové

Pořádně si naplánujte předání vaší výpovědi. Vyberte si klidný moment, kdy váš nadřízený nebude pod tlakem dalších úkolů a bude mít čas se vám plně věnovat. Před samotným rozhovorem si připravte, co chcete říci.

 

Mějte jasno v důvodech odchodu a buďte připraveni odpovědět na možné dotazy. Pokud odcházíte za jinou pracovní nabídkou, není nutné zacházet do detailů. Stačí uvést, že jste dostali zajímavou příležitost, která lépe odpovídá vašemu kariérnímu růstu.

 

3. Profesionalita a věcnost nade vše

Při předávání výpovědi i v následující komunikaci se spolupracovníky a nadřízenými se snažte udržet profesionální a věcný tón. I když mohou emoce pracovat, nenechte se jimi strhnout. Zaměřte se na pozitivní stránky vašeho působení ve firmě a vyjádřete vděčnost za získané zkušenosti. Vyhněte se kritice a v žádném případě nevynášejte ven interní informace.

 

4. Pozitivní přístup vám otevře nové dveře

 I když odcházíte, snažte se udržet pozitivní vztahy se spolupracovníky a nadřízenými. Nikdy nevíte, kdy se vaše cesty v budoucnu znovu protnou. Nabídněte pomoc s předáním agendy a zaučením nového kolegy. Pozitivní a profesionální přístup vám často dokáže otevřít dveře k další spolupráci, nebo si alespoň zajistíte zajímavé reference a doporučení.

 

5. Připravte se na rozporuplné reakce

Ne každý bude z vašeho rozhodnutí nadšený. Někteří se budou snažit vás přemluvit k setrvání, jiní mohou naopak reagovat chladně či odmítavě. Nenechte se reakcemi vyvést z míry a stůjte si za svým rozhodnutím. Pokud se setkáte s negativní reakcí, zachovejte klid a nepouštějte se do zbytečných hádek. Pamatujte, že způsob, jakým zvládnete odejít z firmy, napoví mnoho o vašem charakteru.

 

Podání výpovědi nemusí být snadné, ale s trochou přípravy a správným přístupem to zvládnete v klidu a s grácií. Zaměřte se na pozitivní aspekty změny a na nové příležitosti, které vás čekají. Udělejte maximum pro hladké předání agendy a s bývalými kolegy se rozlučte s úsměvem. Odejít se vztyčenou hlavou a dobrým pocitem je ta nejlepší tečka za vaším působením ve firmě.

Jaroslav Fišer

Zakladatel a provozovatel webu DobraPrace.cz se zkušenostmi z online trhu práce od roku 2000. Nejprve spustil internetovou burzu práce se zaměřením na východní Čechy, od roku 2004 pak provozuje pracovní portál DobraPrace.cz, který patří k největším a „služebně" nejstarším v České republice. Předtím působil řadu let jako novinář a editor pro regionální média, několik let spolupracoval i s TV Prima či Českou informační agenturou. Veškeré zkušenosti zúročuje mimo jiné i při tvorbě odborných článků s pracovní tematikou.

 

Dobrá práce.cz

Dobraprace.cz je pracovní portál s 20letou historií. Zveřejňuje nabídky prestižních personálních agentur či významných podniků s celorepublikovou působností, ale také malých firem s lokální působností. Mimo to produkuje komplexní obsah jak v rámci novinek z pracovního trhu, tak rad, jako například jak získat a udržet své zaměstnání nebo jak z něho odejít.

Více informací na https://www.dobraprace.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko práce:

04.07.2024  Práva a povinnosti ve zkušební době: Na co máte nárok? Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
28.06.2024  Období letních brigád je tady! Jaká jsou jejich pravidla? Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
20.06.2024  Datum čerpání dovolené: Může vám ho zaměstnavatel nařídit? Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688