Marek Pokorný (Portu)
Finanční rady  |  10.07.2024 10:44:18

Jak se vyvíjí inflace v Česku, Evropě a ve světě?

Inflace v České republice

Meziroční míra inflace v ČR v červnu podle Českého statistického úřadu dosáhla na 2 %, což bylo o 0,6 p. b. méně než v květnu. Odhady přitom počítaly s hodnotou 2,4 %, tento pokles tak příjemně překvapil. Zmírnění meziročního růstu cen byl značný zejména u potravin a nealkoholických nápojů. Kde ceny meziročně klesly o 4 %. Dále klesly ceny pohonných hmot a olejů z 10,8 % v květnu na 6,1 % v červnu. Co se týče rekreace a kultury, ceny dovolených z květnového růstu o 8,4 % klesly v červnu o 0,1 %.

Na meziroční růst cenové hladiny měly v červnu nadále největší vliv ceny bydlení, kde vzrostly ceny nájemného z bytu o 7,0 %, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 4,7 %, vodného o 10,9 %, stočného o 13,4 %, elektřiny o 10,6 % a tepla a teplé vody o 4,7 %. Ceny zemního plynu meziročně klesly o 7,9 % a tuhých paliv o 3,8 %.

Ze 41 sledovaných evropských států měla Česká republika v červnu při využití meziroční hodnoty inflace 2 % 11. nejnižší inflaci. V květnu skončila Česká zhruba v polovině žebříčku, když měla 23. nejvyšší inflaci. Země si tak oproti údajům z května výrazně polepšila. Nejvyšší inflaci v Evropě mělo Rusko (8,3 %). Vysokou inflaci měl i Island (5,8 %), Bělorusko (5,7 %) a Rumunsko (5,1 %). Ze sousedních států byla inflace vyšší ve všech státech. V Rakousku aktuálně činí 3 %, v Polsku 2,6 %, Německu 2,2 % a na Slovensku také 2,2 %. Nejnižší byla naopak inflace v Litvě (0,7 %), následovala Itálie (0,8 %) a Lichtenštejnsko (1,3 %).   

Meziměsíčně spotřebitelské ceny v červnu klesly o 0,3 %. Klesly především ceny pohonných hmot a potravin, ceny pohonných hmot a olejů klesly o 3,7 %, zatímco z potravin klesly ceny především mléčných výrobkú (mléko, sýry, vejce) o 0,9 %. Co se týče alkoholických nápojů, tak zde zaznamenaly nižší ceny lihoviny (-1,5 %), pivo (-1 %) a víno (-1 %).

Na zvyšování celkové cenové hladiny působil v červnu především růst ceny ve stravování a ubytování, kde se zvýšily ceny stravovacích služeb o 0,5 %. V oddíle rekreace a kultura vzrostly především ceny kulturních služeb o 2,7 %. Z potravin byly vyšší zejména ceny másla o 3,9 %.

Jak to vidí ČNB?

Česká národní banka na svém červnovém zasedání pokračovala ve snižování úrokových sazeb. ČNB potvrdila většinová očekávání trhu, když sazby snížila 0,5 p. b. Klíčová dvoutýdenní reposazba, kterou ČNB reguluje množství peněz v oběhu a od které banky odvozují svoje úroky, se snížila z 5,25 % na 4,75 %.

V červnu se v české ekonomice znovu projevilo zvolnění inflačních tlaků, nejnovější údaj o červnové inflaci tak zvyšuje šanci na to, že ČNB na svém zasedání v srpnu opět sníží úrokovou sazbu. Proinflační rizika však přetrvávají a ČNB se bude na svých příštích zasedáních rozhodovat ohledně aktuální tržní situace. Koncem roku by se však repo sazba mohla pohybovat okolo hranice 4 %.

Inflace ve světě

Inflace v eurozóně v červnu mírně klesla. V meziročním srovnání se snížila na 2,5 % z květnové úrovně 2,6 %. Hlavním motorem inflace byly nadále ceny služeb, které v červnu meziročně vzrostly o 4,1 %, stejně jako v předchozím měsíci. Následovaly ceny potravin, alkoholu a tabáku s nárůstem o 2,6 % po zvýšení o 2,8 % v květnu. Ceny průmyslového zboží mimo energií v souladu s předchozím měsícem stouply o 0,7 %. V meziměsíčním srovnání se index spotřebitelských cen v eurozóně v červnu zvýšil o 0,2 %.

Meziroční inflace v USA v květnu klesla na 3,3 %, což bylo o 0,1 p. b. méně než v dubnu. Odhady přitom počítaly s květnovým meziročním růstem cen ve výši 3,4 %. Pozitivní květnová zpráva o inflaci by tak mohla Fedu dodat sebevědomí a začít připravovat půdu pro snižování sazeb v následujících měsících. Pokud by byla příznivá i data o červnové inflaci, Fed by mohl překvapit a poprvé sazby snížit už na červencovém zasedání. Jako nejpravděpodobnější se však v současnoti jeví první snížení v září. Akciové trhy tyto zprávy potěšily a americký akciový index S&P 500 od té doby hledá nová maxima.

Spotřebitelské ceny v Číně vzrostly v červnu 2024 podle odhadů meziročně o 0,2 %. Čína po období deflace je zdá se z nejhoršího venku a spotřebitelské ceny tam mírně rostou. Důvodem je pokračující oživení domácí poptávky, kterému pomohly zásahy tamní vlády s cílem pomoci skomírajícímu trhu.

Marek Pokorný

Marek Pokorný

Marek se o problematiku finančních trhů začal zajímat již při studiu a kariéru v tomto odvětví započal na pozici reportéra akciových novinek. Nyní pracuje jako analytik finančních trhů a ekonomiky ve společnosti Portu a snaží se lidem přiblížit svět investování. Pravidelně přispívá jak články na blog tak tiskovými zprávami do médií s cílem informovat veřejnost o aktuálním dění na trzích.



Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 10:49  Finanční gramotnost českých žáků: překvapivě nad průměrem Lenka Rutteová (Bezvafinance)
19.07.2024  Dálniční známky na Slovensku Josef Pavelec (Dálnička.cz)
18.07.2024  Cesta do Chorvatska: Jak ušetřit a mít výdaje pod kontrolou? Ondřej Vacek (Ušetřeno.cz)
17.07.2024  Dluh na osobu stoupá: Jak Češi splácejí půjčky? Iva Grácová (Bezvafinance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688