Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  10.07.2024 08:38:00

Ranní zprávy 10.07.2024: Podíl nezaměstnaných osob v červnu setrval na 3,6 %

Klíčové události

- ČR: Podíl nezaměstnaných osob v červnu setrval na 3,6 %. Devizové rezervy ČNB na konci června vykázaly přebytek ve výši 136,91 mld. eur.

- Maďarsko: Spotřebitelské ceny v červnu vzrostly o 3,7 % r/r, meziměsíčně stagnovaly.

- USA: Index optimismu mezi malými podniky NFIB v červnu vzrostl na 91,5 b.

Vývoj na devizovém trhu

- EURCZK: České koruně se včera na měnovém páru s eurem nedařilo. Již od ranních hodin v jejím případě převažoval oslabující trend. Zatímco ještě ráno se obchodovalo pod hladinou 25,20 CZK/EUR, odpoledne koruna zakončila nad úrovní 25,25 CZK/EUR a je tak nejslabší od konce dubna. Podíl nezaměstnaných osob (PNO) sice v červnu mírně poklesl, ale po zaokrouhlení na jedno desetinné místo stagnoval na 3,6 %. Červen a celkově čísla za 2. čtvrtletí naznačují pokračující lehké ochlazování tuzemského pracovního trhu s mírnějším poklesem uchazečů o zaměstnání, než je na jaře obvyklé. Meziročně je PNO vyšší, když loni v červnu činil 3,4 %. Od loňského prosince pak na tuzemském pracovním trhu počet nezaměstnaných mírně převyšuje počet nabízených volných pracovních míst, což platilo i pro letošní červen. Během léta lze očekávat mírný nárůst nezaměstnanosti vzhledem k sezónním faktorům a k utlumenějším pohybům na pracovním trhu.

- USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se koruně rovněž nedařilo. I na tomto měnovém páru již od ranních hodin převážně oslabovala a postupně zamířila z hladiny 23,25 CZK/USD nad úroveň 23,35 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým pak včera prohloubila pondělní ztráty a oslabila z hladiny 5,90 CZK/PLN na úroveň 5,93 CZK/PLN na konci odpoledne. Pohybuje se tak na svých bezmála tříměsíčních minimech.

- EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu nepodařilo umazat pondělní ztráty. V dopoledních hodinách oslabil na hladinu 396,5 HUF/EUR a pozdější zisky nestačily ani na umazání těchto ztrát. V závěru včerejšího odpoledne se pohyboval mírně nad úrovní 394,5 HUF/EUR. Maďarská CPI inflace v červnu nečekaně zvolnila na 3,7 % r/r, ačkoli trh odhadoval stagnaci na 4,0 % r/r. Polskému zlotému se naopak vůči společné evropské měně dařilo a navázal tak na pondělní zisky. V závěru odpoledne se obchodovalo na hladině 4,26 PLN/EUR.

- EURUSD: Na hlavním měnovém páru si v souhrnu mírné zisky připsal americký dolar, když zakončil na hladině 1,082 USD/EUR. Se svým projevem vystoupil šéf Fedu J. Powell. Ačkoli opět nebyl příliš konkrétní, z jeho projevu vyplynulo, že si je Fed stále více vědom narůstajících rizik – nejenom v souvislosti s inflací, ale také s postupným ochlazováním trhu práce (z posledních dat je patrný zpomalující měsíční trend počtu nových pracovních míst, mírně také vzrostla míra nezaměstnanosti). Opět zdůraznil, že je třeba více dat pro posílení důvěry Fedu, že inflace směřuje k cíli. Velmi důležitá tak budou červnová data o spotřebitelské inflaci v USA zveřejněná zítra (11/7).

Očekávaná data a události

- ČR: Index spotřebitelských cen (červen)

- USA: Projev členů Fedu (Powell, Bowmanová, Goolsbee)

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcenta.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:58  Týden na akciových trzích: Indexy mírně korigovaly rekordní úrovně - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:21  Data tento týden vyznívala v neprospěch dolaru (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 15:40  DIP si našel své místo na trhu, zatím si jej sjednalo 53 000 osob Tisková zpráva (Tisková zpráva)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688