Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
Okénko práce  |  04.07.2024 15:34:16

Práva a povinnosti ve zkušební době: Na co máte nárok?


Ilustrace: Bing AI

Začátek nového pracovního poměru je významným milníkem v životě každého zaměstnance. První dny a týdny v nové práci jsou často spojeny s mnoha otázkami a nejistotou ohledně budoucnosti. Právě proto je zde zkušební doba, která dává zaměstnavateli i zaměstnanci čas na zhodnocení, zda jim bude vzájemná spolupráce vyhovovat. Jak zkušební doba funguje a na co byste si měli dát pozor?

Jaká jsou vaše práva a povinnosti ve zkušební době?

Zkušební doba je období na začátku pracovního poměru, které může trvat maximálně tři měsíce. U vedoucích zaměstnanců je možné tuto dobu sjednat až na šest měsíců. I v tomto případě je nutné pracovní poměr dohodnout písemně, a to nejpozději v den nástupu do práce. Není možné ji sjednat dodatečně ani prodloužit, a to ani se souhlasem obou stran.

Zvláštní pravidla platí pro zkušební dobu sjednanou u pracovního poměru na dobu určitou. Zde nesmí být zkušební doba delší než polovina sjednané doby trvání pracovního poměru. Pokud je tedy pracovní smlouva uzavřena na čtyři měsíce, zkušební doba smí trvat maximálně dva měsíce.

Během zkušební doby má zaměstnanec stejná práva a povinnosti jako kterýkoliv jiný zaměstnanec. Vztahuje se na něj zákoník práce a další pracovněprávní předpisy, musí dodržovat pracovní řád a plnit pokyny nadřízených. Zároveň má nárok na všechny složky mzdy, jako jsou příplatky za práci přesčas, ve svátek, v noci, o víkendu a tak podobně. Jediné omezení se týká možnosti výpovědi, jak si ostatně rozebereme níže.

Jak na ukončení pracovního poměru ve zkušební době?

Hlavním účelem zkušební doby je umožnit zaměstnavateli i zaměstnanci ukončit pracovní poměr bez udání důvodu. Obě strany mají možnost spolupráci rychle a snadno ukončit, aniž by musely dodržet běžnou dvouměsíční výpovědní dobu.

Během zkušebního období lze vypovědět smlouvu i těhotným ženám, nesmí být ale prokázáno, že důvodem bylo samotné těhotenství. Výpověď musí být opět písemná s tím, že pracovní poměr končí doručením výpovědi zaměstnanci, pokud v ní není uveden pozdější den. Stejně tak může výpověď podat i zaměstnanec, a to bez uvedení důvodu.

Takové rozhodnutí s sebou však nese určité důsledky. Pokud se vy samotní rozhodnete z práce ve zkušební době odejít, nemáte nárok na odstupné a výše podpory v nezaměstnanosti se zkrátí na pouhých 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku či vyměřovacího základu.

Kdy máte nárok na nemocenskou a dovolenou?

I během zkušební doby má zaměstnanec nárok na nemocenské dávky. Od 1. do 14. dne nemoci zaměstnanci přísluší náhrada mzdy od zaměstnavatele. Nárok na nemocenskou vzniká až od 15. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti. Každopádně po uplynutí prvních 14 dnů má zaměstnavatel právo na okamžité vypovězení smlouvy.

Zajímavá je i otázka dovolené. Nárok na dovolenou zaměstnanci vzniká až po odpracování 60 dnů v kalendářním roce. V takovém případě má nárok na poměrnou část dovolené za odpracované dny. Pokud pracovní poměr ve zkušební době skončí dříve, nárok na dovolenou nevznikne.

Poskytne vám zaměstnavatel benefity?

Vedle zákonných nároků, jako je mzda, nemocenská či dovolená, poskytují mnozí zaměstnavatelé svým zaměstnancům i další benefity. Může se jednat například o stravenky, příspěvky na sport a kulturu, jazykové kurzy nebo dny volna navíc. Zda tyto benefity náleží i zaměstnancům ve zkušební době, závisí čistě na rozhodnutí a štědrosti konkrétního zaměstnavatele.

Zkušební doba je důležitým institutem pracovního práva, který dává zaměstnavatelům i zaměstnancům prostor vzájemně otestovat spolupráci a v případě potřeby ji bez zbytečných komplikací ukončit. Před nástupem se vždy informujte o všech podmínkách a v případě nejasností se neváhejte zaměstnavatele na cokoliv zeptat.

Jaroslav Fišer

Zakladatel a provozovatel webu DobraPrace.cz se zkušenostmi z online trhu práce od roku 2000. Nejprve spustil internetovou burzu práce se zaměřením na východní Čechy, od roku 2004 pak provozuje pracovní portál DobraPrace.cz, který patří k největším a „služebně" nejstarším v České republice. Předtím působil řadu let jako novinář a editor pro regionální média, několik let spolupracoval i s TV Prima či Českou informační agenturou. Veškeré zkušenosti zúročuje mimo jiné i při tvorbě odborných článků s pracovní tematikou.

 

Dobrá práce.cz

Dobraprace.cz je pracovní portál s 20letou historií. Zveřejňuje nabídky prestižních personálních agentur či významných podniků s celorepublikovou působností, ale také malých firem s lokální působností. Mimo to produkuje komplexní obsah jak v rámci novinek z pracovního trhu, tak rad, jako například jak získat a udržet své zaměstnání nebo jak z něho odejít.

Více informací na https://www.dobraprace.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688