Dotace EU (dotaceeu.cz)
Dotace  |  03.07.2024 12:10:18

Automatické mlýny se staly chloubou Pardubic. V areálu vzniknou i byty. (Kde fondy EU pomáhají) (video)

Areál Winternitzových nebo také Automatických mlýnů v centru Pardubic je doslova pýchou města. Před lety ho ve zchátralém stavu zakoupili Mariana a Lukáš Smetanovi a spolu s dalšími přizvanými institucemi se jim během pár let podařilo celý areál oživit. Na rozkvětu ještě nedávno nepříliš vábného místa mají podíl i fondy Evropské unie.

Kromě podnikatelského inkubátoru v areálu Automatických mlýnů nyní sídlí i Gočárova galerie, kterou zřizuje Pardubický kraj, a dále vzdělávací a tvůrčí instituce Sféra s Galerií města Pardubice (GAMPA), za kterými stojí magistrát Pardubic.

Historický komplex mlýnských budov, který byl v provozu více než 100 let, prošel mezi roky 20202023 transformací na moderní kulturně-společenskou městskou čtvrť. Iniciátorem proměny byla Nadace Automatické mlýny manželů Smetanových. Ta koupila areál v roce 2016. Postupně do obnovy národní kulturní památky vstoupily také Pardubický kraj a město Pardubice.

V roce 2023 se areál otevřel veřejnosti. Poprvé v historii se lidé mohou podívat do obilného sila na pravé straně oblouku, které vlastní nadace. Zatímco v přízemí objektu je pobočka turistického informačního centra města, v horním patře vznikl multifunkční sál s terasou. V bývalé hlavní mlýnské budově působí krajská Gočárova galerie, v severní části je městské vzdělávací centrum Sféra a městská galerie GAMPA. Další veřejné prostory včetně vnitřního náměstí vybudovala taktéž nadace.



Unikátní prostory pro krajskou galerii
Část areálu Automatických mlýnů v roce 2018 koupil Pardubický kraj s jasným záměrem přestěhovat do nových prostor svou galerii. „ Východočeská galerie v Pardubicích sídlila v hospodářských budovách na pardubickém zámku, který prochází výraznou rekonstrukcí. Můj poradní sbor architektů, který tvoří Ladislav Lábus, Josef Pleskot a Petr Všetečka, nám doporučil, abychom hledali pro galerii nové umístění. A když jsme se po jednom jednání zašli podívat na brownfield ve mlýnech, padl nápad, že tady by pro ni mohlo být to pravé prostředí. To, že budovu navrhl slavný rodák z nedalekého Semína u Přelouče, bylo další přidanou hodnotou, kterou jsme po dohodě s potomky Josefa Gočára využili i při změně názvu galerie,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

To se psal rok 2017 a následně začala jednání o koupi budovy pro potřeby galerie. „Krajští zastupitelé nakonec našli shodu a budovu jsme o rok později koupili. Gočárova galerie představuje největší investici do kultury v historii kraje s celkovými výdaji v rámci evropského projektu ve výši přes 400 milionů korun. Z této částky kraj obdržel 127 milionů korun z evropských zdrojů . Pardubický kraj tak pomohl zachránit národní kulturní památku Automatické mlýny, a možnost využití evropských fondů hrála určitě důležitou roli při prosazení tohoto záměru v krajském zastupitelstvu,“ vzpomíná náměstek Roman Línek.

Dále připomíná symbiózu činností v celém areálu mlýnů. „Nebyli jsme tam sami, toto místo je zajímavé tím, že tu vznikly v krátké době čtyři evropské projekty od třech investorů – kraje, města Pardubice a soukromníka. A vzniklo dílo, které má téměř miliardovou hodnotu.“

Město získalo nové vzdělávací centrum
Významnou roli v přestavbě Automatických mlýnů sehrálo i město Pardubice. To v areálu vlastní objekt, který vznikl rekonstrukcí bývalého skladu balené mouky. V jeho spodní části sídlí GAMPA a nad ní se nachází polytechnické vzdělávací centrum Sféra, které nabízí netradiční formy vzdělání a propojuje vědu, moderní technologie a tradici regionálních řemesel.

Na projektech v hodnotě 388 milionů korun se podílela dotací téměř 150 milionů korun Evropská unie .

Vedle zmiňované Nadace Automatické mlýny, krajské Gočárovy galerie a městských zařízení Sféra a GAMPA tu mají manželé Smetanovi i další byznysové plány, do kterých patří výstavba bytových a komerčních objektů. Tato fáze má za cíl uzavřít areál z východní strany a vytvořit městskou čtvrť s občanskou vybaveností. Bude to další oživení a zatraktivnění místa, které dotváří v centru Pardubic pomyslný zlatý trojúhelník tvořený historickou památkovou rezervací s Pernštýnským náměstím, dále renesančním zámkem a třetím vrcholem, kterým jsou právě Automatické mlýny.

Celý článek naleznete na stránkách Deníku.cz.

Podrobnosti k projektům historického komplexu Winternitzových automatických mlýnů v Mapě projektů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688