OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  03.07.2024 09:41:44

Vyšší úrokové sazby napomáhají rezervotvornému životnímu pojištění (Swiss Re)

Vyšší úrokové sazby na celém světě mění vyhlídky na růst a ziskovost životního pojištění. Spořicí produkty jsou po desetiletí slabé poptávky a nízkých výnosů znovu pro spotřebitele atraktivní.

„Vyšší úrokové sazby mění pravidla hry a poskytují produktům životního pojištění a penzijního připojištění vítr do plachet, díky kterému mohou mnohem lépe řešit problémy spojené se spořením na důchod v souvislosti se stárnutím populace. Spořicí produkty jsou opět atraktivní jako přímý důsledek normalizace úrokových sazeb. Vyšší investiční výnosy prospívají také produktům dlouhodobého zabezpečení,“ uvedl Jerome Jean Haegeli, hlavní ekonom skupiny Swiss Re.

Ve své nové studii sigmaŽivotní pojištění v éře vyšších úrokových sazeb: spoření novým lehkým aktivem“ předpovídá Swiss Re Institute v příštím desetiletí dodatečný celosvětový objem pojistného na rezervotvorné produkty ve výši 1,5 bilionu USD, protože spotřebitelé se přesouvají k nákupu spořicích produktů, které zajišťují vyšší důchodové příjmy. V důsledku toho se předpokládá, že celkové celosvětové pojistné vzroste do roku 2034 na 4 biliony USD. Pro porovnání: naproti tomu za celé desetiletí nízkých úrokových sazeb v období 20102019 vzrostlo celosvětové pojistné za životní produkty pouze o 300 miliard USD.

„Vyšší úrokové sazby dávají spotřebitelům atraktivnější možnosti, jak se zabezpečit na stáří, a my pozorujeme velmi pozitivní růst trhu životního pojištění, které tuto potřebu umí uspokojit. Vyšší úrokové sazby také umožňují pojišťovnám pokrýt jejich kapitálové náklady. Zajistitelé mohou dále podpořit životní pojišťovny uvolněním kapitálu, navýšením upisovací kapacity a zaměřením se na inovace produktů pro snazší kapitálový růst,“ vysvětlil Paul Murray, CEO pro životní a zdravotní zajištění společnosti Swiss Re.

Výrazně vyšší výnosy u státních dluhopisů nyní také zlepšují investiční výnosy životních pojišťoven a marže u pevných anuit. V letech 20222027 předpokládá Swiss Re Institute nárůst provozního výsledku pojišťoven na 8 největších trzích životního pojištění na světě, mezi které patří USA, Velká Británie, Německo a Japonsko, o více než 60 %, protože výnosy z investic vzrostou o 40 %. Růst produktů životního pojištění je důležitým mechanismem k překlenutí mezery v důchodovém spoření, kterou Swiss Re Institute odhaduje na 106 bilionů USD v roce 2022 pro 6 vyspělých ekonomik plus Čínu a Indii.

Swiss Re Institute také odhaduje, že vyspělé trhy v příštím desetiletí vygenerují přibližně 61 %, tj. 900 miliard USD, dodatečného pojistného v absolutním vyjádření, a rozvíjející se trhy dalších 39 %, neboli 578 miliard USD. Samotná Čína vygeneruje přibližně 17 % celkového celosvětového dodatečného pojistného a v letech 20252034 přidá 256 miliard USD.

Zpráva Swiss Re Institute zároveň nastiňuje strukturu odvětví životního pojištění. Analyzuje, jak na dekádu nízkých úrokových sazeb reagovaly kotované (akciové) pojišťovny, vzájemné pojišťovny a podniky vlastněné soukromým kapitálem, například tím, že opustily hlavní obory podnikání nebo přešly na kapitálově nenáročné strategie založené na provizích. Zpráva zkoumá, jak noví účastníci trhu z oblasti soukromého kapitálu absorbovali odprodaná tradiční aktiva prostřednictvím zajišťovacích transakcí. Pojišťovny a správci aktiv se obrátili k alternativním a nelikvidním investicím, aby získali další výnosy.

Dnes pojišťovny rozšiřují své možnosti správy aktiv, aby mohly rozvíjet své spořicí aktivity, a investoři soukromého kapitálu přinášejí rozsáhlé možnosti správy aktiv. Swiss Re Institute předpokládá konkurenci v oblasti správy aktiv v životním pojištění, kdy například velcí pojistitelé získají kapacity pro soukromé úvěry a správci aktiv potenciálně převezmou pojišťovny. Spotřebitelé by z tohoto prostředí měli těžit prostřednictvím atraktivnějších výnosů.

Zpráva rovněž zkoumá dopady rostoucích výnosů na související rizika životního pojištění, jako je hrozba nárůstu počtu zrušených pojistek. Analýza Swiss Re Institute týkající se rizika zániku smluv pojištění dochází k závěru, že vrchol je pravděpodobně za námi. Rostoucí sazby rovněž zvýšily úvěrové riziko, zejména v oblastech, jako jsou komerční nemovitosti, ale expozice životních pojišťoven jsou v průměru považovány za zvládnutelné.

Publikace Swiss Re Institute „Životní pojištění v éře vyšších úrokových sazeb: spoření novým lehkým aktivem“ je k dispozici ZDE: https://www.swissre.com/institute/research/sigma-research/sigma-2024-02-life-annuity-insurance.html

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688