OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  17.04.2024 06:00:00

Účinek vyšších úrokových sazeb na pojištění

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) zveřejnil informaci o tom, že klienti německých pojišťoven mají prospěch z rostoucích podílů na přebytku.

Jak a čím GDV tuto tezi dokládá? Podle tržní studie německé ratingové agentury Assekurata s názvem „Podíly na přebytku a garance 2024“[1] zvyšuje většina německých pojistitelů podíly na přebytku a připisuje nyní k dobru v průměru zúročení (kapitálu) ve výši 3,1 %. U moderních pojistných produktů s garancí je to prý až 3,3 %. Z daného šetření vyplývá, že rostoucí úroky se dostávají stále více k pojištěným osobám.

Pokud úroky zůstanou na stávající vysoké úrovni, tak mohou být finanční prostředky z končících a spíše nízko úročených aktiv nově investovány do aktiv s vyššími úroky. Jörg Asmussen, výkonný ředitel GDV, v této souvislosti tvrdí, že pak by mohly podíly na přebytku ještě vzrůst. Ještě výrazněji z toho mohou profitovat klienti, kteří mají sjednáno pojištění s jednorázovým placením pojistného, neboť většinou získají totéž zúročení jako klienti, kteří uzavřeli pojistné smlouvy s placením běžného pojistného (měsíčně, čtvrtletně, pololetně nebo ročně placené pojistné).

A jak vidí GDV vývoj v budoucnu?

Němečtí pojistitelé se prý dívají soustavně i do budoucnosti. Od roku 2022 značně rostoucí úrokové sazby na kapitálových trzích povedou podle Asmussena ke zvýšení referenčního úroku. Od roku 2026 prý němečtí pojistitelé očekávají ve zvýšené míře rozpouštění částí dodatkové úrokové rezervy. Dodatečný bezpečnostní nárazník byl prý vzhledem k nízkým úrokům nezbytný a může být nyní postupně redukován, což by mohlo dále zlepšit výnosy a přebytky.

V diskuzi ohledně navýšení „nejvyšších účetních úroků“ sdílí německé pojišťovnictví hodnocení Německého spolku aktuárů, který doporučuje zvýšení na 1 % od roku 2025. To by mohlo podle GDV umožnit rozšíření nabídky pojistných produktů se 100 % garancí pojistného, u nichž nejvyšší účetní úrok činí v současné době 0,9 %. To platí především pro nabídku tzv. Riester tarifů, kde zákonodárce předepisuje 100 % garanci pojistného. Z toho mohou profitovat ti klienti, kteří se orientují na bezpečnost svých vkladů. Ovšem trend k pojistným produktům životního pojištění s nízkými garancemi vázaných na kapitálové trhy by měl však dle názoru pojistitelů přesto nadále pokračovat.

Podle Asmussena je důležité, aby pojistitelé měli rychle, a to nejlépe ještě v 1. čtvrtletí 2024, jistotu, jak bude vypadat další vývoj. Rozhodnutí učiní Spolkové ministerstvo financí. Nejvyšší účetní úrok by v roce 2025 neměl být pod hranicí 0,9 %.


[1] https://www.assekurata-rating.de/2024/02/29/assekurata-marktstudie-zu-ueberschussbeteiligungen-und-garantien-2024/

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688