OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  02.07.2024 06:00:00

Rakouský autoklub ÖAMTC varuje: Jaké pokuty čekají na motoristy v létě v Evropě?

Na dovolenkových přesunech autem mohou motoristy leckde překvapit vysoké pokuty za dopravní přestupky v oblíbených prázdninových destinacích. Navíc nová směrnice EU o přeshraničním stíhání zjednodušuje dohledání pachatele přestupku.

Nejen dopravní předpisy, ale i náklady za dopravní přestupky v zahraničí se mohou lišit od těch, na které jsou motoristé zvyklí doma. „Před odjezdem na dovolenou byste se proto měli informovat o místních dopravních předpisech. V zásadě platí, že co je tabu doma, mělo by být tabu i v zahraničí,“ říká právnička ÖAMTC Verena Pronebner. „Pokud v oblíbených prázdninových destinacích pojedete příliš rychle, špatně zaparkujete nebo budete řídit pod vlivem alkoholu, hrozí vám vysoké pokuty, zabavení vozidla nebo dokonce odnětí svobody.“

Zabavení vozidla za řízení pod vlivem alkoholu v Itálii, obzvláště drahé překročení rychlosti ve Skandinávii

  • Alkohol za volantem: „Řízení pod vlivem alkoholu může mít drastické následky,“ varuje právní expertka autoklubu. „V Itálii má řízení pod vlivem alkoholu ve výši alespoň 1,5 promile dokonce za následek zabavení vozidla – za předpokladu, že řidič a majitel jsou jedna a tatáž osoba.“ Ve Španělsku hrozí každému, kdo řídí s 1,2 promile alkoholu v krvi, tříměsíční trest odnětí svobody. Obecně platí, že při překročení (obvykle 0,5 promile) limitu alkoholu v krvi hrozí vysoké pokuty: například v Německu, Itálii a Španělsku je pokuta 500 EUR a více.
  • Překročení rychlosti: Hluboko do kapsy budete muset sáhnout také v případě překročení rychlosti. Překročení rychlosti nebo riskantní jízda jsou obzvláště drahé ve Skandinávii – pokud překročíte povolenou rychlost o 20 km/h, musíte zaplatit nejméně 620 EUR v Norsku, od 215 EUR výše ve Švédsku a nejméně 200 EUR ve Finsku. V Itálii stojí takové překročení rychlosti nejméně 175 EUR, v noci dokonce o třetinu více.
  • Přestupky při parkování: Pokud špatně zaparkujete, v některých zemích vás to to bude stát hodně. Ve Španělsku můžete za neoprávněné parkování dostat pokutu až 200 EUR. Expertka ÖAMTC pokračuje: „Nejen parkování na nepovoleném místě, ale i bez lístku na místě určeném k parkování se může prodražit: Členové klubu stále dostávají žaloby na částku kolem 200 EUR za to, že před lety parkovali bez lístku v Chorvatsku. Proto se nezapomeňte informovat na místě, jak místní policie řeší přestupky v parkování.“ 

Plaťte pokuty na místě. Nová směrnice EU o přeshraničním stíhání vás stejně dohoní

„Pokud jste pokutováni v zahraničí, je obecně nejefektivnější a nejlevnější zaplatit pokutu na místě,“ doporučuje právnička ÖAMTC. V některých zemích jsou také poskytovány výrazné slevy, pokud zaplatíte rychle: například ve Španělsku je třeba zaplatit pouze polovinu částky, pokud je pokuta zaplacena do 20 dnů. V Itálii je možné získat slevu ve výši 30 %, pokud je pokuta zaplacena do pěti dnů od oznámení – pokud však není pokuta uhrazena do 60 dnů, její výše se zdvojnásobí. Nezaplacené pokuty z jiných zemí EU lze vymáhat. Zahraniční pokuty za parkování by proto neměly být v žádném případě ignorovány. Pokutu je možné vymáhat i při opětovném vjezdu do prázdninové destinace.

Za účelem zvýšení bezpečnosti na evropských silnicích a efektivního postihu dopravních přestupků přes hranice již země EU úzce spolupracují v oblasti výměny údajů o vozidlech a jejich majitelích. Revize příslušné směrnice EU usnadní od roku 2026 automatické dohledávání majitelů vozidel v případě dalších přestupků, jako je například ujetí od nehody nebo nebezpečné předjíždění. „Pozitivním aspektem této nové směrnice EU je, že od roku 2028 bude soukromým inkasním společnostem zcela zakázáno pomáhat zemím EU při vymáhání pokut. Velmi často se setkáváme s dotazy od členů ÖAMTC, kteří dostávají od inkasních agentur pohledávky za pozdní úhradu mýtného z Itálie. Díky nové směrnici musí být mýtné následně doplaceno, ale odpadnou někdy vysoké poplatky za zpracování účtované inkasními agenturami,“ uzavírá Pronebner.

Veškeré dopravní předpisy v zahraničí a mnoho dalších informací o prázdninových destinacích naleznete v informacích klubu ÖAMTC o jednotlivých zemích.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688