OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  20.02.2024 17:25:34

Chuť cestovat byla loni v létě v rakouské populaci vysoká

V období od července do září 2023 se podle předběžných údajů rakouského statistického úřadu vydalo 63,5 % obyvatel starších 15 let na celkem 9,31 milionu prázdninových cest s alespoň jedním přenocováním. To je o 2,5 % více dovolenkových cest než ve 3. čtvrtletí předchozího roku, kdy jich bylo 9,08 milionu.

„V létě 2023 zůstala chuť cestovat i přes inflaci a drahotu vysoká: 63,5 % z celkového počtu obyvatel ve věku 15 a více, tedy 4,88 milionu obyvatel Rakouska, podniklo v období od července do září alespoň jednu prázdninovou cestu. V létě o rok dříve byl tento podíl o něco nižší a činil 63,3 %. To znamená, že intenzita cestování obyvatel Rakouska byla opět výrazně nad předpandemickou úrovní léta 2019, kdy činila 57,6 %,“ komentoval výsledky šetření Tobias Thomas, generální ředitel rakouského spolkového statistického úřadu Statistik Austria.

Více než polovina letních dovolených v zahraničí

Téměř polovina (47,5 %) rakouských obyvatel starších 15 let se letos v létě alespoň jednou vydala na dovolenou do zahraničí. Z celkového počtu 9,31 milionu prázdninových cest mířilo 5,35 milionu, tj. více než polovina (57,5 %), do ciziny. To je o 6,0 % více prázdninových cest do zahraničí než v létě předchozího roku (3. čtvrtletí 2022: 5,05 milionu cest). Nejoblíbenějšími zahraničními prázdninovými destinacemi byly v létě 2023 Itálie (22,2 % všech zahraničních prázdninových cest), Chorvatsko (17,9 %) a Německo. (12,8 %).

Alespoň jednu letní dovolenou v Rakousku strávilo 32,7 % rakouských rezidentů ve věku 15 let a více. Počet tuzemských prázdninových cest se snížil oproti 3. čtvrtletí 2022 na 3,95 milionu, tedy o 1,8 %. Nejoblíbenějšími prázdninovými destinacemi v rámci Rakouska byly Štýrsko (20,3 % všech tuzemských prázdninových cest), Dolní Rakousy (16,1 %) a Korutany (15,7 %).

Dvě ze tří krátkých prázdninových cest byly uskutečněny v Rakousku

Většina krátkých prázdninových cest (jedno až tři přenocování) se uskutečnila v rámci Rakouska: téměř 2 ze 3 krátkých prázdninových cest (65,5 % všech krátkých prázdninových cest) proběhly v Rakousku, zatímco o něco více než každá třetí z krátkých prázdninových cest (34,5 %) mířila do zahraničí. Delší prázdninové cesty se 4 a více přenocováními byly naopak spíše v zahraničí: 3 ze 4 (74,6 %) hlavních prázdninových cest směřovaly do zahraničí, zatímco čtvrtina (25,4 %) nepřekročila hranice Rakouska.

Auto je nejčastějším dopravním prostředkem; nejdůležitějším důvodem cestování je rekreace

Nejčastěji používaným dopravním prostředkem pro příjezd a odjezd byl automobil, a to jak u tuzemských, tak u zahraničních cest na dovolenou, avšak ve výrazně odlišném poměru (78,6 % všech tuzemských cest na dovolenou; 51,6 % všech zahraničních cest na dovolenou). Téměř každá 3. cesta na zahraniční dovolenou (32,4 %) byla uskutečněna dále také ještě letadlem a 7,5 % cest na zahraniční dovolenou bylo uskutečněno vlakem. Ve 3. čtvrtletí předchozího roku činil podíl cest na zahraniční dovolenou vlakem ještě 11,1 % a zastoupení cest letadlem dosahovalo úrovně 30,5 %. U tuzemské dovolené činil podíl železniční dopravy ve 3. čtvrtletí 2023 15,3 %, a byl tak v podobné výši jako ve stejném čtvrtletí předchozího roku (14,9 %).

Stejně jako v předchozích letech byl nejčastějším důvodem cesty na letní dovolenou odpočinek (36,7 % všech cest na dovolenou), dále následovala návštěva příbuzných a přátel (20,4 %) a aktivní dovolená (17,8 %). V členění na tuzemské a zahraniční cesty je patrné, že v případě zahraničních cest byly hlavním důvodem cestování rekreace a odpočinek (41,9 %), zatímco stejný motiv byl při dovolené v tuzemsku výrazně nižší (29,8 %).

Druhým nejdůležitějším důvodem pro dovolenou v zahraničí byla kultura, památky, nákupy a pobyt ve městě (21,0 %), zatímco v tuzemsku to byla aktivní dovolená (24,3 %), těsně následovaná návštěvou příbuzných a přátel (24,0 %).

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688