Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  05.10.2003 19:14:38

Souhrn 3.10. na trzích USA


Lepší zpráva o zaměstnanosti pomohla k růstu

 

Počet nově vytvořených pracovních míst vzrostl v září o 57 tisíc, zatímco míra nezaměstnanosti zůstala stejná na úrovni 6,1%. Obě tyto čísla překonala očekávání analytiků a pomohla tak akciovým trhům k dalšímu růstu. Dow Jones industrials po otevření vzrostl o 130 bodů, aby ukončil den se ziskem pod 1%. Nasdaq Composite Index vzrostl o 2,5% a Standard and Poor’s 500 o necelé 1% a ukončily tak velmi dobrý týden. 

Největšími tahouny pátečního růstu byly polovodičové, síťové a počítačové firmy. Všechny sektory se podílely na rally s vyjímkou zlata, jehož cena klesla o 3,5% na 370 dolarů za trojskou unci. Akcie zlatých společostí klesly o 5%. Také akciové trhy v Japonsku, Německu a Francii zaznamenaly v pátek výrazné zisky.

Výnosy z desetiletých dluhopisů vzrostly ze čtvrteční hodnoty 4% na 4,19%, což znamená velký výprodej dluhopisů. Ačkoliv prodej dluhopisů se při rostoucích akciových trzích dá očekávat, jeho mohutnost překvapila i zkušené investory. Vláda zároveň revidovala srpnová data o poklesu pracovních míst z 93 tisíc na 41 tisíc.

Příští týden začíná vlna ohlašování výsledků za třetí čtvrtletí. Podle předpovědí analytiků by průměrný zisk společností obsažených v S&P 500 měl meziročně vzrůst o 15,9%. Softwarová společnost Siebel Systems obdržela upgrade od Smith Barney z „hold“ na „buy“ s odůvodněním dobrých prodejů licencí a stabilizace obchodních aktivit. Lehman Brothers zvýšil ohodnocení akcií 3M z „equal weight“ na „overweight“ s odůvodněním, že by společnost mohla překonat očekávání ohledně zisku za třetí čtvrtletí.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec