Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.07.2024 09:27:39

Ranní okénko - Přehled týdne: PMI a maloobchod v ČR, inflace v Evropě a v USA trh práce

První červencový týden přinese várku nových dat převážně ze zpracovatelského průmyslu, kde se dozvíme aktuální PMI jak z ČR, tak ze světa, z USA přijdou nová data zejména z trhu práce. Obchodní aktivitu v týdnu omezí dva státní svátky, nejprve ve čtvrtek Den nezávislosti v USA, v pátek Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje v ČR, kdy budou příslušné burzy uzavřené.

Dnes bude zveřejněn index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském sektoru pro ČR, náš odhad počítá s mírným poklesem v souvislosti s horším vývojem v zahraničí. V odpoledních hodinách pak bude odhaleno aktuální plnění státního rozpočtu. Z Německa dorazí data o inflaci, trh očekává mírný pokles meziročního růstu cen, ačkoli inflačního cíle ještě dosaženo nebude. Z USA se dozvíme data o PMI ze zpracovatelského průmyslu od instituce ISM, očekává se zvýšení hodnoty z předchozího měsíce, ačkoli hranice růstu pravděpodobně pokořena nebude.

Úterý bude ve znamení dat z eurozóny, dozvíme se předběžné údaje o červnové inflaci, náš i tržní odhad předpokládá zpomalení tempa růstu z 2,6 % na 2,5 % r/r. Míra nezaměstnanosti v květnu by podle našeho odhadu měla zůstat beze změny na 6,4 %. Naopak trh práce v USA by měl dále mírně ochlazovat, trh očekává pokles nově otevřených pracovních míst v květnu z 8,06 mil. na 7,90 miliónů.

Ve středu dorazí z eurozóny květnová data o cenách průmyslových výrobců (PPI), kdy očekáváme pokles o 4,1 % r/r (vs -5,7 % v dubnu). V USA budou zveřejněna další data z trhu práce, trh očekává mírný nárůst nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Z ekonomiky USA se dozvíme také změnu továrních objednávek, trh očekává růst o 0,3 % m/m (vs 0,7 % v dubnu). Ve večerních hodinách bude zveřejněn ještě zápis z posledního zasedání Fedu, který přiblíží červnovou diskuzi centrálních bankéřů, která vedla k ponechání sazeb na stávající úrovni.

Ve čtvrtek přijdou data z českého maloobchodu, náš odhad predikuje růst tržeb po očištění o počet pracovních dní v květnu o 5,4 % r/r (vs 5,3 % v dubnu). Optimistický pohled by mohly nabídnout i údaje z Německa, kde trh odhaduje meziměsíční růst průmyslových objednávek o 0,6 % (vs -0,2 %).

V pátek budou finanční trhy v Česku uzavřeny, z Německa se však dozvíme údaje z průmyslového sektoru. Odhadujeme, že v květnu tamní průmyslová výroba meziměsíčně vzrostla až o 0,4 % (vs -0,1 % v dubnu). Zlepšit by se měla i situace maloobchodních prodejců v eurozóně, kde trh očekává růst tržeb o 0,2 % m/m (vs -0,5 % v dubnu). Týden uzavřou opět data z pracovního trhu v USA, kde se očekává značný pokles zaměstnaných mimo zemědělský sektor (odhad 195 tis. vs 272 tis. v květnu), celková míra nezaměstnanosti by však měla zůstat beze změny (4 %). Zároveň se očekává mírné zpomalení růstu průměrné hodinové mzdy z 4,1 % na 3,9 % meziročně.

V pátek byla pro český trh překvapující finální revize odhadu růstu HDP ČR v prvním čtvrtletí, kdy podle statistického úřadu ekonomika vzrostla nakonec jen o 0,2 % k/k, předchozí (již snížený) odhad přitom činil 0,3 %. V meziročním vyjádření činí tempo růstu 0,3 % (vs předchozí 0,2 %). Česká ekonomika tak v letošním roce zřejmě poroste ještě o něco pomaleji, než jsme očekávali.

Páteční data z USA dopadla z většiny dle očekávání, cenový index PCE vykázal mírné snížení tempa z dubnových 2,7 % na 2,6 % r/r, příp. z revidovaných 0,3 % na 0,1 % m/m. Zlevnění zboží převážilo zdražení služeb, což je dobrou zprávou pro Fed z hlediska případného umožnění zahájení snižování úrokových sazeb od září.

Americké akcie týden zakončily páteční ztrátou -0,41 %, těm evropským se dařilo lépe, když německý DAX porostl o 0,14 %, pražský PX si připsal slušných 1,38 %. Koruna se držela na slabší úrovni těsně nad 25 EUR/CZK.


Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.06.2024Ranní okénko - Dnes průzkum ZEW v Německu, maloobchod a průmysl v USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
17.06.2024Ranní okénko - Přehled týdne: ceny výrobců v ČR a PMI ve světě Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688