Kryštof Míšek (Argos Capital)
Makroekonomika  |  30.06.2024 21:01:30

ČNB znovu snižovala výrazně sazby

V posledním červnovém týdnu zasedala domácí centrální banka, která měla znovu uvolňovat svoji utaženou měnovou politiku. Banka proti očekávání analytiků snížila úrokové sazby o 50 bps. Základní sazba, 2týdenní repo sazba, tak bude činit 4,75 % místo 5,25 %, diskontní sazba se sníží na 3,75 % a lombardní sazba na 5,75 %. Celkově tak v letošním roce došlo zatím k uvolnění měnových podmínek v ekonomice již o 225 bps. Jaké byly okolnosti rozhodnutí měnové autority a jaký je výhled do dalších měsíců?

Rozhodnutí ČNB skutečně nebylo překvapivé. Aktuální inflační ohniska byla v podstatě uhašena, což opravňuje k rychlejšímu snížení o 50 bps na 4,75 %. Na druhou stranu zejména mzdově inflační tlaky plynoucí ze sektoru služebekonomice zůstávají mimořádně perzistentní. Podpora křehkého oživení ekonomiky je lákavá, nicméně cenová stabilita je prvním a nejdůležitějším cílem centrální banky. Navíc, velice slušně oživuje spotřeba domácností. V příkrém kontrastu proti tomu jde stav českého průmyslu, který je stále v útlumu. Měkké indikátory v průmyslu naznačují přetrvávají kontrakci (např. PMI je na úrovni 46 bodů, tedy znatelně pod růstovými 50).

Není pochyb o tom, že nastavení měnové politiky je v současné době pro českou ekonomiku vysoce restriktivní, a to zejména z historického hlediska. Reálná úroková sazba, která znamená rozdíl mezi nominální sazbou a meziroční spotřebitelskou inflací, je silně kladná. Současná úroveň této sazby se pohybuje okolo 2,25 %, což zvyšuje míru úspor na zcela mimořádnou úroveň. Zároveň to vytváří tlak na smysluplnost investic do strojů a výrobních zařízení při vysokých úrokových sazbách. Zvýšené úrokové sazby tak pravděpodobně brzdí spotřebitelské výdaje a významně demotivují firmy k investicím.

Další výhled pro domácí měnovou politiku je tažen zejména očekáváním dalších kroků ze strany amerického Fedu a evropské ECB. Obě tyto instituce v pohledu do zpětného zrcátka vyhlížejí další vývoj cenové hladiny, tempa růstu ekonomiky či možné šoky v hospodářství. Z mého pohledu nyní bude ČNB zajímat zejména vývoj ve Francii (země bojuje s deficity přes 5,5 v poměru k HDP), kterou čekají zásadní parlamentní volby. Nestabilita, která by mohla být způsobená nějakým složitým volebním patem, pak může plně nastartovat obavy o udržitelnost zadlužení zemí měnové unie. To může sazby snadno znovu solidně rozhýbat směrem dolů.



Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688