Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Energie  |  30.06.2024 08:06:30

Ceny elektřiny v záporu aneb nový standard víkendových slunečných dnů

Rozvoj obnovitelných zdrojů dále rozevírá cenové nůžky mezi levnou a drahou elektřinou. Rekordní již více než tři měsíce u nás přetrvává situace, kdy se o víkendu přinejmenším jeden den ceny samotné silové elektřiny dostávají do záporu. Tedy na tzv. denním trhu se obvykle pro odpolední hodiny stanovila cena, kdy v návaznosti odběratelé za spotřebovanou elektřinu dostávají zaplaceno. Někdy sice jen zanedbatelně, výjimkou však nejsou ani desítky eur za megawatthodinu. V posledním zmiňovaném čtvrt roce drží cenový rekord neděle 12. května, kdy se cena odpoledne propadla na záporných až 138,75 EUR/MWh. Tedy za každou odebranou kWh se dalo získat zhruba 3,40 .

Tuto sobotu ceny elektřiny na denním trhu odpoledne klesly do záporu jen nepatrně, dnešek je podobný. Pro odběratele navázané na denní trh je nicméně elektřina v neděli zdarma (za 0 EUR) či se za ní dostane zaplaceno vlastně po delší dobu, resp. v době mezi 11-16 hod. Jak také dále patrno níže z grafu, v kontextu vlastně s klesajícím sluncem k obzoru, od 17 hod. cena elektřiny již míří naopak výrazně na sever a dostává se večer až nad hranici 100 EUR/MWh. I tak vlastně pro danou dobu na podprůměrnou úroveň. O den dříve se totiž večer vyšplhala ke 130 EUR/MWh, což v danou dobu bývá obvyklá cena i v pracovních dnech. V uplynulém týdnu však nicméně šlo večer zaznamenat ještě výraznější ceny. Ve dvou dnech nad hladinou 200 EUR/MWh, resp. ve čtvrtek se vyšplhala až nad 274 EUR/MWh (cca 6,80 Kč/kWh). Pro porovnání cen pro zajímavost možno zmínit, že dlouhodobý roční kontrakt pro příští rok se naposledy na domácí burze PXE obchodoval v pátek za 94 EUR/MWh. Podívejte se také na Srovnání cen elektřiny >>


Zdroj: OTE

Po „mrtvé“ promrhané dekádě fotovoltaika (FVE) v posledních 2 letech u nás zaznamenává novou vlnu rozmachu. Přesto celkové výrobní kapacity v České republice nedosahují ani úrovně, o jakou se například v sousedním Německu rozšiřují každoročně. Ke konci loňského roku totiž u nás byla celková instalovaná kapacita jen přes 3,5 GW. Tedy FVE, které zároveň byly připojeny k distribuční sítí. Jak totiž navíc známo, ne každému novému uživateli FVE distributoři díky kapacitě ihned umožní „připojení“ k síti, tedy následně například domácnostem realizovat i možné nadbytky výroby. Nemálo majitelů FVE čeká v dané věci i více než rok. Každopádně reálně lze odhadovat, že díky i pokračující expanzi bude v současné době již instalovaných FVE minimálně o několik desítek MW více.

Nicméně zmiňované Německo v porovnání loni z hlediska instalovaných FVE meziročně dokonce zdvojnásobilo svou rychlost – instalace dosáhly rekordních 14,1 GW. Při zahrnutí větrných elektráren se celkově výrobní kapacita obnovitelných zdrojů u našich západních sousedů roce 2023 rozrostla o 17 GW. Z hlediska samotných FVE Německo ke konci roku disponovalo již 81,7 GW instalovaného výkonu.

Když nevyjde předpověď

Výroba elektřiny závislá na počasí však přináší mnohem náročnější řízení celé distribuční soustavy. V Německu se v úvodu června dočkali asi dosud největšího „překvapení“, potažmo vlastně hrozícího blackoutu. V návaznosti také na prognózy meteorologů němečtí provozovatelé přenosových soustav na pondělí 3. června předpokládali, že kolem 10 hod. budou FVE vyrábět cca 20 GW elektřiny. Predikci následně sice ráno snížili o 3 GW, nicméně realita byla jen něco přes 13 GW. Na poledne se plánovalo 30 GW, slunce však dávalo maximálně 23 GW. Oproti očekáváním chybělo zkrátka 7 GW. Pro porovnání ani naše jaderné zdroje při plném provozu tolik elektřiny v souhrnu zdaleka nevyrábějí.

Němce často výrazně „dotují“ Francouzi, avšak v daný den byla s nimi přeshraniční distribuční kapacita omezena na 3 GW. Vedle jiných nadprůměrných dovozů se tak elektřina musela získat „doma“. Ceny na daném vnitrodenním trhu se tak v Německu díky poptávce vyšplhaly na rekordních 9 999 EUR/MWh, tedy v přepočtu zhruba na 250 za každou kWh.  A mohly se vyšplhat ještě výše, kdyby obchodní systém nebyl naprogramován s daným limitem. V Německu se zkrátka v daný den „roztáčely“ všechny dostupné výrobní zdroje na maxima, aby se distribuční soustava udržela.

Zdroj: energy-charts.info

Jak výše patrno i z grafického přehledu 23. letošního týdne, počasíNěmecku FVE v pondělí enormně nepřálo. Nakonec se totiž v daný den vyrobilo jen 191,7 GWh elektřiny, zatímco ve většině ostatních dnů týdne produkce překonala 300 GWh. Ve čtvrtek dosáhla dokonce téměř 362 GWh.

Pro zajímavost možno uvést, že tento týden v Německu FVE v úterý vyrobily již dokonce 433,8 GWh elektřiny!

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688