Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
Okénko práce  |  28.06.2024 17:53:47

Období letních brigád je tady! Jaká jsou jejich pravidla?

Prázdniny jsou tady a s nimi i čas odpočinku, zábavy a pro mnohé studenty také období letních brigád. Zájem je o ně i celoročně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ostatně mezi vysokoškoláky má brigádu 92 % studentů. Proč? Kromě toho, že si přivydělají, získávají i cenné pracovní zkušenosti. Co říká na brigády zákon a od kolika let můžete začít pracovat?

 

Jak na brigády pohlíží český zákon?

Český zákon vidí brigádu jako krátkodobý či příležitostný pracovní poměr založený na dohodě o provedení práce či dohodě o pracovní činnosti. Oficiálně můžete brigádničit už od 15 let. Podmínkou je splnění povinné školní docházky.

Samozřejmě existují i výjimky, u kterých lze pracovat po splnění zákonných podmínek i před dovršením 15 let. Jedná se především o umělecké, kulturní, reklamní či sportovní činnosti.

Ani poté nemáte k pracovním příležitostem otevřené dveře dokořán. Až do 18 let totiž spadáte pod zesílenou pracovně právní ochranu, která omezuje náplň práce i délku pracovní doby

Například nesmíte: 

  • pracovat v noci, 
  • pracovat přesčas,
  • vykonávat práce, které by ohrožovaly vaše zdraví a vývoj.

Pracovat přitom můžete maximálně 8 hodin denně. Zároveň máte nárok na přestávku po 4,5 hodinách práce.

 

Na co si dát pozor při hledání brigády?

Ať už je vám méně než 18 let nebo už navštěvujete vysokou školu, buďte při hledání brigády obezřetní. Vždy si ověřte informace o potenciálním zaměstnavateli, požádejte o reference a neváhejte se zeptat na cokoliv, co vás zajímá. 

Kromě toho myslete i na to, aby vás práce bavila a nebyla pro vás zbytečnou přítěží. V rámci toho zvažte, zda odměna odpovídá náročnosti práce. Bohužel se na trhu stále najdou zaměstnavatelé, kteří považují studenty za levnou pracovní sílu. 

 

Kde hledat brigádu snů?

Možností, kde hledat brigádu, je opravdu spousta. Projděte online portály s nabídkami práce, jako je například Dobrá práce, a specializované weby zaměřené přímo na brigády. Nezapomeňte ani na sílu sociálních sítí, projděte skupiny a stránky věnované brigádám ve vašem regionu. Brigádu ale můžete najít i offline. V první řadě se zeptejte ve svém okolí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ rodiny, přátel či známých. Možná o něčem vědí nebo vám dají tip, kde se poptat.
 
Nebojte se oslovit i firmy a podniky ve vašem okolí. Obrátit se můžete také na školu, kde studujete. Základní, střední i vysoké školy nabízí svým studentům příležitosti nejen pro letní brigády. Obvykle jsou dostupné pracovní nabídky spojené s praxí, která se vám bude do budoucna hodit.

Bez ohledu na to, pro jakou brigádu se rozhodnete, pamatujte, že by vám měla přinášet i radost a nové pracovní zkušenosti. Před podpisem dohody se nebojte zeptat na cokoliv, co vás zajímá, a nenechte se odbýt. I jako student máte právo na férové a příjemné pracovní prostředí.

Jaroslav Fišer

Zakladatel a provozovatel webu DobraPrace.cz se zkušenostmi z online trhu práce od roku 2000. Nejprve spustil internetovou burzu práce se zaměřením na východní Čechy, od roku 2004 pak provozuje pracovní portál DobraPrace.cz, který patří k největším a „služebně" nejstarším v České republice. Předtím působil řadu let jako novinář a editor pro regionální média, několik let spolupracoval i s TV Prima či Českou informační agenturou. Veškeré zkušenosti zúročuje mimo jiné i při tvorbě odborných článků s pracovní tematikou.

 

Dobrá práce.cz

Dobraprace.cz je pracovní portál s 20letou historií. Zveřejňuje nabídky prestižních personálních agentur či významných podniků s celorepublikovou působností, ale také malých firem s lokální působností. Mimo to produkuje komplexní obsah jak v rámci novinek z pracovního trhu, tak rad, jako například jak získat a udržet své zaměstnání nebo jak z něho odejít.

Více informací na https://www.dobraprace.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688