Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  28.06.2024 08:58:15

Zřejmě poslední snížení sazeb o 50bb

Bankovní rada ČNB i na svém čtvrtém letošním zasedání snížila úrokové sazby o 50bb, což bylo v souladu s naší prognózou. Pro trh bylo ovšem toto rozhodnutí překvapením, když se většina analytiků klonila k opatrnějšímu postupu a snížení sazeb pouze o 25bb. Pro variantu snížení sazeb o 50bb zvedlo ruku 5 členů bankovní rady, další dva hlasovali pro snížení o 25bb. Základní úroková sazba tak aktuálně činí 4,75 %. Na dalších zasedáních očekáváme zpomalení tempa uvolňování měnové politiky

Dnešní zasedání se neslo v duchu nejistoty, jelikož členové bankovní rady se vyjadřovali takovým způsobem, že varianty snížení sazeb o 25 či 50bb jsou stejně pravděpodobné. Podle dotazníku agentury Bloomberg se sice valná většina analytiků domnívala, že bankovní rada zvolí opatrnější možnost a sníží sazby pouze o 25bb, ale zaznívaly hlasy, že možnost výraznějšího snížení sazeb je také na stole. To se také potvrdilo, když se bankovní rada nakonec přiklonila ke snížení z 5,25 % na 4,75 %, což jsme očekávali jako jedni z mála. Přestože rozhodnutí bylo překvapivé a koruna bezprostředně prolomila hranici 25 EUR/CZK, oslabila pouze o 0,3 % a poté mírně posílala a začíná se stabilizovat okolo 24,95 EUR/CZK. Následně také klesaly výnosy českých státních dluhopisů či úrokových swapů napříč splatnostmi. 

Následná tisková konference guvernéra Aleše Michla byla zajímavá především z pohledu budoucího směřování měnové politiky. Guvernér na jeden z dotazů uvedl, že se pravděpodobně jednalo o poslední snížení sazeb o 50bb a na dalších zasedáních se tempo uvolňování měnové politiky zpomalí či úplně přeruší, zvlášť pokud by se inflace perzistentně držela u horní hranice tolerančního pásma ČNB. Bankovní rada totiž hodnotí rizika jako proinflační především v podobě setrvale rychlejšího růstu v oblasti služeb, přerušení příznivého vývoje v případě cen zboží, deficitního hospodaření státu a napjatého trhu práce. Požadavky na růst mezd ve státní správě se mohou přelít i do soukromé sféry a představují také jedno z inflačních rizik, ačkoli materializace mzdově-inflační spirály zatím nenastala. Bankovní rada nediskutovala, jaké sazby by mohly být na konci roku, budou vyhodnocována příchozí data a na základě nich se rozhodne na jednotlivých zasedáních. Měnová politika ale i nadále zůstane restriktivní, jelikož reálné úrokové sazby jsou výrazně kladné. 
 
Bankovní rada dnes nejspíše naposledy v tomto roce snížila sazby o 50bb a na dalších zasedáních půjdou sazby dolů pozvolněji. Naše prognóza předpokládá, že na všech zbývajících měnově-politických jednáních budou sazby sníženy o 25bb, čímž se na konci roku dostane základní úroková sazba na úroveň 3,75 %. Nelze ovšem vyloučit ani možnost zastavení cyklu uvolňování měnové politiky, a tedy sazby na konci roku začínající 4 %. 


Autor: Martin Kron, analytik 
Editor: Vít Mikušek, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688