Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  28.06.2024 07:54:11

Cenové ukazatelé potvrdí, že inflační tlaky v USA slábnou (Ranní zpráva z finančního trhu)

Deflátor soukromé spotřeby, preferovaný cenový ukazatel americké centrální banky, dnes zřejmě potvrdí, že poptávkové inflační tlaky v USA slábnou. I tak ale první snížení úrokových sazeb očekáváme až v březnu příštího roku. V Německu budou zveřejněna data z tamního trhu práce. Míra nezaměstnanosti sice o desetinu stoupne, i tak ale trh práce zůstává utažený a v dalších měsících může jeho vývoj vzhledem k dobré kondici firem překvapovat pozitivně. V Česku nás čeká třetí zpřesněný odhad HDP. Zveřejněn bude i vývoj ziskových marží firem a míra úspor domácností.

České sektorové účty ukáží, jak se vyvíjely úspory i marže

Cenové statistiky z USA by měly potvrdit zmírňování poptávkových inflačních tlaků. Fedem preferovaný cenový ukazatel v podobě deflátoru soukromé spotřeby (PCE) podle našeho odhadu v květnu meziměsíčně stagnoval po růstu o 0,3 % o měsíc dříve. Zpomalit by měla rovněž dynamika jeho jádrové složky z 0,2 % m/m na 0,1 % m/m. Celkově tak očekáváme, že PCE deflátory potvrdí vyznění květnových spotřebitelských cen, které na trhy přinesly po proinflačních překvapeních z Q1 24 určitou úlevu. Přetrvávající napětí na trhu práce však bude nejspíše Fed udržovat i nadále v ostražitém módu, který se vyznačuje především tím, že úvahy o uvolňování měnové politiky podmiňuje dalšími příznivými daty.

V Česku bude zveřejněn zpřesněný odhad HDP za první čtvrtletí letošního roku. Ten podle nás potvrdí, že ekonomika rostla o 0,3 % q/q. Zajímavý bude pohled na vývoj úspor domácností, které zatím zůstávaly výrazně nad historickým průměrem. Obrázek o stavu české ekonomiky doplní i ziskové marže firem či míra jejich investic.

ČNB dodala zřejmě poslední 50bodové snížení sazeb

Česká národní banka na včerejším zasedání rozhodla stejně jako na předchozích třech zasedáních o snížení úrokových sazeb o půl procentního bodu. Základní repo sazba tak klesla na 4,75 %. Naše prognóza i konsenzus analytiků přitom počítal se zpomalením tempa snižování úrokových sazeb na 25 bb. Finanční trh před dnešním zasedáním zaceňoval vzhledem k nejasným vyjádřením členů bankovní rady centrální banky snížení sazeb v rozmezí čtvrt až půl procentního bodu. Výraznější krok proto bezprostředně přispěl k oslabení koruny k 25 CZK/EUR. Na následné tiskové konferenci guvernér Aleš Michl uvedl, že je v tuto chvíli pravděpodobnější, že dalším krokem bude snížení sazeb o 25 bb či případné zastavení jejich poklesu, než že by došlo k dalšímu snížení o 50 bb. Rizika vyhodnotil jako mírně proinflační, a to v důsledku případného nadměrného růstu mezd ve státním a soukromém sektoru, vyšší než předpokládané inflaci ve službách a oživení úvěrové aktivity. Rizikem dolů je výhled pro německou ekonomiku, nejistotu pak představují kroky centrálních bank. Podle naší prognózy bude repo sazba dále klesat. Na konci roku její úroveň vidíme na 4 %. Náš odhad terminální úrovně repo sazby ponecháváme na 3,5 %, přičemž a její dosažení očekáváme v Q1 25. Podrobněji se zasedání ČNB věnujeme v samostatném reportu: https://bit.ly/CNB_June24_CZ.

Včera zveřejněná světová data výraznější dopad na finanční trhy neměla. Americký HDP za Q1 byl revidován v souladu s očekáváními mírně směrem nahoru (na 1,4 % q/q anualizovaně), objednávky zboží dlouhodobé spotřeby dopadly sice lépe, než se čekalo, po očištění o nákupy dopravních prostředků, ale naopak zklamaly. Společná evropská měna nakonec ve srovnání s předchozím obchodním dnem skončila o 0,3 % silnější na 1,072 USD/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Bitcoin nad zlato Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688