mvcr.cz (MV ČR)
Volby  |  18.01.2024 12:54:39

Korespondenční volba - otázky a odpovědi

O co jde v Korespondenční volbě?

Cílem korespondenční volby je umožnit českým občanům pobývajícím v zahraničí jednodušeji volit a narovnat tak nyní nerovné podmínky pro výkon jejich volebního práva.

Korespondenční volba je postavena na ověřeném principu dvou obálek pro zachovánízásady tajnosti volby a identifikačního lístku pro zachování osobní volby.

• V případě schválení parlamentem by korespondenční volba byla možná už v řádných volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2025.

Kdo může korespondenční volbu využít?

Korespondenční volbu by mohli využít všichni čeští občané fyzicky usídlení v zahraničí a pobývající tam v době konání voleb, kteří budou zapsáni ve zvláštním seznamu voličů u zastupitelského úřadu a kteří o korespondenční hlasování zažádají v řádném termínu.

• Zápis do tohoto seznamu je podmíněn tím, že volič uvádí a dokládá úřadu bydliště, které má mimo území ČR. Bydlištěm není hotelový pokoj při krátkodobé letní dovolené.

• V případě studentů dočasně žijících mimo Česko, kupříkladu na Erasmech nebo jiných několikaměsíčních pobytech, by neměla být korespondenční volba problém, pokud splní veškeré požadavky.

• Naopak tato možnost volby není určená turistům, kteří se v zahraničí pohybují pouze dočasně za účelem krátkodobé dovolené.

Jak dnes Češi volí v zahraničí?

• V současné době je možné v zahraničí volit v prezidentských a parlamentních volbách, a to osobně na velvyslanectvích a generálních konzulátech ČR.

• MZV odhaduje, že v zahraničí dlouhodobě pobývá cca 600 000 Čechů, reálná voličská účast v případě korespondenční volby se pro příští volby odhaduje na cca 100 000 osob.

• V druhém kole prezidentských voleb 2023 bylo započteno zatím rekordní množství zahraničních hlasů, celkem 22 932. Jsou to však stále jen necelá 4 % ze všech potenciálních voličů v zahraničí. V případě slovenských občanů volí 20 % voličů v zahraničí korespondenčně.

Proč je dobré zavést korespondenční volbu?

• Největší české diaspory se nacházejí ve Spojeném království, Německu, USA, Kanadě, Austrálii a Novém Zélandu. Nejen tyto země však svou rozlohou představují zásadní geografickou, finanční a časovou překážku, která znemožňuje našim spoluobčanům dostavit se osobně na český zastupitelský úřad.

• Česko se inspiruje u svých nejbližších sousedů a ostatních evropských států. V EU funguje forma korespondenční volby ve 22 z 27 členských států EU. Např. v Německu využívá korespondenční volbu téměř 30 % voličů.

Jaké jsou důvody pro zavedení korespondenční volby?

• Česko zavedením korespondenční volby reaguje na nejčastější požadavek našich spoluobčanů v zahraničí.

• Po dvaceti letech a příslibech předchozích vlád se jedná o první vážný krok k umožnění korespondenční volby pro Čechy pobývající v zahraničí.

• Současná vláda si je vědoma přínosu zahraničních Čechů pro stát - zavedení korespondenčního hlasování posílí vzájemnou vazbu mezi vlastí a českou diasporou a podpoří případný pozdější návrat svých občanů zpět do Česka.

Korespondenční volba usnadní účast ve volbách a nabídne volební příležitost českým občanům v zahraničí, kteří se z důvodu obtížného přístupu voleb v zahraničí zatím nemohli fakticky účastnit.

• Vládní koalice tímto krokem naplňuje konkrétní bod programového prohlášení vlády a současně svůj slib, že umožní českým občanům pobývajícím v zahraničí naplnit jedno ze základních občanských práv, právo volit.

Prověřený systém dvou obálek zasílaných k započtení na zastupitelský úřad dodržuje zásadu tajnosti, přímosti a svobody hlasování.

• Důležitou součástí návrhu je i zjednodušená možnost žádosti o vydání obálek – kromě osobní žádosti či prostřednictvím další osoby s úředně ověřenou plnou mocí na zastupitelském úřadě může zažádat také písemně s úředně ověřeným podpisem či datovou schránkou.

Zavedení korespondenční volby nepředstavuje zásadní zvýšení finančních nákladů pro stát. Hlavními položkami jsou náklady na zajištění obálek, identifikačních lístků a poštovného pro rozesílání obálek ze zastupitelských úřadů registrovaným zahraničním voličům. Ve výsledku se však jedná o výrazně nejlevnější dostupnou variantu alternativního výkonu volebního práva. Všechny ostatní zvažované varianty, např. zřizování početných volebních komisí v zahraničí – které navíc podléhá souhlasu přijímajícího státu, jsou nákladnější.

2

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688