OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  25.06.2024 17:25:59

Škody z přírodních živlů v Německu stoupají. Jaká je bilance pro rok 2023?

Extrémních výkyvů počasí přibývá. V roce 2023 byly postiženy v SRN nejvíce škodami ze živlů spolkové země Bavorsko a Hesensko.

Bouřky, krupobití a další přírodní nebezpečí způsobily v loňském roce nadprůměrné množství škod. „Náklady činí 5,7 miliardy EUR. To je o 1,7 miliardy EUR více než v roce 2022, a to především kvůli závažným a nákladným škodám způsobeným krupobitím na motorových vozidlech, které si vyžádaly 2 miliardy EUR,“ říká Jörg Asmussen, výkonný ředitel Celostátního svazu německého pojišťovnictví (GDV).

Důvodem vysokých nákladů je škodní inflace v servisech: enormní nárůst cen náhradních dílů a vysoké mzdy v autoopravnách. Průměrná výše pojistného plnění za škody způsobené vichřicí a krupobitím v pojištění motorových vozidel se vyšplhala na 4 100 EUR, což je třetí nejvyšší hodnota po letech 1984 (4 700 EUR) a 2021 (4 300 EUR).

Na pojištění majetku připadalo celkem 3,7 miliardy EUR, z toho 2,7 miliardy EUR bylo způsobeno vichřicí a krupobitím a jednu miliardu EUR si vyžádala jiná přírodní rizika, jako jsou záplavy v důsledku přívalových dešťů. Celkově je bilance přírodních rizik pro rok 2023 o 800 milionů EUR vyšší, než se předpokládalo ještě na konci minulého roku 2023.

Nejvyšší škody zaznamenány v Bavorsku a v Hesensku

Ve srovnání spolkových zemí vede za loňský rok Bavorsko se škodami přesahujícími svou celkovou výší 2 miliardy ER, následuje Hesensko s přibližně 890 miliony EUR. „Obzvláště často byly krupobitím postiženy alpské oblasti a střední pohoří Taunus a Odenwald v Hesensku,“ říká Jörg Asmussen. Nyní zveřejněná regionální bilance přírodních rizik asociace GDV zahrnuje pojištěné škody na domech a vybavení domácností, živnostenských a průmyslových podnicích a na motorových vozidlech.

Letní bouřky vedou k vysokým škodám

Zimní a podzimní bouřky v roce 2023 z velké části nezpůsobily žádné zásadnější škody. V srpnu však naproti tomu silná nepřízeň počasí způsobila pojištěné škody v celkové výši 1,5 miliardy EUR, což je dobrá čtvrtina celkových škod 2023. Majetkové pojišťovny byly konfrontovány s částkou 950 milionů EUR na pojistném plnění, zatímco pojišťovny motorových vozidel vyplácely za škody na autech 550 milionů EUR. Bouře „Kay“ a „Lambert“ způsobily již v červnu 2023 vážné škody v celkové výši 740 milionů EUR. Z toho 390 milionů EUR připadalo na majetková pojistná plnění a zbylých 350 milionů EUR na výplaty škod na autech.

Prevence je základ, připomíná německá asociace

Současné nepříznivé povětrnostní události pravidelně vyvolávají diskuse o povinném pojištění. V březnu se konference ministrů opět vyslovila pro zavedení celostátního povinného pojištění proti škodám způsobeným přírodními riziky.

Sektor pojišťovnictví požaduje více než jen řešení cestou povinného pojištění na ochranu před extrémními povětrnostními jevy. „Samotné povinné pojištění jako jediné opatření nikomu nepomůže – ani majitelům domů, ani státním a místním orgánům,“ zdůraznil Asmussen. Místo toho je třeba se zaměřit na prevenci. „Nejvyšší prioritu by mělo mít plánování, výstavba a rekonstrukce přizpůsobené dramaticky se měnícím klimatickým podmínkám,“ zdůrazňuje Asmussen z GDV. Podstatné je, aby všichni přijali podmínku, že je třeba vsadit na prevenci. Prevence by se měla stát nedílnou součástí státních stavebních předpisů. „V opačném případě se již nyní můžeme připravit na miliardové škody způsobené budoucími povodněmi,“ upozorňuje Asmussen.

Pojišťovnictví už předložilo podrobný „katalog požadavků“, v němž jsou konkretizovány požadavky na komplexní ochranu před přírodními riziky.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688