Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Reality  |  25.06.2024 11:07:09

Realitní šmejdi vykupují podíly v nemovitostech, pak tlačí na spolumajitele

Na českém realitním trhu se objevil nový šmejdský fenomén. Vykupování podílů na nemovitostech se snahou o ovládnutí nemovitosti celé pomocí nekalých praktik a jejich rychlé přeprodání, takzvané flipování. Pro mnoho majitelů nemovitostí, na nichž vznikly třeba dědictvím podíly, se jedná o reálnou hrozbu.

„Princip této nové praktiky je jednoduchý. Jakmile šmejdi zjistí, že na nějaké nemovitosti vznikl spoluvlastnický podíl, osloví spoluvlastníky s žádostí o rychlé odkoupení. Na tom není obecně nic špatného. Nekalou se praktika stává, když útočí na staré nebo nezkušené vlastníky, kupují od nich nemovitost hluboce pod cenou a pak je prodávají s obrovským ziskem,“ říká Martin Ladyr, zakladatel a majitel realitní společnosti SWORP.

Na skupování nemovitostních podílů se zaměřují firmy, jejichž cílem je podíl levně koupit a pak rychle, co nejdráž a bez morálních zábran prodat. Dochází dokonce ke školení nových a nových takovýchto nemovitostních podnikavců ve speciálních kurzech. To činí z fenoménu opravdu celospolečenský problém.

„Reálný je třeba případ, kdy společnost koupila podíl na nemovitosti a poté oznámila ostatním spoluvlastníkům, že si přeje zrušit spoluvlastnictví a navrhla odkup jejich podílů, a to zhruba za čtvrtinu ceny, než kolik činila cena podílu,“ říká advokátka Iveta Klimešová, která poškozené v takovýchto kauzách zastupuje.

Pokud spoluvlastníci na takový návrh nepřistoupí, firma je pak například vyzývá, aby jí umožnili užívání nemovitosti, vyžaduje pronájem domu třetí osobě nebo do nemovitosti dokonce proti vůli ostatních nastěhuje nepřizpůsobivé osoby. Výjimkou nejsou ani žaloby pro získání všech zbývajících podílů do jejich vlastnictví. Cílem tlaku na ostatní spoluvlastníky je jejich donucení k odkupu podílu spekulanta za neadekvátně vyšší cenu, než ji pořídil nebo naopak k prodeji celé nemovitosti spekulantovi za cenu výrazně nižší, než je aktuální tržní cena.

„Na celý tento problém zadělala legislativní novelizace, která zrušila povinnost předkupního práva pro spoluvlastníky nemovitosti. Tím byly dány podíly všanc podnikavcům, kteří nemusí mít čisté úmysly a praktiky,“ říká Martin Ladyr ze SWORP. „Je důležité, aby se majitelé podílů chránili a byli si vědomi svých práv. V případě, že se setkají s podobnými praktikami, měli by zvážit konzultaci s právním zástupcem, aby ochránili své zájmy.“

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688