Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  21.06.2024 18:03:34

Příští týden bude trh už vyhlížet další výsledkovou sezónu a sledovat dění ve Francii, u nás valná hromada ČEZ

Předposlední červnový týden se odehrál v poklidném duchu, ke kterému přispěl i středeční svátek v USA. Objemově podprůměrný týden se zvedl až v jeho závěru, kdy došlo v pátek k technickému převážení hned několika indexů včetně CECE, FTSE, DAX či PX. V průběhu týdne se s opatrností sledoval vývoj ve Francii, která se blíží k předčasným parlamentním volbám po neúspěchu stávající vládní strany ve volbách do Evropského parlamentu. Úvodní negativní vyznění a ostrá rétorika se již postupně otupila, ale ostražitost především vůči francouzským aktivům byla znát (například bankovní tituly). V zámoří se sledoval vývoj na titulech spojených s AI, které předváděly opětovně nová historická maxima (např. NVIDIA). Lehký ústup těchto titulů ke konci týdne mohl souviset mimo jiné s tzv. „Quadruple Witching day“, tedy pátečním datem, kdy docházelo technicky k expiracím hned několika druhů termínových obchodů (derivátů). Tedy rovněž obdobný technický faktor jako v rámci výše zmíněného převážení indexů v rámci Evropy. Nakonec převážilo lehce kladné obchodování. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 zakončily týden výše o 0,6 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 rostla o 0,8 % t/t. Domácí index PX podobně jako Evropa uzavřel výše o 1,0 % t/t na 1531,6 bodu.

Společnosti na BCPP

Z nedávného průzkumu společnosti Empty Pack Survey vyplynulo, že v posledních letech výrazně vzrostl nelegální obchod s cigaretami v Evropě. V tuzemsku se může jednat až o jednu pětinu trhu vůči dříve uváděným 5-10 %, což přestavuje přibližně 10miliardovou roční ztrátu na spotřební dani. Důvodem nelegálního obchodu je hlavně zvýšení cen cigaret, které nutí spotřebitele přecházet na tyto varianty. Růst nelegálního obchodu s cigaretami je nepříznivou zprávou pro Philip Morris ČR, neboť může vést k snižování prodaného objemu cigaret firmy na českém a slovenském území, což může mít dopad na výši tržeb, respektive zisk společnosti. Titul zakončil týden na 15460 (+2,1 % t/t).

Spoluzakladatel a ředitel Pilulky Petr Kasa uvedl pro web Seznamzpravy.cz, že spolu s bratrem Martinem Kasou hledají pro Pilulku nového investora a že nevylučují ani prodej svých podílů. Podle Kasy společnost potřebuje po velmi obtížném roce finanční injekci, aby mohla pokračovat v dosavadním fungování, a proto probíhají rozhovory s potenciálními investory. Kasové nevylučují ani prodej podílů, přestože toto není v současnosti preferovaná varianta. Podle Kasy proběhlo jednání s Rohlik Group, to ale zůstalo v počáteční fázi. Jiná jednání s českými i zahraničními investory jsou však v pokročilejších fázích. Akcie zakončila týden na 142 (+19,3 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Pilulka (142 , +19,3 % t/t). Zakladatelé firmy uvedli, že jednají i o možnosti společnost prodat v rámci finanční injekce, kterou Pilulka potřebuje pro své další pokračování. Investoři mohou spekulovat na možnost vykoupení minorit, kde by byl brán zřetel i na minulý cenový vývoj na burze, který by stále mohl být pro spekulativní pozice příznivý. Nicméně jde jen o spekulace a toto samozřejmě vnímá i případný kupec. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne bylo CTP (-1,5 % t/t na 402 ). Firma se obešla bez kurzotvorných informací. Výkyv v ceně přisuzujeme technickému obchodování.

Výhled na příští týden

Poslední červnový týden a zároveň poslední týden první poloviny roku se trh bude soustředit na již první zmínky ohledně výsledků za 2Q24 a na spekulace na francouzské předčasné parlamentní volby, kdy první kolo bude probíhat o víkendu (30. 6.). Ve středu zveřejní své výsledky za 2Q společnost Micron (výrobce čipů), což bude první ze sledovaných firem, která otevře výsledkovou sezónu. Toto připomenutí nadcházející výsledkové sezóny může přimět investory ubírat své výhledy znovu k firemním číslům. Nervozita před předčasnými parlamentními volbami ve Francii může zvýšit volatilitu především u evropských titulů. V základním scénáři očekáváme, že výsledek voleb bude mít na trh jen časově omezený vliv i v případě výhry opoziční strany. Dodatečné technické dolaďování portfolií před koncem pololetí může jen zvýšit objemy s koncem týdne. Celkově jsme na příští týden v případě Evropy více obezřetní a očekáváme, že by se mohla objevit jistá realizace zisků. V zámoří se bude sledovat Micron a jestli nové technologie budou pokračovat ve své spanilé jízdě.

ČEZ v pondělí (24. června) pořádá řádnou valnou hromadu akcionářů, která bude mimo jiné schvalovat návrh představenstva na dividendu ze zisku minulého roku ve výši 52 na akcii (5,5% hrubý dividendový výnos). Poslední obchodní den s nárokem na tuto dividendu pak bude středa 26. června. Vzhledem k tomu, že vláda na rozdíl od předchozích dvou let nepodala protinávrh, očekáváme schválení návrhu představenstva.

Ve čtvrtek bude zasedat ČNB, kde se očekává snížení sazeb v rozmezí 25-50 b.b. ze současných 5,25 % (2T Repo). Většina trhu očekává snížení o 25 b.b., ale případné snížení o 50 b.b. může na trh přinést volatilitu v případě domácí měny. Sledovat se bude i následný komentář guvernéra Michla, který by mohl nastínit budoucnost domácí měnové politiky.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční objednávky dlouhodobé spotřeby za květen (oček. 0,0 po +0,6 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu za červen (oček. 66,0 po 65,6 bodu m/m). V Německu se zaměříme na pondělní indexy IFO, které by měly přinést zlepšení na všech sledovaných úrovních.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Et   9:49  ČEZ: Akcie již bez nároku na dividendu Research (J&T BANKA)
Et   9:42  Krátké zprávy z ČR: COLT; ČEZ; ČNB Research (Česká spořitelna)
Et   8:57  ČEZ: První den obchodování bez dividendy ve výši 52 CZK - Komentář k firmě Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688