OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  21.06.2024 10:20:05

Optimismus německého pojišťovnictví táhne hlavně životní pojištění

Index podnikatelského klimatu vydávaný institutem ifo pro pojišťovnictví stoupá aktuálně na nejvyšší úroveň od vypuknutí pandemie koronaviru. Ačkoli je ekonomická dynamika stále slabá, negativního překvapení a obratu se není třeba obávat.

V pojišťovnictví je stále zřetelnější obrat k lepšímu. „Index podnikatelského klimatu“ pro toto odvětví kalkulovaný institutem ifo v prvním čtvrtletí prudce vzrostl o 9,3 bodu na 15,7 bodu a poprvé od vypuknutí pandemie koronaviru na konci roku 2019 překročil dlouhodobý průměr 12,5 bodu. „Ekonomická dynamika je stále slabá. Negativní vlivy však již nelze téměř očekávat,“ uvedl Jörg Asmussen, výkonný ředitel Celostátního svazu německého pojišťovnictví (GDV).

Nárůst je především důsledkem výrazně lepšího hodnocení současné situace. Dílčí index týkající se obchodní situace vzrostl oproti poslednímu čtvrtletí roku 2023 o 14 bodů na 6 bodů – stále je však pod dlouhodobým průměrem 12 bodů. Výhled na příštích 6 měsíců je výrazně lepší. Dílčí ukazatel očekávání v oblasti podnikání se oproti předchozímu čtvrtletí opět zvýšil – o 4,1 bodu na 26 bodů. (dlouhodobý průměr: 13,3 bodu). „Podnikatelská důvěra je nyní vysoká. Otázkou je, do jaké míry se tento optimismus skutečně projeví v lepších výsledcích podnikání,“ říká Jörg Asmussen z GDV.

Zvyšující se reálné mzdy vytvářejí prostor pro zabezpečení na stáří

V oblasti životního pojištění se zdá, že obrat již nastal. „Dílčí index obchodní situace vyskočil oproti předchozímu průzkumu o 21,1 na 8,3 bodu,“ říká Asmussen. Nahoru vytáhl i index podnikatelského klimatu pro toto odvětví (+13,3 na 17,6 bodu). Podle Asmussena může být jedním z důvodů klesající inflace – a z ní vyplývající růst reálných mezd: „Vyšší příjmy dávají lidem větší manévrovací prostor pro jejich soukromé penzijní zabezpečení.“ Růst úrokových sazeb také zatraktivňuje tradiční životní pojistky, zatímco investiční životní podle šéfa GDV těží z přetrvávajícího pozitivního prostředí na akciových trzích.

Naproti tomu v neživotním pojištění (pojištění majetku a úrazové pojištění) se situace oproti předchozímu čtvrtletí téměř nezměnila. Index podnikatelského klimatu v tomto odvětví vzrostl pouze o 2,2 bodu na 10,1 bodu (dlouhodobý průměr: 9,4 bodu). Zarážející je přetrvávající výrazný rozdíl mezi hodnocením současné situace – minus 14,7 bodu – a podnikatelskými očekáváními, která jsou s 38,2 bodu výrazně nad dlouhodobým průměrem 10,6 bodu. „Současná situace je ovlivněna zejména situací v pojištění aut, který se potýká s růstem nákladů a v průměru se ztrátami,“ říká Asmussen. Pozitivní výhled by na druhou stranu mohl naznačovat, že společnosti optimisticky počítají s rostoucími příjmy z pojistného.

O ifo institutu

Ifo Institute for Economic Research je výzkumná instituce se sídlem v Mnichově. Ifo je zkratka z Information und Forschung. Jako jeden z největších německých ekonomických think-tanků analyzuje hospodářskou politiku a je známý svým měsíčním Ifo Business Climate Index for Germany.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688