Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  20.06.2024 11:13:07

Nová éra dotací: Výhodný úvěr i dotace přímo na pobočce

Od začátku letošního roku mohou klienti na pobočkách stavebních spořitelen získat bezplatné dotační poradenství, od března pak také zvýhodněné úvěry. A to nejlepší teprve přijde – již brzy si budou moci na pobočkách vyřídit kompletní žádost o dotaci. Tato revoluční novinka výrazně zjednoduší přístup k financování energeticky úsporných rekonstrukcí a novostaveb, což umožní klientům získat výhodný úvěr i dotaci na jednom místě.

Zvýhodněné úvěry od stavebních spořitelen

Spolu se změnou zákona o stavebním spoření na podzim roku 2023 slibovali politici možnost získat od stavebních spořitelen zvýhodněné úvěry k dotačním titulům. Slib se podařilo naplnit, a tak od března letošního roku spustily první stavební spořitelny zvýhodněné úvěry k dotačnímu titulu Oprav dům po babičce. RSTS pod názvem Zvýhodněný úvěr anuitní splácení a MPSS Půjčka na kofinancování dotací. Postupně se začaly přidávat další spořitelny. Tyto zvýhodněné úvěry k dotacím vychází ze standardních nezajištěných úvěrů uvedených stavebních spořitelen, jen s upravenými parametry, přísnější účelovostí, a hlavně nižší sazbou.

Zvýhodněná úroková sazba nesmí překročit sazbu RPSN vyhlášenou Státním fondem životního prostředí (SFŽP), který se na dotování těchto úvěrů podílí. Pro rok 2024 je maximální RPSN vyhlášená na 3,5 %. Od roku 2025 bude vyhlašována pololetně.

Od třetího čtvrtletí kompletní vyřízení na pobočce spořitelny

Další významnou změnou je možnost kompletního vyřízení žádosti o dotaci přímo na pobočkách stavebních spořitelen, která bude dostupná od třetího čtvrtletí roku 2024.

Stavební spořitelny se vloni dohodly na spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR (SFŽP) a Asociací českých stavebních spořitelen, do které patří ČSOB stavební spořitelna, Modrá pyramida, Raiffeisen stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) a MONETA stavební spořitelna. Od ledna letošního roku tak začaly poskytovat bezplatné dotační poradenství v rámci programu Nová zelená úsporám. Až dosud však mohou stavební spořitelny poskytovat pouze poradenství v oblasti dotací a po schválení dotace nabídnout úvěr. Od třetího čtvrtletí budou moci dotace přímo sjednávat, což výrazně zjednoduší celý proces pro klienty.

Jak funguje nové propojení se systémem Státního fondu životního prostředí?

Stavební spořitelny budou mít přímý přístup do systému SFŽP, což jim umožní kompletně vyřídit žádosti o dotace pro své klienty. To znamená, že klient přijde na pobočku, kde mu bude poskytnuto finanční poradenství, a zaměstnanci spořitelny za něj zadají všechny potřebné údaje do systému SFŽP a nahrají potřebné dokumenty. Klient tak získá veškeré služby na jednom místě.

Výhody a omezení zvýhodněných úvěrů a dotačního poradenství

  • Výhodnější podmínky úvěru: Nižší úrokové sazby a lepší podmínky než u běžných hypotečních úvěrů.
  • Komplexní služby na jednom místě: Možnost kompletního vyřízení žádosti o dotaci a úvěr na jedné pobočce, což zjednodušuje a urychluje celý proces.
  • Podpora ekologických projektů: Podpora energeticky úsporných a ekologických renovací a novostaveb.
  • Bonita a úvěrová způsobilost: Nárok na půjčku není automatický, spořitelny musí zhodnotit schopnost klienta úvěr splácet. To podle portálu Bezvamoney.cz znamená, že některé domácnosti s nízkými příjmy nebo vysokým zadlužením nemusí na úvěr dosáhnout. Prokazování bonity je standardní jako u jiných nezajištěných úvěrů daných spořitelen, což může být překážkou pro některé žadatele.

Co to znamená pro zájemce o úvěr?

Změny, které nastanou ve třetím čtvrtletí 2024, znamenají, že zájemci o financování bydlení budou mít snadnější přístup k dotačním prostředkům a zvýhodněným úvěrům. Tato integrace služeb do jednoho místa významně zjednoduší celý proces, čímž se zvýší dostupnost a atraktivita těchto finančních produktů.

Zájemci by měli začít plánovat své projekty a konzultovat své možnosti s odborníky ve stavebních spořitelnách, aby mohli co nejlépe využít dostupné dotace a zvýhodněné úvěry k realizaci svých plánů na renovace a energeticky úsporná opatření.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 10:32  Jaké jsou nejčastější chyby v nahlašování pojistných událostí? Martin Steiner (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)
Út   8:00  Nechcete ji potkat, snažíte se jí vyhnout, a přesto si vás najde. Exekuce Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688