Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  05.06.2024 13:54:00

Vláda chce pomoci dalším perzekvovaným osobám k důstojným důchodům

Lidé, kteří byli za komunistické totality perzekvováni pro své občanské postoje a kvůli svému vysokému věku, zdravotnímu stavu či dalším důvodům dosud nepodali žádost o vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu, budou mít větší šanci toto osvědčení, a tím i nárok na důstojnější penze získat. Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 5. června odsouhlasila návrh novely zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu, který umožní vybraným subjektům – příbuzným či institucím – o toto osvědčení požádat i u ještě žijících osob.

Vládou připravená novela zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu je dalším krokem k nápravě křivd, jež se staly některým lidem, kteří se před rokem 1989 postavili na odpor tehdejší komunistické totalitě, při výpočtech jejich důchodů a jejich zajištění ve stáří obecně. Vláda Petra Fialy v ní mimo jiné chce prosadit, aby bylo možné podat žádost o vydání osvědčení i za dosud žijící osobu, pokud s tím bude souhlasit. Dosud mohou příbuzní či spolky nebo jiné subjekty zabývající se touto problematikou podat žádost jen za osobu již zemřelou. Zároveň chce i rozšířit okruh osob oprávněných podat tuto žádost o ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů. Osvědčení podle zákona umožňuje mimo jiné vyplatit těmto lidem jednorázový finanční příspěvek a také vyměřit vyšší důchody, než na jaké by měli nárok podle běžných výpočtů. Více v tiskové zprávě ministra pro legislativu.

Vláda schválila nařízení vlády, kterým stanovila seznam států mimo EU, EHS a Švýcarsko, jejichž státní příslušníci budou mít nově volný vstup na český trh práce. Opatření na základě nového zmocnění daného novelou zákona o zaměstnanosti, platnou od 1. července, má pomoci zaměstnavatelům získat další zdroje kvalifikovaných pracovních sil, a to ze zemí, které Česká republika považuje za bezpečné. Na seznamu, projednaném 6. května v Radě hospodářské a sociální dohody, je devět států: Australské společenství, Kanada, Nový Zéland, Spojené státy americké, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Japonsko, Jihokorejská republika, Singapurská republika a Stát Izrael.

Kabinet odsouhlasil také návrh Ministerstva průmyslu a obchodu na změny v programu výzkumu, vývoje a inovací The Country for the Future. Dojde ke snížení celkové podpory programu o více než 20 procent a k vypuštění některých původních cílů programu. Důvodem je jednak skutečnost, že některé podprogramy budou nově financovány z Národního plánu obnovy, a jednak fakt, že u podprogramu Inovace do praxe došlo ke zpoždění harmonogramu čerpání, což zavinila mimo jiné i pandemie nemoci covid-19.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688