Czechtourism (Czechtourism.cz)
Cestování  |  19.06.2024 12:34:10

Rok 2023 a cestovní ruch v Česku: táhnou kulturní i technické památky, zoologické zahrady či příroda

rekonstrukce zámku Protivín


Rok 2023 byl pro český cestovní ruch úspěšný. Podle nejnovějších dat Institutu turismu , který má aktuálně v databází 1 369 míst (v roce 2022 to bylo 1 255 míst), se návštěvnost po celé republice významně zvýšila. Aktuální čísla České centrály cestovního ruchu – CzechTourism tak potvrzují, že se cestovní ruch opět dostává na předcovidová data. Mezi nejoblíbenější turistické cíle loni patřil tradičně Pražský hrad, dále Lanová dráha na Petřín a Zoologická zahrada hl. m. Prahy. V první desítce nejfrekventovanějších míst se umístily hned tři zoologické zahrady a safari park, což dokládá rostoucí oblíbenost těchto turistických cílů.

Praha vede a regiony nezaostávají

Stejně jako v předchozích letech, byla i loni nejnavštěvovanějším městem Praha s jejími ikonickými památkami a atrakcemi. Pražský hrad přilákal meziročně o 54 % návštěvníků více – celkem 2,192 mil., Lanová dráha na Petřín hlásí 12% nárůst a 1,916 mil. cestovatelů. Do pražské Zoologické zahrady oproti loňsku sice dorazilo o 4 % návštěvníků méně, přesto ale patří s 1,358 mil. lidí mezi třetí nejvyhledávanější místo v metropoli i v celém Česku. A ostatní regiony nezůstávají nijak pozadu. Tak například Středočeský kraj i jižní Morava lákají turisty na vodní zábavu a relax, v Plzni hraje prim tamní pivovar, na Karlovarsku táhnou středověké stavby v reálné i miniaturní velikosti. V Jihočeském kraji v souladu s celorepublikovým zájmem zaujímá první příčku fauna, stejně jako na Ústecku. Olomoucku, Zlínsku, na Vysočině či v Královehradeckém kraji. Liberecký a Moravskoslezský region přitahují hlavně milovníky vědy a techniky, na Pardubicko pak cestují převážně vyznavači přírodních krás a pohledů z výšky. Obecně patří mezi největší tahouny kulturní a technické památky, místa, která nabízejí zábavu rodinám s dětmi, ale také přírodní krásy a možnost pěší turistiky.

Aktuální data jasně ukazují, že zájem o turistické cíle v tuzemsku roste, což je skvělá zpráva pro celé odvětví cestovního ruchu. I nadále pokračujeme v naší práci, kterou je propagace Česka jako destinace, která má co nabídnout. A to nejen v rámci notoricky známých míst, ale i těch které aktuálně patří mezi méně navštěvované. Cílem je zajistit spokojenost turistů a současně umožnit mimo jiné plynulost dopravy, ochránit kulturní i přírodní bohatství či zamezit případným konfliktům. Jinak řečeno – zajistit, aby Česko bylo stále místem, kde máte 100% záruku skvělých a netradičních zážitků a zároveň zabránit tomu, aby vysoké vytížení v určitých místech neodradilo cestovatele od návštěvy naší země. V tomto ohledu jsme v pravidelném a úzkém kontaktu s provozovateli, obcemi a kraji, spolupracujeme i s orgány ochrany přírody, národními parky a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Naší snahou je rovnoměrně rozložit návštěvnost a přinést výhody cestovního ruchu i do méně známých oblastí. A to vše v souladu s myšlenkou udržitelnosti , kdy například podporujeme cestování vlakem nebo poskytovatele služeb, kteří se snaží chovat odpovědně,“ shrnuje ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller.

Meziroční nárůsty návštěvnosti jsou rekordní napříč Českem

Nejvyšší meziroční nárůsty v návštěvnosti loni zaznamenalo Armádní muzeum Žižkov v Praze, které prošlo mezi roky 2018-2022 náročnou generální rekonstrukcí. Do jeho nově a zajímavě upravených prostor, jež se veřejnosti znovu otevřely v říjnu 2022, zamířilo loni na 140 tisíc lidí. Následuje Clam-Gallasův palác také v hlavním městě, který se rozhodlo navštívit 16,9 tis. turistů a zájem loni výrazně vzrostl i o Památník Edvarda Beneše v Sezimově Ústí . Jako cíl si ho zvolilo celkem 11,2 tisíc lidí. Výrazně se zvýšila i návštěvnost státního hradu Kunětická hora , kam zamířilo 42,3 tisíc lidí. Mezi turistické cíle, které se v jednotlivých kategoriích či krajích umístily v první TOP 10, a jimž loni vzrostla návštěvnost dvojnásobně a více, patří Lanová dráha na Sněžku , Strahovský klášter , Muzeum ŠKODA v Mladě Boleslavi, Muzeum Cheb , Hrad Šaunštejn v Českém Švýcarsku, Státní zámek Telč , Památník Velké Moravy ve Starém Městě nebo Památník Jana Žižky z Trocnova v Borovanech.

Přírodní krásy, zážitková doprava, věže a rozhledny na vzestupu

Jak už bylo uvedeno, ve srovnání s loňským rokem výrazně vzrostl zájem návštěvníků i o přírodní krásy Česka.

„V posledních letech pozorujeme rostoucí zájem o dálkové pěší trasy, a to jak u domácích turistů, tak i zahraničních cestovatelů. A nutno říct, že Česko má v tomto ohledu opravdu co nabídnout. Mimo jiné máme nejlepší turistické značení na světě. Na cestovatele do a po Česku čeká mimo jiné přes 44 tisíc km pěších tras a 40 tisíc km silničních cyklotras. Tuzemští i zahraniční turisté u nás najdou kvalitní produkty jako je pěší dobrodružství po Hřebenovce Českým Švýcarskem nebo stezka Lužnice , jež se pyšní oceněním evropské kvality. Za zmínku stojí také Stezka Českem , na kterou se vydalo už přes sto tisíc lidí a její vzrůstající oblibu potvrzují také čísla sledovanosti stejnojmenného pořadu na ČT 2," shrnuje ředitelka odboru produkt managementu, výzkumu a B2B spolupráce České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Veronika Janečková .

Rostoucí zájem vykazují přírodní destinace jako Lysá hora , Punkevní jeskyně s propastí Macocha , Prachovské skály nebo Tři prameny . Tou nejnavštěvovanější byly loni Adršpašsko-teplické skály , kam zamířilo 488 tisíc lidí.

„I když jsme se v minulosti potýkali s "overturismem", podařilo se nám situaci zklidnit zavedením rezervačního systému na vstupné i parkování. Tento krok pomohl výrazně snížit přetíženost území a zajistil příjemný zážitek pro návštěvníky Adršpašských skal. Adršpach může být inspirací pro další destinace, které čelí obdobným výzvám,“ upozorňuje jednatelka společnosti Adršpašské skály – Technické služby Adršpach Pavlína Nešporová.

To, že lidé milují pohledy z ptačí perspektivy, potvrzuje i dlouhodobá obliba rozhleden a věží. V čele stojí Petřínská rozhledna a Staroměstská mostecká věž v Praze , rozhledna ve Velké Deštné nebo Vyhlídková věž katedrály sv. Bartoloměje v Plzni.

Roste zájem o sakrální památky, pietní místa či architekturu

Mezi atraktivními cíli se objevují i sakrální památky, které se těší stále větší oblibě. Do poutního areálu Svatá Hora u Příbrami zamířilo 310,5 tisíc lidí a areál Sedlec v Kutné Hoře zaznamenal s celkem 290,9 tisíci návštěvníky 27% nárůst. O 51 % více příchozích navštívilo loni Památník Terezín a 29% nárůst vykazuje Obecní dům v Praze .

Táhnou muzea i lidová kultura

Mezi muzei v Česku byla loni nejčastějším cílem Národní Galerie ve Veletržním palác i v Praze, Kovozoo ve Starém městě a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Lidé hojně mířili i za lidovou tvořivostí a kulturou, zejména do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Archeoskanzenu Modrá nebo do Muzea v přírodě Vysočina .

Bezbariérové cestování na vzestupu

Jednou z důležitých oblastí cestování jak ve světě, tak v Česku je cestování bez bariér. Snaha umožnit návštěvu turistického cíle všem bez ohledu na jejich omezení rezonuje napříč tuzemskem a jednotlivé regiony nabízejí celou řadu tipů. Ať už kulturních nebo přírodních. Nechybí ani ty pro sportovní využití. Potvrzuje to i rešerše KIM alias Wheeliewanderlust, která v rámci spolupráce se zahraničním zastoupením CzechTourism v Německu absolvovala v tuzemsku svůj první blogerský výlet na téma "bezbariérové cestování v Česku” . Navštívila Plzeňský a Jihočeský kraj a zkoumala přístupnost restaurací, hotelů, památek a aktivit pro osoby cestující na vozíku.

Plzeňský a Jihočeský kraj mě nadchly svou bezbariérovou nabídkou, která zahrnovala návštěvu Národního parku Šumava , Stezku korunami stromů Lipno , Techmanii , pivovar Pilsner Urquell , Muzeum loutek v Plzni a mnoho dalších. Prakticky všechna místa byla bezbariérově přístupná, včetně sociálních zařízení. Personál byl všude milý a vstřícný. Současně je určitě prostor pro další zlepšení, zejména v úpravě hotelových pokojů podle nových stavebních pravidel a v jazykových mutacích informací o bezbariérovosti na webu,“ zhodnotila svou cestu KIM.

“V Německu je bezbariérové cestování stále důležitějším tématem. Tato problematika se netýká pouze osob s omezenou pohyblivostí, jako jsou vozíčkáři, ale také starší generace nebo rodin s dětmi, které používají kočárky apod. Berlínská kancelář CzechTourism Německo dostává stále více dotazů od cestovatelů se speciálními potřebami,” dodává ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism pro Německo Markéta Chaloupková.

Nejnavštěvovanější turistické cíle v jednotlivých krajích:

Praha - Pražský hrad – 2,192 mil. návštěvníků

Středočeský kraj - AquaPalace Praha , Čestlice - 1,105 mil. návštěvníků

Jihočeský kraj - Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou - 281,2 tisí c návštěvníků

Moravskoslezský kraj - Areál Dolní Vítkovice , Ostrava – 891,7 tisíc návštěvníků

Plzeňský kraj - Plzeňský Prazdroj , a.s. (návštěvnické centrum pivovaru) – 527,9 tisíc návštěvníků

Karlovarský kraj - Hrad Loket – 160,3 tisíc návštěvníků

Ústecký kraj - Podkrušnohorský zoopark Chomutov - 289,1 tisíc návštěvníků

Liberecký kraj - iQpark a iQlandia , Liberec - 484,9 tisíc návštěvníků

Královéhradecký kraj - Safari Park Dvůr Králové - 673 tisíc návštěvníků

Pardubický kraj - Sky Bridge 721 , Dolní Morava - 223 tisíc návštěvníků

Vysočina - Zoologická zahrada Jihlava - 354,7 tisíc návštěvníků

Jihomoravský kraj - Aqualand Moravia , Pasohlávky - 837,1 tisíc návštěvníků

Olomoucký kraj - Zoologická zahrada Olomouc – 417 tisíc návštěvníků

Zlínský kraj - Zoo Zlín - 770,7 tisíc návštěvníků

CzechTourism

Agentura CzechTourism je státní příspěvkovou organizací, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a jež vyvíjí svou činnost v souladu s cíli zřizovatele, zřizovací listinou a platným statutem.

Základním cílem CzechTourism je propagace Česka jako destinace cestovního ruchu v zahraničí i v Česku.

Více informaci na: www.czechtourism.cz/cs-CZ/


Zprávy k cestování








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688