Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  17.06.2024 07:54:16

Maloobchodní tržby v USA v květnu rostly (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Díky vyšším prodejům automobilů maloobchodní tržby ve Spojených státech v květnu pravděpodobně rostly. Zlepšení by měly vykázat i počty nově zahájených staveb, prodeje stávajících nemovitostí ale v důsledku vysokých úrokových sazeb poklesnou. V eurozóně bude pozornost směřovat na indexy PMI. Ty pravděpodobně vykáží další nárůst, a to jak ve zpracovatelském průmyslu, tak v segmentu služeb. Ve zpracovatelském průmyslu však index zůstane pod padesátibodovou hranici i průměrem loňského roku. Že se situace ve zpracovatelském průmyslu postupně lepší, by měl nicméně potvrdit i německý červnový ZEW index. Na domácí půdě nás čeká zveřejnění cen průmyslových výrobců. Ty podle našeho odhadu meziměsíčně poklesnou.

Evropské indexy PMI přinesou další zlepšení nálady

Květnové maloobchodní tržby ve Spojených státech podle našeho odhadu vzrostly meziměsíčně o 0,2 %. Naznačují to prodeje automobilů, které stouply z dubnových 15,74 milionů na 15,9 milionů v květnu. Naopak negativně na maloobchodní tržby dopadne pokles cen na čerpacích stanicích (-3,9 % m/m). Objemy nákupů budou sice z tohoto důvodu vyšší, pokles cen to ale nevyváží. Kromě maloobchodních tržeb budou zveřejněna data z trhu nemovitostí. Zatímco v souladu s minulým trendem počet nově zahájených staveb meziměsíčně vzroste, prodeje stávajících nemovitostí ukáží v důsledku vysokých úrokových sazeb další pokles.

V eurozóně bude zveřejněn finální výsledek květnové inflace. Ta podle předběžného odhadu meziměsíčně vzrostla o 0,2 %, meziročně dosáhla 2,6 %. Žádnou revizi nečekáme, zajímavý bude nicméně pohled na strukturu inflace, která by mohla odhalit příčinu růstu cen ve službách o 0,4 % m/m na 4,1 % y/y. To bylo nejrychlejší tempo za posledních sedm měsíců. Indikátory PMI by měly v eurozóně jako celku i Německu ukázat další zlepšení, a to jak v průmyslu, tak i ve službách. Nálada ve zpracovatelském průmyslu postupně rozmrzá, ačkoli stále zůstává pod průměrem z roku 2023 (48,5 bodu) i pod svým dlouhodobým historickým průměrem. To by měl potvrdit i německý ZEW index, který v červnu ve svých obou složkách zřejmě rostl. Pozornost finančních trhů bude tento týden směřovat i do Francie, kde oficiálně začne volební kampaň do minulý týden vyhlášených předčasných parlamentních voleb.

V Česku budou zveřejněny ceny průmyslových výrobců za květen. Ty podle našeho odhadu v důsledku vývoje cen na komoditních trzích poklesly meziměsíčně o 0,4 %.

Inflační data překvapovala ve směru dolů

Minulý týden se nesl ve znamení inflačních dat. Ta měla tendenci překvapovat ve směru dolů, a to jak ve Spojených státech, tak v Česku či Maďarsku. Tuzemské spotřebitelské ceny v květnu meziměsíčně stagnovaly, přičemž jejich meziroční růst zpomalil z 2,9 % na 2,6 %. Došlo zároveň k významnému zmírnění meziměsíční sezonně očištěné dynamiky, která podle našeho odhadu klesla z 0,22 % na 0,14 % (anualizovaně z 2,7 % na 1,7 %). Více v našem reportu zde: https://bit.ly/4efblXp. Kurz koruny byl více rozkolísaný, většinu týdne se nicméně držel v pásmu 24,65-24,75 CZK/EUR. Nejvíce z celého regionu ztratil maďarský forint, který se posunul z pondělní úrovně 391 HUF/EUR až na pátečních 397,7 HUF/EUR. Za vývojem stály obavy z dalších sporů s EU, nižší inflace i očekávání dalšího snížení úrokových sazeb. Vzhledem k celkově negativnímu sentimentu vůči rozvíjejícím se měnám ztrácel i polský zlotý, který se v pátek obchodoval za 4,37 PLN/EUR ve srovnání s 4,30 PLN/EUR, kde tento týden zahajoval.

Americká inflace po delší době také překvapila směrem dolů, když v květnu zmírnila na 3,3 % po 3,4 % y/y v dubnu, zatímco tržní konsensus počítal se stagnací na 3,4 %. O desetinu nižší byla oproti tržnímu konsenzu rovněž jádrová inflace, která zpomalila z dubnových 3,6 % na 3,4 % v květnu. Podobně jako v případě spotřebitelských cen i růst cen průmyslových výrobců byl v USA oproti očekávání nižší. Jak celkový index PPI, tak i ten bez běžně volatilních položek potravin a energií, v květnu skončil v meziměsíčním vyjádření 0,3 pb pod odhady.

Stěžejní událostí týdne bylo pak zasedání americké centrální banky. Ta ponechala úrokové sazby v rozmezí 5,25-5,50 %. Medián výhledu úrokových sazeb Fedu však ukázal pro letošní rok už pouze jedno snížení úrokových sazeb, zatímco ten březnový ještě počítal s trojím. Čtyři členové FOMC byli dokonce pro udržení sazeb beze změny až do konce letošního roku. Pro příští rok počítá medián výhledů centrálních bankéřů naopak se čtyřmi cuty, oproti původním třem. K revizi došlo i v dlouhodobém výhledu, když se medián posunul z 2,6 % na 2,8 %.

Pro kurz amerického dolaru tak minulý týden přinášel mix signálů. Nižší než očekávaná inflace vyvolala euforii, sázky na snížení úrokových sazeb se zvyšovaly a dolar naopak oslaboval až k úrovni 1,085 USD/EUR. Po zasedání Fedu se však karty obrátily. Euro navíc ztrácelo vlivem přetrvávající nejistoty spojené s předčasnými volbami ve Francii. Dolar tak ve zbytku týdne své ztráty k euru více než vykompenzoval, a kurz se posunul až pod úroveň 1,07 USD/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688