Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Okénko BIG EXPERT  |  14.06.2024 15:03:21

Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 9. díl

Kam investovat? Jaká strategie přinese odpovídající zhodnocení? Otázky, které z vlastní praxe mohu potvrdit, že si klade stále více investorů. Najít na ně odpověď není v této dynamické době jednoduché. Informací tak není nikdy dost. Publikujeme další díl seriálu ČSNF, kde zařazujeme zástupce z Asociace fondu kvalifikovaných investorů r2p invest SICAV, a.s.

 

Myslíte si, že už inflace naučila konzervativní Čechy investovat?

Obecně českého investora považuji na začátku procesu investice za opatrného až podezíravého. Podle našich dat, k nám investují převážně lidé 45+, a tak nedůvěra může být pozůstalost totalitního režimu. Je to také dané faktem, že tu není až tolik podporovaná a šířena osvěta o možnostech, kam své peníze uložit. Pokud mám odpovědět na Vaši otázku, tak náš obor, resp. investice do něj nebyly inflací nijak závratně ovlivněny. Pohledávkový byznys je anticyklický, proto každá recese ekonomik přináší pro náš obor oživení. Samozřejmě druhou věcí je vysoká úroková sazba ČNB a tím vysoké úroky na termínovaných vkladech komerčních bank. Těžko se dá soutěžit s bankou v případě, že tato investorovi poskytne skoro 7 % zhodnocení s prakticky denní likviditou. Ale toto je pouze dočasné a po posledním snížení základní úrokové sazby ČNB se to pomalu projevuje jak v hypo, tak na termínovaných vkladech.

 

Měl by investor využívat služeb profesionálních poradců a společností nebo investovat po vlastní ose?

Vnímám kroky ČNB ve smyslu přísnější regulace poradenství při investování přes odborné poradce jako správný směr. Za dobu svého působení v investicích jsem se setkal s „radílky,“ jejichž vlastní zájem vysoce převažoval zájem jejich investorů. Tento nekalý aspekt jsem u renomovaných proškolených vázaných zástupců bohudíky neshledal. Samozřejmě platí, že pokud je investor finančně gramotný, je schopen vnímat rizika investování, může pak jak říkáte investovat „po vlastní ose.“

 

S jakým typem investora/klienta se nejčastěji setkáváte? (má jasno o strategii nebo očekává rady a tipy, stačí základní info nebo požaduje detailní informace, apod…)

Vesměs investoři přicházejí v první fázi pro více informací o nás, chtějí vědět více o hospodaření našich společností. Jsem stará škola, a tak si myslím, že v neposlední řadě chtějí poznat lidi, kteří za tím vším stojí. Poslední dobou vnímám také velkou důvěru investorů v jejich poradce.

 

Každý umí něco a nezná všechno. Proto osobně velmi vítám, pokud investor projeví osobní zájem zjistit, do čeho své peníze investuje. Pokud mám odpovědět na vaši otázku bodově pak by typický investor vypadal takto:

 

1. Věk nad 45 let

2. Finančně zajištěný (projde schválením investiční společností, že je kvalifikovaným investorem)

3. Finančně gramotný

4. Vnímavý k radám svého finančního poradce

5. Velmi často prodal svůj byznys a chce mít pasivní příjem

 

Kdo patří k vašim typickým investorům a jaká je nejčastější výše jejich investic do fondu?

Popsal jsem podrobně v předešlé odpovědi. Minimální investice do fondů kvalifikovaných investorů (FKI) daná zákonem je 1 mil. korun. Většina investorů a jejich finančních poradců, ale využívá rozložení 1 mil. korun do vícero fondů v rámci jedné investiční společnosti, v našem případě investiční společnosti AVANT. Tento produkt se nazývá AVANT FLEX, a ačkoliv jsem byl v první fázi jeho odpůrcem, rozložení investice do vícero typů fondů s různými investičními strategiemi, vnímám nyní jako velmi správné. Máme tedy investice do nákupu investičních akcií našeho fondu jak v řádech statisíců, tak také milionů.

 

Řeší vaši klienti diverzifikaci své investice?

Základní poučka každého investora… rozložit své peníze do více investičních nástrojů. Podle mého názoru by kromě investice do nemovitostí, měly být v každém portfoliu investora kromě jiného také energetika, zdravotnictví, komodity, akcie a opce, finanční služby – pohledávky a další. A zde se opět dostáváme k otázce kvality poradce každého investora.

 

Co připravujete pro letošní rok pro klienty/investory nového?

Náš fond exponenciálně roste. V současné době máme hodnotu fondového kapitálu více než 2 mld. korun s vlastními zdroji více než 1 mld. korun. Nabízíme pro naše akcionáře abnormální zhodnocení, a to až 10 % p.a. Trh s pohledávkami je v současné době na vzestupu, proto se chceme soustředit na zajímavé a likvidní odkupy NPL portfolií v zemích našeho působení a zároveň tím na ziskovost našich SPV.

V listopadu 2023 jsme dostali licenci a v dubnu letošního roku dokončili založení našeho nového, samosprávného FKI s názvem SNP INVEST, Investiční fond, a.s. Nabídneme investorům jinou, na trhu velmi neobvyklou možnost investování s pravidelným měsíčním výnosem.

 

 

Petr Žáček

zakladatel fondu r2p Invest SICAV, a.s.

 

 

 

Disclaimer: Fond je fondem kvalifikovaných investorů dle zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů, jeho akcionářem se může stát výhradně kvalifikovaný investor dle paragrafu 272 tohoto zákona. Hodnota investice do fondu může klesat i stoupat a návratnost původně investované částky není zaručena. Výkonnost fondu v předchozích obdobích nezaručuje stejnou nebo vyšší výkonnost v budoucnu.

Sdělení klíčových informací fondu (KID) je k dispozici na http://www.avantfunds.cz/informacni-povinnost/. V listinné podobě lze uvedené informace získat v sídle společnosti AVANT investiční společnost, a.s., City Tower, Hvězdova 1716/2b, 140 00 Praha 4 – Nusle. Další důležité informace pro investory na: https:www.avantfunds.cz

Uvedené informace mají pouze informativní charakter a nepředstavují návrh na uzavření smlouvy nebo veřejnou nabídku podle ustanovení občanského zákoníku.

Lukáš Hrma

Obchodní ředitel a člen dozorčí rady a investičního výboru fondu ČSNF SICAV, a.s.

Od roku 2019 působí ve skupině ČSNF Group a.s.. Aktuálně zodpovídá za správu investičních produktů fondu kvalifikovaných investorů (FKI) ČSNF SICAV, a.s. a za dluhopisový program tohoto fondu, jejich nastavení a umístění v rámci kapitálového trhu. Má na starosti komunikaci s institucionálními partnery, obchodními a distribučními sítěmi v rámci celého trhu a prezentaci aktivit skupiny na konferencích, kongresech a odborných akcích s tématikou investic a investování nejen do nemovitostí. Podílí se na založení Asociace Fondů kvalifikovaných investorů (AFKI), která má za úkol edukovat a budovat větší povědomí mezi odbornou i neodbornou veřejností o investování v rámci FKI.


ČSNF SICAV, a.s.

Investiční a nemovitostní fond kvalifikovaných investorů ČSNF SICAV, a.s. má od svého založení v roce 2017 jednoduchou filozofii se zaměřením na development. Burzovně obchodovatelný fond investuje tam, kde to dává smysl. Diverzifikuje své portfolio do menších projektů, jimiž zajišťuje stabilní chod společnosti, a také do větších, kde řeší celou urbanistickou koncepci lokality. Tato strategie fondu přináší investorům konzistentní výnos v jakékoli době.

Fond se zaměřuje na výstavbu rezidenčních nemovitostí – bytových a rodinných domů u developerských projektů jako jsou např. Rezidence U mlýna v Královicích, Rezidence Kolovraty nebo Královský statek na Karlštejně či Resort Slapy.

Více na https://csnf.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

Út 15:39  Dočkáme se v prop tradingu regulace? David Varga (Fintokei)
Po 16:53  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 11. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)

Přečtěte si také:

18.06.2024Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 10. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
10.06.2024Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 8. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
05.06.2024Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 7. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
29.05.2024Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 6. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688