Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  13.06.2024 18:31:38

Kapesné se dětem letos zvýšilo o desetinu, u středoškoláků už je nad tisícovkou měsíčně

Kapesné, které děti dostávají, rostlo letos rychleji než inflace. Z průzkumu Banky CREDITAS vyplývá, že existují výrazné rozdíly ve výši kapesného podle věku i účelu. Nejmladší školou povinné děti do 11 let dostávají měsíčně téměř 350 korun, děti na druhém stupni přes 500 korun a středoškoláci už přes 1050 korun. Oproti loňsku rostlo kapesné dětem o zhruba desetinu. Nejvíc rostlo u středoškoláků, kteří si z kapesného někdy sami hradí i další výdaje, jako jsou třeba obědy nebo jízdné, těm vzrostlo o 36 %. Jedno mají ovšem školáci a studenti společné bez ohledu na věk – utrácejí především za občerstvení a pochutiny.

„Kapesné se zcela logicky odvíjí od věku dítěte. Čím je dítě starší, tím spíše kapesné dostává a současně narůstá i jeho výše. Zatímco děti na prvním stupni základní školy mají podle průzkumu kapesné v 60 % případů, od dvanácti let hospodaří s vlastními penězi téměř 90 % dětí. S věkem rovněž roste i využívání bankovního účtu. Do jedenácti let ho má zhruba každý druhý, od patnácti pak už téměř každý,“ popisuje zjištění průzkumu ředitelka komunikace Banky CREDITAS Lucie Brunclíková.

V reakci na vysokou inflaci rodiče kapesné v posledním roce zvýšili. V nejmladší kategorii (6–11 let) o 9 % na průměrných 342 korun, v prostřední kategorii (12–14 let) o 8 % na 516 korun a u starších dětí (15–17 let) o 16 % na 1 054 korun.

    Průměrné kapesné 
  2024 (na měsíc)
  Průměrné kapesné
  2023 (na měsíc)
  Meziroční změna
  Děti 6–11 let  342  315  + 27 (9 %)
  Děti 12–14 let  516  478  + 38 (8 %)
  Mladí lidé 15–17 let  1054  912  + 141 (16 %)


S věkem přibývá dětí, které si platí i další výdaje, jako obědy nebo dopravu

Zajímavým zjištěním je, že s věkem roste i odpovědnost za placení dalších výdajů z kapesného:

  • Ve věkové skupině 6–11 let si 22 % dětí hradí další výdaje. Mezi ty nejčastější patří doprava a školní obědy.
  • Ve věkové skupině 12–14 let si 41 % dětí platí například dopravu, školní pomůcky a jídlo ve škole.
  • V nejstarší skupině 15–17 let si 78 % dětí hradí alespoň něco, nejčastěji dopravu a jídlo ve škole.

U dětí, které si z kapesného hradí další výdaje, je průměrná výše kapesného výrazně vyšší. Například ve skupině 15–17 let je průměrné kapesné těchto dětí 1184 , zatímco děti, které si z kapesného nic neplatí, dostávají průměrně 975 .

Nejčastěji děti utrácejí za pochutiny

Výzkum také odhalil, za co děti obvykle nejčastěji kapesné utrácí. Číslem jedna je jednoznačně občerstvení a „dobrůtky“, které jsou nejvýznamnější výdajovou položkou pro 56 % dětí napříč věkem. Na prvním stupni jsou pro 22 % nejčastější položkou hračky, u dětí ve věku 12–14 let pětina nejčastěji utrácí za hry a 16 % za oblečení, 22 % mladých lidí ve věku 15–17 let nejčastěji utrácí za oblečení a doplňky.*

Výzkum rovněž odhalil různé způsoby poskytování kapesného. Nejčastější frekvence je měsíční (60 %), následuje týdenní (23 %) a nepravidelná (17 %). Významný je i rozdíl v tom, kolik procent dětí má vlastní účet, Ve věkové skupině 6–11 let má vlastní účet 45 % dětí, ve věkové skupině 12–14 let má vlastní účet 90 % dětí a ve věkové skupině 15–17 let má vlastní účet už 97 % dětí.

Moje děti mají zhruba to, co ostatní, myslí si rodiče

Většina rodičů má za to, že jejich dítě dostává podobnou částku, jako ostatní děti v jejich okolí. „Celkem 61 % rodičů si myslí, že kapesné jejich dětí stejné jako u ostatních, 14 % si myslí, že dostávají více, a 25 % méně. Co se týče ideální výše kapesného, 33 % rodičů si myslí, že ji dítě vnímá jako adekvátní, podle 10 % by děti chtěly o polovinu víc a podle 15 % dokonce dvojnásobek,“ podotýká Lucie Brunclíková.

Průzkum realizovala v květnu 2024 Banka CREDITAS na vzorku 506 rodičů dětí ve věku mezi 6–17 lety.

* Dotaz byl, jaká výdajová položka u vašeho dítěte tvoří největší díl výdajů, a z nabídky bylo možné vybrat jen jednu možnost. Nejde tak o odpověď, jaká je struktura, ale o to, která položka je největší.


CREDITAS působí na finančním trhu už více než 25 let, od počátku za ní stojí český kapitál. Banka CREDITAS se zaměřuje především na nadstandardní zhodnocení úspor pro retail, pro firmy pak nabízí na míru šité úvěry. V současné době má banka přes 200 tisíc klientů. Banka je součástí investiční skupiny CREDITAS.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688