mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  13.06.2024 12:54:00

Úřad práce je připraven pomoci zaměstnancům Liberty Ostrava

Úřad práce ČR je připraven pomoci zaměstnancům Liberty Ostrava s ochranou při platební neschopnosti zaměstnavatele a poskytne i další formy pomoci, které mohou zaměstnanci využít ještě během trvání pracovního poměru. Úřad práce proto již s předstihem personálně posílil příslušné pobočky v regionu.

Pokud zaměstnanci Liberty Ostrava zůstanou bez vyplacené mzdy, mohou požádat Úřad práce ČR o náhradu mzdového nároku. Žádost mohou podat až poté, co bude oznámeno zahájení insolvenčního řízení zaměstnavatele v insolvenčním rejstříku, a to hned den následující po termínu výplaty. Výše náhrady je stanovena až do 1,5násobku rozhodné částky za daný měsíc, což je aktuálně maximálně 65 011 /měsíc. Mzdové nároky může zaměstnanec uplatnit nejvýše v rozsahu odpovídajícím splatným mzdovým nárokům za 3 kalendářní měsíce. Primárně pro zaměstnance, kteří jsou v nouzi a nebudou žádat o celé tři měsíce najednou zpětně, je umožněno žádat o náhradu mzdového nároku opakovaně, za každý měsíc zvlášť.

„Krizový scénář pro tuto situaci jsme měli již dlouho připravený a zaměstnancům Liberty Ostrava jsme pomáhali i před vyhlášením insolvence, a to především poradenstvím a rekvalifikacemi, které mohou využívat zaměstnanci již po dobu trvání pracovního poměru. Nyní moji kolegové spolu s odbory jednají s personalisty Liberty Ostrava, aby se dohodli na dalším postupu, zahájili práci našich mobilních týmů přímo v prostorách Liberty Ostrava a zároveň díky sdílení dat maximálně zjednodušili administrativu pro zaměstnance,“ říká Daniel Krištof, generální ředitel Úřadu práce ČR. „Podle našich zkušeností obvykle v dřívějších případech většina zaměstnanců žádala s časovým odstupem o celé 3 měsíce náhrady mzdového nároku zpětně, ale pokud je někdo v kritické finanční situaci, budeme připraveni poskytnout náhradu již za květen,“ dodává.

Společnost Liberty Ostrava zahajuje proces prodeje a žádá o reorganizaci v rámci insolvenčního zákona. „Celou situaci intenzivně řešíme. Klíčové je, že díky pomoci Úřadu práce ČR se zaměstnanci nemusejí obávat, že by skončili zcela bez prostředků. Jak dnes již současně potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura, vláda je v kontaktu s investorem, který zvažuje vstup do Liberty Ostrava,“ doplnil za vládu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ke stažení

Autor:

ÚP ČR






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688