OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  13.06.2024 14:02:20

Češi se bojí smrti, přesto se raději pojistí proti úrazům (ČAP)

V České republice je aktivních asi 4,7 milionu smluv životního pojištění. Na nich se Češi nejčastěji pojišťují proti úrazu. A to i přes to, že podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven se nejvíce bojí smrti. Nejméně je naopak trápí delší pobyt v nemocnici.

Smrt je nejhorší představitelnou situací týkající se zdraví pro 49 % Čechů. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven. Přesto se nejedná o nejčastěji pojišťované riziko – roce 2023 bylo uzavřeno pouze necelý milion případů krytí rizik tohoto typu u pojistných smluv. Češi se totiž raději pojišťují proti úrazu.

Nejvíce hrozí úrazy

ČAPČeši se bojí smrti, přesto se raději pojistí proti úrazům 1

„Úraz je nejčastěji pojišťovanou událostí – loni figuroval na 2,6 milionech nově uzavřených rizik v rámci smluv životního pojištění. I proto jde zároveň o nejčastější pojistnou událost, kterou pojišťovny řeší,“ uvádí Petr Jedlička, analytik České asociace pojišťoven.

Z téměř 420 tisíc rizikových pojistných událostí připadalo totiž 92 % právě na úrazy a pojišťovny jich v roce 2023 řešily 386 tisíc. Životní pojištění má v první řadě řešit výpadek příjmů a zajistit stabilitu rodinného rozpočtu. To, že se Češi pojišťují více pro případ úrazu než smrti, je potvrzením sledovaného trendu podceňování vlastní hodnoty a přínosu,“ vysvětluje zástupkyně výkonného ředitele České asociace pojišťoven Helena Kutílek Zavázalová. Úraz se v obavách Čechů objevil ale až na 3. místě.

ČAPČeši se bojí smrti, přesto se raději pojistí proti úrazům 2

Nesoběstačnost je stále větším strašákem, hospitalizace se nebojíme

Ještě více než úrazy trápí Čechy nesoběstačnost – ta je tedy druhou nejobávanější zdravotní událostí. „Nesoběstačnost v našich průzkumech vychází dlouhodobě jako riziko, kterého se Češi nejvíce obávají. Ovšem i proti tomuto riziku je možné se dnes již pojistit. A novinkou rovněž je, že si o zaplacené pojistné na toto pojištění můžeme snížit základ daně z příjmu,“ doplňuje odborník na životní pojištění z České asociace pojišťoven Petr Koblížek. V roce 2023 bylo nově uzavřeno z této skupiny rizik dlouhodobé péče, vážných nemocí nebo invalidity celkem 2,1 případů nového pojištění. Pojistných událostí na nich klienti pojišťoven nahlásili téměř 24 tisíc.

Naopak nejmenší starosti dělá Čechům hospitalizace. „V roce 2023 bylo sjednáno 1,1 mil. nově pojištěných rizik hospitalizace na šestině všech nově uzavřených rizik u smluv životního pojištění. V roce 2023 na nich Češi hlásili 280 tisíc událostí,“ uzavírá Petr Jedlička.

O průzkumu:

Průzkum Češi a životní pojištění pro Českou asociaci pojišťoven proběhl online metodou na platformě Instant Research nezávislé výzkumné agentury Ipsos. Zúčastnilo se ho 1050 respondentů ve věku 18-79 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, vzdělání, místa a velikosti bydliště. Sběr dat proběhl v únoru 2024.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688