Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.06.2024 14:13:00

Apple vystřelil nejvíce od roku 2022 pod příslibem využití potenciálu umělé inteligence a znovu sesadil Microsoft (video)

Aktualizováno

Apple včera posílil na rekordní hodnotu od prosince. Jeho akcie rostly o 7,3 % na 207,15 USD, což je největší jednodenní skok na této akcii od listopadu 2022. Tímto růstem se navýšila tržní kapitalizace společnosti o 215,1 miliardy USD, což podle údajů Bloombergu představuje jedno z největších jednodenních navýšení hodnoty jakékoli společností v historii. Dnes růst akcií Apple pokračuje a vrátila se na pozici nejhodnotnější firmy na světě. Po pěti měsících sesadila z tohoto postu Microsoft. Tržní kapitalizace Applu dnes odpoledne stoupla až nad 3,3 bilionu USD (75,2 bilionu ), zatímco tržní kapitalizace Microsoftu činila něco přes 3,25 bilionu USD.

Náhlé zlepšení nálady investorů přišlo po výroční konferenci Worldwide Developers Conference, kde společnost předvedla řadu nových funkcí souvisejících s umělou inteligencí a oznámila partnerství s ChatGPT od OpenAI. Tato událost vykrystalizovala ve strategii, o které mnozí investoři tvrdili, že Applu chybí, zatímco se Big Tech vezl na vlně umělé inteligence.



„Přidání funkcí umělé inteligence do nejnovějšího iPhonu přichází v pro Apple ideální dobu,“ napsal analytik LightShed Walter Piecyk. „Příjmy z iPhonů stagnují a drtivá většina jeho základny má staré telefony, když se cyklus upgradu zpomalil na rekordní minimum. Pro Apple by tedy mělo být snadné povzbudit prodlužující se cyklus výměny.“

Obavy z růstu společnosti zmírnil pozitivní čtvrtletní report o výsledcích ze začátku května, kdy Apple také oznámil největší program zpětného odkupu akcií v historii USA za 110 miliard dolarů. Tato zpráva také podpořila akcie v posledních týdnech a květen tak byl pro akcie Applu nejlepším měsícem od července 2022.

Ale navzdory rekordní ceně akcií Apple letos vyrostl pouze o 7,6 %. Zaostává tak za 14% ziskem indexu Nasdaq 100 , zatímco akcie s expozicí na AI, včetně Microsoftu, Amazon.com, Alphabetu a Meta Platforms, vykazují dvouciferné zisky. Výrobce čipů na umělou inteligenci, Nvidia Corp., vyrostl o 144 %. Mezi Velkou sedmičkou si letos hůř než Apple vedla pouze Tesla, která letos klesla o více než 30 %.

Apple

Technologie s obří kapitalizací si vedou dobře, ale máme podezření, že nakonec podlehne slabému širokému trhu,“ napsal v úterní poznámce hlavní tržní technický analytik BTIG Jonathan Krinsky a poukázal přitom na pár akcií, které si na trhu vedou dobře, zatímco zbytek trhu šlape vodu nebo klesá.

Krinsky také ukázal graf, který porovnává poměr cen akcií společnosti Apple se zbytkem Velké sedmičky a uvedl, že Apple několik měsíců vytvářel „basing pattern“, což poukazuje konsolidaci Applu, která otevírá cestu k tomu, aby nyní dosáhl lepších výsledků ve srovnání s ostatními akciemi.

Apple zaostával za svými konkurenty, jako Microsoft a Google, v oblasti AI, což je důvod, proč se jeho akciím v letošním roce ve srovnání s konkurencí nedařilo. Podle analytiků však vývojářská konference uklidnila všechny obavy ze zaostávání společnosti Apple v technologii AI.

Některé obavy ze slabé výkonnosti se zmírnily již v květnu, kdy čtvrtletní výsledky Applu a prognóza překonaly očekávání trhu. Firma také představila rekordní plán zpětného odkupu vlastních akcií za 110 miliard USD.

Apple se v roce 2018 stal první veřejně obchodovanou americkou společností, jejíž tržní kapitalizace překročila jeden bilion USD. V roce 2020 pak byl první firmou s kapitalizací dva biliony USD a v roce 2022 jako první překonal hranici tři biliony USD. V uplynulých letech si ale několikrát vyměnil pozici jedničky s Microsoftem.

Zdroj: Bloomberg, CNBC, Patria


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 12:26  Má evropský průmysl budoucnost? A v čem (případně) spočívá? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 12:07  Tesla jako bublina či velká příležitost? (video) Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688