Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.05.2024 09:34:00

Eisman o investicích spojených s umělou inteligencí a potenciálu, který má Apple - Víkendář (video)

Steve Eisman z Neuberger Berman vešel ve známost díky filmu The Big Short a svým predikcím a investicím v době kolem finanční krize. Na CNBC nyní prezentoval svůj pohled na některé firmy a sektory na americkém trhu. Včetně trhu realitního, který je podle něj již dva roky ovlivněn vyššími sazbami hypoték a nízkou nezaměstnaností. To u lidí vede k nízké motivaci prodávat stávající dům. Na trhu se tak obchoduje hlavně s realitami novými, což podle experta ještě nějaký čas přetrvá.

Diskuse s investorem se zaměřovala zejména na téma umělé inteligence (AI) a jejího využití různými společnostmi. Zatímco podle některých názorů může v této oblasti Apple zaostávat, podle investora je naopak „skrytou sázkou na umělou inteligenci“. Její potenciál se může projevit až v budoucnu, protože „nyní se všichni zaměřují na čipy a cloud“. Chvíle Applu přijde v době, kdy se pozornost přesune od těchto témat k aplikacím. „Vím, že až přijdou tyto aplikace, budu potřebovat nový telefon,“ dodal Eisman.

Podle experta tedy kvůli AI nastane doba velkého posunu spotřebitelů k novým přístrojům včetně chytrých telefonů a laptopů. Nejvíce z toho může získat právě Apple, který bude měnit nabídku „všeho, co prodává.“ Nemůže pak ale být podobnou sázkou Microsoft, který podle CNBC nyní představuje „nový hardware vybavený umělou inteligencí“? Eisman uvedl, že tomu tak být může, ale každopádně jde o téma, které bude relevantní ve chvíli, kdy se začnou nabízet konkrétní uživatelské aplikace používající AI.

Investor už dříve hovořil o tom, že žádný z ředitelů není podle něj momentálně tak šťastný jako ředitel společnosti NVIDIA. Té totiž neustále rostou objednávky a prodeje díky tomu, jaké čipy a produkty je schopná nabízet. Nyní investor dodal, že NVIDIA je stále nejjednodušším způsobem, jak sázet na AI. K tomu „pár dalších výrobců čipů jako AMD a všichni, kteří mají cloud s masivní databází.“ Dále je to zmíněný Apple a „pak už to není tak jasné“.

Na dotaz týkající se stavu amerického spotřebitele Eisman uvedl, že na straně zadlužení „neexistuje žádná časovaná bomba“. V lepším stavu jsou skupiny s vyššími příjmy, na skupiny s příjmy nižšími více doléhá inflace. K volbám pak řekl, že podle jeho názoru Trump vyhraje ve všech státech, které nejsou jasně vyhraněny směrem k jedné z hlavních politických stran. Trump by se pak stal prezidentem, ale na akciový trh by to nemělo mít žádný výraznější dopad. Výjimkou jsou některé sektory, například ve vztahu k novým clům.

Před dvěma týdny Eisman na CNBC uvedl, že pokud americká centrální banka letos sníží sazby, bude to jen mírně a nebude to mít výrazný reálný dopad. Zvyšování sazeb vidí jako nepravděpodobné a je podle něj zřejmé, že ekonomika může velmi dobře fungovat i při jejich současné výši. Investor hovořil i o tom, že „v dobrých časech rozhodují na trhu příběhy, v těch horších rozvahy firem.“ V současnosti podle něj panují dobré časy, trhem tudíž hýbou zejména příběhy, včetně toho o AI.

Zdroj: CNBC




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688