Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.06.2024 13:45:47

JPMorgan hovoří o stabilním prostředí, které může nahrávat bublinám (video)

Jan Hatzius jako hlavní ekonom Goldman Sachs byl podle svých slov překvapen tím, kolik pracovních míst vytvořila v květnu americká ekonomika. Podle něj na trh práce také zřejmě přichází hodně imigrantů, kteří posouvají jeho rovnováhu tak, že ani vysoká tvorba pracovních míst nebrání růstu nezaměstnanosti. David Kelly z JPMorgan Asset Management zase hovoří o stabilním prostředí, které může nahrávat bublinám.

Hatzius míní, že trh práce už nemusí být „tak supernapjatý“ jako dříve, ale růst mezd je stále „dost vysoký“. Fed by podle jeho odhadu pravděpodobně preferoval růst mezd na úrovni 3,5 %. V květnu přitom dosáhl 4,1 %, ale jak upozorňuje třeba Jeremy Siegel, důležité je brát v úvahu i vývoj produktivity. Pokud by totiž například došlo k jejímu rychlejšímu zvyšování díky novým technologiím, inflace by mohla klesat k cíli centrální banky ve výši 2 % i přes vyšší tempo růstu mezd.

Na CNBC poukázali i na to, že v Kanadě a eurozóně je růst mezd rychlejší, a může být tudíž otázkou, jak moc se jejich monetární politika může vzdálit té v USA. Tedy jak mohou tyto země ve světle vyššího tempa růstu mezd snižovat sazby a uvolňovat svou monetární politiku. Hatzius k tomu uvedl, že centrální banky v zemích, jako je Kanada, nyní věří tomu, že inflace se bude pohybovat směrem k cíli. „Jsou poněkud méně citlivá na krátkodobé pohyby čísel,“ dodal s tím, že v Kanadě na rozdíl od eurozóny byla nízko poslední inflační čísla. ECB i přesto sazby snížila a Hatzius očekává, že tak znovu učiní v září.

David Kelly z JPMorgan Asset Management hodnotí data z trhu práce jako smíšená, v některých případech pochází z rozdílných zdrojů a protiřečí si. Pro centrální banku je tak podle něj v této situaci nejlepší nedělat nic, tedy neměnit sazby a čekat. Diskuse se pak stočila k tomu, zda „závislost na datech“, o které hovoří Fed, není závislostí na datech špatných či známkou toho, že Fed vlastně neví, co dělat. Kelly vše uzavřel s tím, že ekonomika velmi pomaluje ochlazuje, pro běžné lidi je to pozitivní vývoj a Fed nyní nemá žádný důvod pro snižování sazeb.

Slabost trhu práce, která by Fed tlačila do nižších sazeb, evidentní není. Kelly k tomu dodal, že současné stabilní ekonomické prostředí nahrává tvorbě bublin na akciovém trhu, protože investoři se neobávají dalších nákupů. Jde podle něj také o prostředí, které nahrává zájmu o akcie velkých technologických firem. V ekonomice přitom není žádná výrazná nerovnováha, která by mohla způsobit náhlý propad aktivity, i když v určitých oblastech mohou existovat tenze.

Zdroj: CNBC


 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 12:26  Má evropský průmysl budoucnost? A v čem (případně) spočívá? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 12:07  Tesla jako bublina či velká příležitost? (video) Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688