Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  03.04.2024 15:16:00

Morgan Stanley vůči americkým akciím stále negativní, nyní hovoří o překoupenosti trhu (video)

Chris Toomey z Morgan Stanley se podle CNBC stále drží svého negativního pohledu na americký akciový trh i přesto, že ten má za sebou jeden z nejlepších vstupů do nového roku za poslední desetiletí. Toomey k tomu uvedl, že americká ekonomika si vede nečekaně dobře a inflace znatelně klesla. Posílení trhů za poslední měsíce ale nedoprovázela žádná větší korekce a nahoru jej táhly sektory, které jsou nyní podle experta překoupené. I z krátkodobého hlediska by tedy nebylo žádným překvapením, kdyby se určité oslabení dostavilo.

„Z technického hlediska by nás nepřekvapila pauza či oslabení s ohledem na to, jak moc a jak agresivně trh doposud posiloval,“ uvedl expert. Jeho pohled na vývoj v letošním roce byl ale negativní ještě předtím, než akcie prošly silným posílením. K tomu uvedl následující: Morgan Stanley minulém v roce předpovídal zvyšování sazeb namísto znatelného poklesu, se kterým počítaly trhy. Nyní situace podle experta vypadá tak maximálně na dvojí snížení. Na straně zisků obchodovaných firem přitom nedochází k očekávanému růstu a akcie tak táhne nahoru zejména vyšší valuace. Podle experta je to dokonce z 90 %.



Goldman Sachs v následujícím grafu ukazuje vývoj postoje investorů k rizikovým aktivům. Tmavě modrá křivka ukazuje samotný index, světle modrá jeho tříměsíční trend. Posledního dna bylo dosaženo v roce 2022, od té doby averze vůči riziku klesá a nyní jsou mu investoři značně nakloněni:
3
Zdroj: X

Toomey se domnívá, že „tohle může být býčí trh, ale nedostáváte na něm za své peníze to, co byste měli.“ Riziková prémie akcií je totiž podle něj v současnosti velmi nízko kvůli tomu, jak moc vzrostly valuace. Ty by na „rozumnější“ úrovně dostala asi 10% korekce trhu. K tomu dodal, že pokud dáme stranou zisky sedmi nejpopulárnějších technologických akcií, ziskovost na americkém akciovém trhu neroste, ale klesá. Má přes to všechno smysl být vůči akciovému trhu negativní, když centrální banky míří směrem k uvolňování své politiky?

Toomey v odpovědi na uvedenou otázku řekl, že ekonomický růst zůstává nadále silný a inflace během prvních měsíců letošního roku překvapila svou výší. Navíc opět výrazně rostou ceny paliv a potravin. Následující graf ukazuje poslední predikce vývoje zisků obchodovaných společností od Morgan Stanley a porovnává je s konsenzem:
3
Zdroj: X

Pro letošní rok tedy analytici banky předpovídají zisky na akcii ve výši 229 dolarů, konsenzus hovoří o 243 dolarech. Pod ním se pak nachází i predikce Morgan Stanley pro příští rok.

Zdroj: CNBC


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út   7:55  Erste Group dosáhla solidních výsledků i v prvním čtvrtletí Csas.cz (Česká spořitelna)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688