OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Auto Moto  |  11.06.2024 12:20:20

Poptávka po elektrovozech v Německu letos stagnuje

Poptávka po elektromobilech zůstává u našich západních sousedů spíše utlumená. V dubnu 2024 bylo nově zaregistrováno 29 668 vozů s čistě bateriovým pohonem (BEV). Po mírně rostoucím trendu v únoru a březnu počet nově registrovaných elektromobilů oproti předchozímu měsíci mírně poklesl. Zájem spotřebitelů tak zůstává spíše zdrženlivý.

Poptávka po elektromobilech zůstává u našich západních sousedů spíše utlumená. V dubnu 2024 bylo nově zaregistrováno 29 668 vozů s čistě bateriovým pohonem (BEV). Po mírně rostoucím trendu v únoru a březnu počet nově registrovaných elektromobilů oproti předchozímu měsíci mírně poklesl. Zájem spotřebitelů tak zůstává spíše zdrženlivý.

Celkově byl však duben z hlediska registrací poměrně slabým měsícem – a to i v případě spalovacích vozidel. Podle německého autoklubu ADAC ovšem mírný pokles neznamená nový obrat trendu. Podíl elektromobilů mezi všemi nově registrovanými vozy v dubnu skutečně mírně vzrostl (z 11,9 % na 12,2 %). Vzhledem k naléhavě potřebnému obratu v dopravě a 15 milionům e-vozidel, které mají politici v plánu do roku 2030 dostat v Německu na silnice, není podle autoklubu současný vývoj trhu v žádném případě dostatečný. Počty registrací e-aut v dubnu jsou téměř stejné jako v loňském roce.

Nejoblíbenějším segmentem zůstávají vozy SUV, na které připadá více než polovina nově registrovaných elektromobilů (16 177 z 29 668). S velkým odstupem následují vozidla kompaktní třídy (3 720). Silný růst zaznamenaly segmenty luxusní třídy a MPV (46 %, resp. 193 %), zatímco u nejmenších a menších vozů došlo k výrazným ztrátám (-30 %, resp. -25 %). Tyto údaje ukazují, že e-auta zatím plně neodrážejí rozložení vozidel na masovém trhu. Podle názoru ADAC se musí zvýšit rozmanitost nabídky a výrazně zatraktivnit cena menších vozidel, aby byla schopna držet krok se spalovacími alternativami.

Poměr komerčních (18 807) a soukromých (10 829) nových registrací aut na elektropohon zůstává oproti předchozímu měsíci nezměněn (relace cca 2:1). Vzhledem k výrazně kratší době držení vozidel ve firemních vozových parcích je tak zajištěn stálý a potřebný příliv e-aut na trh ojetých vozidel. Klíčový ukazatel přepisů registrací vozidel do vlastnictví v dubnu opět vzrostl (již čtvrtý měsíc v řadě). Na nové majitele bylo převedeno celkem 13 040 elektro automobilů.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688