Research (eToro)
Akcie ve světě  |  07.06.2024 14:16:18

Rozdělení akcií společnosti Nvidia pomůže drobným investorům

Okamžik, na který mnozí investoři čekali, je konečně tady: Společnost Nvidia se chystá 7. června rozdělit své akcie. Poměr štěpení je 10:1, což znamená, že cena akcie se z maximálních více než 1 200 dolarů sníží desetkrát. To usnadní nákup akcií zejména individuálním investorům, kteří mají obvykle menší částky k investování než institucionální investoři. K rozdělení dojde po uzavření amerického trhu, přibližně ve 23:30 SEČ, a očekává se, že obchodování bude zahájeno na základě rozdělení při otevření trhu v pondělí 10. června 2024.

Cena akcií společnosti Nvidia byla devátá nejvyšší ze všech složek indexu S&P 500, což je výrazně méně než 7 500 USD u stavební společnosti NVR a mnohem méně než 615 000 USD u akcií třídy A společnosti Berkshire Hathaway Warrena Buffetta. Její cena přesahující 1100 USD však byla stále větší překážkou pro to, aby drobní investoři mohli držet diverzifikované portfolio, přičemž mnoho drobných investorů má přístup k programům částečného vlastnictví. Také podle nejnovějšího průzkumu eToro Retail Investor Beat mezi 10 000 samostatnými investory ve 13 zemích má 80 % retailových investorů portfolio nižší než 120 000 USD, přičemž 64 % má portfolio nižší než 60 000 USD. Proto by akcie nad 1 000 USD bylo obtížné koupit a vyvážit v malých portfoliích. 

Nižší cena akcie nemění základní údaje o společnosti. Může ji však otevřít širší investorské základně a zlepšit likviditu. Historické údaje ukazují, že rozdělení obvykle vede ke zvýšení počtu drobných akcionářů a růstu cen akcií. Podle dat serveru Statista zaznamenaly společnosti, které rozdělily své akcie, celkově průměrný celkový výnos 25,4 % za 12 měsíců, které následovaly po oznámení jejich rozdělení, ve srovnání s pouhými 12 % širšího indexu. To je více než dvojnásobek průměrného výnosu indexu S&P 500 v těchto obdobích. Také společnosti, které provedly rozdělení po roce 2010, dokázaly dosáhnout výnosu 18,3 % ve srovnání s 13,3 % indexu S&P 500

Společnost Nvidia není u svého prvního rozdělení. Dosud jich provedla pět, a to od června 2000 do roku 2021 s kumulativním násobkem 48x. To znamená, že pokud jste si koupili jednu akcii při uvedení na trh a ponechali si ji, budete mít v pondělí, po dokončení šestého splitu, 480 kusů. Podobným způsobem by člověk měl 224 akcií Apple, 288 akcií Microsoft, 192 akcií Intel a 12 akcií AMD. Split však není zárukou krátkodobého zisku. Při posledních dvou rozděleních akcie společnosti Nvidia v následujícím roce ztratily, v roce 2021 o 10 % a v roce 2007 o 70 %. Od svého počátku však cena akcií posílila o více než 290 000 %. Investoři se proto nyní budou muset podívat na širší obrázek a budou muset sledovat své investiční plány.

Bogdan Maioreanu, analytik eToro 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:13  Akcie: nezdravý trh Richard Vrdlovec (Zajišťovací fond)
Út   9:09  Wall Street 17.6. - týden začal na nových maximech Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688