Export (export.cz)
Export  |  07.06.2024 12:40:00

Belgické předsednictví posunulo EU k silnější podpoře biotechnologických startupů

Belgie se během svého končícího předsednictví v Evropské unii zaměřila na agendu biotechnologického sektoru, která má dlouhodobou podporu její vlády. Jedním z témat byly možnosti financování těchto společností v počáteční i následné fázi jejich růstu, kdy potřebují rizikový kapitál.

Významnou roli v podpoře biotechnologických firem hraje Evropská investiční banka. Foto: Shutterstock

Belgie upozornila na možnosti využití nástrojů EU: ve spolupráci s Evropskou investiční bankou a Evropskou komisí (Health Emergency and Preparedness Response – HERA) informovala o financování unijních startupů a scale-upů, tedy firem působících v oblasti biotechnologií a lékařských technologií (medtech).

KLÍČOVÁ ROLE EVROPSKÉ INVESTIČNÍ BANKY

Evropská investiční banka (EIB) může podpořit tyto firmy svým nástrojem Venture Debt, který je v oblasti biotechnologií využitelný od první fáze klinického testování. Tento rizikový dluh je půjčkou v počáteční fázi, v níž EIB poskytuje likviditu před dalšími koly získávání kapitálu. Je nastaven jako doplněk k rizikovému kapitálu. Nástroj zohledňuje vysoká rizika a dlouhou dobu realizace v tomto sektoru (5 -7 let).

Schválení jeho poskytnutí ze strany EIB trvá 6 až 9 měsíců, ale úspěšné absolvování tohoto procesu je i doporučením pro budoucí investory. Výhodou je, že EIB může podstoupit větší rizika při poskytování tohoto nástroje, protože za její kapitál se ručí rozpočtem EU. Za 10 let poskytla EIB 2,7 miliardy eur na projekty v oblasti biotechnologií a medicínských technologií.

BELGIE DOKÁŽE PODPORY EIB VYUŽÍT

Belgie byla od 2018 příjemcem v biotechnologiích a medicínských technologiích v celkové hodnotě 208 milionů eur a tedy třetím nejvyšším příjemcem podpory ze strany EIB v EU po Německu a Francii. Mezi společnostmi se sídlem v Belgii, které využily těchto možností, byly například Univercells, iSTAR Medical, Exevir Bio, The Akkermansia Company, Novadip.

Cílem belgického předsednictví bylo také představit alternativy pro evropské společnosti, které obvykle v další fázi růstu hledají kapitál mimo EU, protože unijní kapitálové trhy v Unii nejsou svými možnostmi srovnatelné. V důsledku toho dochází k převzetí biotechnologických firem a jejich odchodu mimo Evropu, kde mají možnosti růstu na jiné škále.

PANEVROPSKÉ FONDY NA OBZORU

Evropská komise v březnu oznámila záměr vytvoření panevropských fondů, které by usnadnily privátní investice tohoto rozsahu (Communication on building the future with nature: Boosting biotechnology and biomanufacturing within the EU). Komise zadá na konci letošního roku zpracování studie ke konsolidaci investičních fondů, včetně rizikového kapitálu a burz s cílem, aby na EU úrovni vznikl biotechnologický burzovní trh v dostatečném objemu (integrací burzovních trhů Euronext a Deutsche Boerse). Záměrem má být také vytvořit evropskou obdobu amerického burzovního trhu NASDAQ zaměřenou na biotechnologie a tím udržet a rozvíjet v EU společnosti využívající transfer vědy do průmyslových řešení.

Finanční nástroje Evropské investiční banky i budoucí postup Evropské komise, které podporuje také belgická vláda, mohou být pro české startupy i scale-upy v oblasti biotechnologií dodatečnými příležitostmi k získání počátečního i růstového kapitálu.

Eva Kordová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Bruselu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688