Ondřej Vacek (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  06.06.2024 12:06:17

Povinné ručení pro elektrokoloběžky: Co je důležité vědět?

Povinné ručení pro elektrokoloběžky

Elektrokoloběžky se staly fenoménem městské dopravy. Mnozí je považují za praktický a ekologický způsob přepravy. Od 1. dubna 2024 ale vstoupila do hry nová pravidla, která některým nadšencům udělala vrásky na čele – povinné ručení. Jak se ceny tohoto nového pojištění pohybují a na co byste si měli dát pozor?

Týká se povinné ručení všech elektrokoloběžek? 

Ne nutně, pro mnoho strojů ale povinné bude. Vztahuje se na všechna vozidla, jejichž: 

  • maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 kilometrů v hodině,
  • nebo je vyšší než 14 kilometrů v hodině a zároveň mají provozní hmotnost vyšší než 25 kg. 

Ať už tedy elektrokoloběžku vlastníte, nebo ji teprve plánujete pořídit, ověřte si, zda se na ni povinnost sjednat povinné ručení ze zákona vztahuje. 

Ceny povinného ručení: Kolik zaplatíte?

Povinné ručení pro elektrokoloběžky je na českém trhu horkou novinkou. Ceny se liší podle několika klíčových faktorů. Prvním je výkon samotného stroje. U levnějších modelů s výkonem kolem 350 W se cena pohybuje mezi 200 a 400 Kč ročně. Pokud ale máte „mašinu“ s výkonem 4000 W, připravte si 500 až 700 Kč ročně.

A pak tu máme pojistníka. Mladí lidé, kteří si elektrokoloběžku pořídili jako první dopravní prostředek, zaplatí více. Statistiky totiž hovoří jasně – mají větší šanci zavinit nehodu. Naopak zkušení a opatrní řidiči mohou počítat se slevami.

Lokalita hraje také velkou roli. V Praze nebo Brně, kde je hustota dopravy vysoká, se ceny pojištění šplhají výše než v klidnějších částech republiky. Limity pojistného plnění jsou dalším faktorem. Vyšší krytí znamená vyšší cenu, ale rozdíly nejsou dramatické. Rozdíl mezi limitem 50/50 milionů a 200/200 milionů je zhruba 100 Kč ročně.

Rostoucí zájem: Co říkají čísla?

Od dubna, kdy povinnost povinného ručení pro elektrokoloběžky vstoupila v platnost, zaznamenaly pojišťovny výrazný nárůst poptávky. Majitelé elektrokoloběžek, kteří se museli přizpůsobit novým pravidlům, rychle pochopili, že bez pojištění to nejde.

Dnes, několik týdnů po zavedení tohoto nařízení, se situace stabilizovala. Majitelé elektrokoloběžek si zvykli na novou povinnost a trh se začíná konsolidovat. I když počáteční zájem byl obrovský, aktuální stav je stabilní a bez dramatických výkyvů.

Budoucnost vypadá jasně – zájem o povinné ručení bude nadále růst. Elektrokoloběžky se stávají stále populárnějšími, a to nejen mezi mladými. Starší generace objevuje jejich pohodlí a efektivitu. Pojišťovny reagují na tento trend nabídkou specializovaných produktů, které často zahrnují i připojištění proti krádeži či poškození.

Jak sjednat pojištění?

Většina hlavních pojišťoven v České republice již nabízí povinné ručení pro elektrokoloběžky. Patří mezi ně ČSOB, Kooperativa, Allianz, Uniqa, Pillow, Direct a další. Nejpohodlnější je sjednání pojištění online. Tento způsob je rychlý, jednoduchý a často i cenově výhodnější díky slevám pro online uzavřené pojistky. Stačí navštívit webové stránky pojišťovny, vyplnit údaje a pojištění je hotové během pár minut.

Pro ty, kteří preferují osobní kontakt nebo mají specifické požadavky, je k dispozici sjednání pojištění telefonicky.

Pro majitele elektrokoloběžek se povinné ručení stává nejen zákonnou povinností, ale i důležitým prvkem ochrany jejich investice a bezpečnosti na silnicích. S rostoucím prodejem elektrokoloběžek a vývojem pojišťovacích produktů se dá očekávat, že zájem o povinné ručení bude i nadále silný. Elektrokoloběžka je skvělý dopravní prostředek, ale nezapomínejme na bezpečnost a ochranu, kterou pojištění nabízí. 

Ondřej Vacek

Pracovní začátky sahají do roku 2005, když začínal jako projektový koordinátor a později jako projektový manažer v jedné z největších cestovních agentur v ČR. Od roku 2010 se věnoval především rozvoji pojistných produktů. Od roku 2018 rozvíjel své znalosti z pozice produktového manažera cestovního pojištění v přední pojišťovně zaměřující se právě na cestovní pojištění. V roce 2020 rozšířil řady společnosti Ušetřeno.cz, nejdříve jako produktový manažer cestovního pojištění, aby následně v roce 2022 převzal rozvoj celého oddělení pojištění – tedy odpovědnost za strategii i v oblasti autopojištění a pojištění nemovitostí.




Pomáháme lidem vybrat si správně. Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více informací na https://www.usetreno.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et   8:00  Jak se zachovat, když jste pod hrozbou exekuce nemovitosti Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út 10:32  Jaké jsou nejčastější chyby v nahlašování pojistných událostí? Martin Steiner (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)

Přečtěte si také:

20.12.2023Novela zákona o povinném ručení: jaké změny přinese pro řidiče? Swiss Life Select (Swiss Life Select)
19.12.2023Pillow jako první nabídne povinné ručení pro koloběžky OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
20.07.2023Nejlevnější povinné ručení není pro každého Jitka Vondroušková (Kurzy.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688