Životní prostředí  |  06.06.2024 09:49:12

Copernicus: Květen byl dvanáctým po sobě jdoucím měsícem s rekordními teplotami

Copernicus Měsíční anomálie globální přízemní teploty vzduchu

Měsíční anomálie globální přízemní teploty vzduchu (°C) ve vztahu k období 1850-1900 od ledna 1940 do května 2024, vynesené jako časové řady pro po sobě jdoucí 12měsíční období od června do května následujícího roku. Posledních 12 měsíců (červen 2023 - květen 2024) je znázorněno tlustou červenou čarou, zatímco všechny ostatní roky tenkými čarami stínovanými podle dekády, od modré (40. léta 20. století) po cihlově červenou (2020). Zdroj dat: ZDROJ DAT: ERA5. Kredit: C3S/ECMWF.

Služba Copernicus Climate Change Service (C3S ), financovaná Evropskou komisí, zjistila, že květen 2024 byl celosvětově nejteplejším květnem v historii měření, s globální průměrnou teplotou vzduchu při zemském povrchu o 0,65 °C vyšší, než je průměr z let 1991-2020, což představuje dvanáct po sobě jdoucích měsíců, kdy globální průměrná teplota dosáhla rekordní hodnoty pro příslušný měsíc na základě údajů ERA5.

Dvanáctiměsíční rekord je potvrzen ve stejnou dobu, kdy Světová meteorologická organizace (WMO) a britský Meteorologický úřad zveřejňují své roční až dekádové aktualizace klimatických předpovědí , které shrnují roční až dekádové předpovědi těchto institucí pro blízkou budoucnost na období 2024-2028. Z této zprávy kromě mnoha dalších zjištění vyplývá, že je pravděpodobné, že alespoň jeden z příštích pěti let bude nejteplejší v historii měření a překoná rok 2023.

Carlo Buontempo, ředitel společnosti C3S, říká: "Je šokující, ale ne překvapivé, že jsme dosáhli této dvanáctiměsíční série. Ačkoli tato série rekordních měsíců bude nakonec přerušena, celkový podpis klimatických změn zůstává a v dohledu není žádný náznak změny tohoto trendu."

Dodává také: "V posledních letech se v Evropě objevují velmi vysoké teploty. Žijeme v bezprecedentní době, ale máme také bezprecedentní dovednosti v monitorování klimatu, což nám může pomoci informovat o našich opatřeních. Na tuto šňůru nejteplejších měsíců budeme vzpomínat jako na relativně chladné. Pokud se nám ale podaří stabilizovat koncentrace skleníkových plynů v atmosféře ve velmi blízké budoucnosti, mohli bychom se k těmto "chladným" teplotám vrátit do konce století."

Údaje z programu Copernicus Climate Change Service a zpráva britské meteorologické služby WMO jsou podkladem pro důležité prohlášení generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese o klimatu (živě ve středu v 16.00 SELČ).

Generální tajemník OSN António Guterres prohlásil: "V uplynulém roce se s každým otočením kalendáře zvyšovala teplota. Naše planeta se nám snaží něco sdělit. Zdá se ale, že ji neposloucháme. Trháme globální teplotní rekordy a sklízíme vichřici. Nastal čas klimatické krize. Nyní je čas mobilizovat se, jednat a přinášet výsledky."

Údaje služby Copernicus o změnách klimatu za květen ukazují, že:

· Průměrná globální teplota v květnu 2024 byla o 1,52 °C vyšší než předindustriální průměr z let 1850-1900, což představuje jedenáctý po sobě jdoucí měsíc (od července 2023) s teplotou 1,5 °C nebo vyšší.

· Průměrná globální teplota za posledních 12 měsíců (červen 2023 - květen 2024) je nejvyšší v historii měření, a to o 0,75 °C nad průměrem let 1991-2020 a o 1,63 °C nad průměrem let 1850-1900 před průmyslovou revolucí.

Dvanáctiměsíční klouzavé průměrné anomálie globální průměrné přízemní teploty vzduchu vzhledem k předindustriálnímu průměru 1850-1900 na základě měsíčních hodnot od ledna 1940 do května 2024. Zdroj dat: ZDROJ DAT: ERA5. Kredit: C3S/ECMWF .

Komplexnější analýza týkající se dalších klíčových klimatických ukazatelů, jako je teplota mořské hladiny a pokrytí moří ledem, bude zveřejněna 6. června v rámci pravidelného měsíčního klimatického bulletinu.

Jitka Vondroušková
Víceleté zkušenosti má z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.
Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022.
Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688