Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  05.06.2024 18:11:00

Historie a současnost akcií menších firem: Tentokrát jinak, nebo vlastně stále stejně?

Zdá se mi, že diskuse o akciích menších firem poněkud utichly. Ještě nedávno se o nich ale hovořilo poměrně často. Jelikož jejich valuace byly jedny z mála, které nebyly více, či méně našponované. Tedy minimálně na relativní bázi. Co říkají nyní a jaký je dlouhodobý pohled na výkony tohoto aktiva?

Včera jsme tu trochu rozebírali efektivitu trhů, minulý týden mimo jiné podstatu averze k riziku a rizikových prémií. I tato dvě témata se protnou v následujícím grafu, který porovnává hodně dlouhodobé výkony tří skupin akcií na americkém trhu: Akcií těch nejmenších firem, středně velkých a velkých. První skupina si dlouhodobě vede jasně nejlépe, poslední naopak v delším období systematicky zaostává. Je to v přímém rozporu k tomu, co vidíme posledních pár let, kdy si zdaleka nejlépe vedou velké (technologické) firmy a opak platí o akciích menších firem.

okok

Zdroj: X

Jak graf souvisí s efektivitou a rizikem? Pokud nějaké aktivum dlouhodobě vynáší více než jiné, mělo by to na efektivním trhu podle tradičního učebnicového modelu znamenat jediné: Toto aktivum je rizikovější. Více tak vynáší proto, že od něj investoři více čekají. Jak by to vlastně mělo fungovat? Pokud by například dvě akcie měly podle očekávání vynášet na dividendách deset dolarů ročně, ale první měla kvůli vyššímu riziku požadovanou návratnost 15 % a druhá kvůli nižšímu riziku 10 %, hodnoty/cena na trhu bude u první 67 dolarů (10/0,15) u druhé 100 dolarů (10/0,1). Stejné dividendy, jiné ceny a to zajistí, že i realizovaná návratnost bude u první právě oněch 15 % a u druhé 10 %.

Menší firmy mohou mít horší přístup k externímu financování a to zejména v napjatějších dobách. Mohou mít menší tržní sílu a pociťovat během některých fází cyklu větší tlak na tržby a marže. Řada z nich ani nedosahuje ziskovosti, protože jsou v ranné fázi svého vlastního cyklu, atd. Z tohoto pohledu dává smysl jejich případná větší rizikovost a tudíž větší požadovaná a v delším období i realizovaná návratnost.

Při valuacích se dokonce někdy používá tzv. diskontní prémie za malou velikost (tj., vyšší diskontní sazby). A ony rizikové faktory se zřejmě nemalou měrou projevují i nyní, zejména ve vztahu k prostředí vyšších sazeb, které může na tyto společnosti vyvíjet vyšší tlak. Z tohoto pohledu vlastně historie a současnost v rozporu nejsou – malé firmy vynáší trendově více, protože jsou rizikovější. A nyní jsme zrovna v období, kdy se toto vyšší riziko materializuje.

Co ony valuace? Poměry cen k ziskům PE se nyní u indexu SPX 500 na straně jedné a indexů menších firem SPX 400 a 600 hodně liší. V prvním případě hovoříme o hodnotách kolem 20 a v druhém kolem 15. Tento valuační diskont je z historického hlediska stále dost vysoký a odpovídá až tomu, co se dělo před rokem 2002. Je to dáno ale do značné míry tím, jak vysoko je PE u větších firem. Tj., PE těch menších není ve srovnání se svou historií zase tak nízko, jako ve srovnání se zbytkem trhu. Častěji používaný Russell 2000 pak dokonce ukazuje, že v něm zahrnuté menší firmy jsou svými valuacemi dokonce na horní části historického rozpětí (pokud dáme stranou extrémy z období po roce 2020).


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 10:13  Akcie: nezdravý trh Richard Vrdlovec (Zajišťovací fond)
Út   9:15  ČEZ: Ministerstvo nepodalo protinávrh, hlasovat se na VH bude pouze o dividendě… Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688