Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  05.06.2024 16:17:52

Jaké pravomoci (ne)má Evropský parlament a proč vlastně jít k volbám?

Jaké pravomoci (ne)má Evropský parlament a proč vlastně jít k volbám?

Již na konci tohoto týdne nás čekají volby do Evropského parlamentu. Česko však dlouhodobě stojí, co se volební účasti v eurovolbách týče, na pomyslném chvostu mezi členskými státy Evropské unie. Co vlastně Evropský parlament dělá, jaké má (nebo naopak nemá) pravomoci a proč má smysl volit nové europoslance?

Evropský parlament má trojí sídlo v Bruselu, Lucemburku a ve Štrasburku, mnohým tak může možná i po právu připadat trochu vzdálený a jeho činnost navíc příliš složitá. Vedle Evropské komise a Rady Evropské unie jde však o jednu z nejdůležitějších institucí EU, jejíž rolí je především zastupovat zájmy evropských občanů.

Soubor pravomocí Evropského parlamentu se za dobu jeho fungování postupně rozšiřoval. O jeho obsazení rozhodují od roku 1979 samotní občané EU, kteří volí své zástupce v přímých volbách. Na co všechno má tedy Evropský parlament vliv?

… například hraje klíčovou roli v zákonodárném procesu!

Parlament je spolu se zástupci národních vlád členských států v Radě EU zodpovědný za úpravu a přijímání unijních právních předpisů, má tedy tzv. legislativní funkci. Oba orgány jsou rovnocennými spolutvůrci právních norem, které v drtivé většině případů vznikají v rámci tzv. řádného legislativního postupu. To zjednodušeně znamená, že se Parlament i Rada EU na podobě projednávaného nařízení či směrnice musí shodnout.

Evropští poslanci ani Parlament jako celek však nemají právo unijní zákony navrhovat. Přesto má Parlament možnost Evropskou komisi k tvorbě nebo úpravě legislativy vyzvat, Komise se však návrhem nemusí řídit.

Další důležitou pravomocí Parlamentu je schvalování vstupu nových členských států do EU nebo naopak úprava podmínek případného vystoupení státu z Unie, jako tomu bylo např. u Brexitu. Mimo to Parlament také schvaluje důležité mezinárodní smlouvy, či volí Evropského veřejného ochránce práv.

… pečlivě kontroluje další instituce – hlavně Komisi!

Evropští poslanci a poslankyně mají mimo jiné za úkol dohlížet na práci dalších orgánů EU, zejména Evropské komise. Pro výkon své kontrolní pravomoci může Parlament zřídit dočasné vyšetřovací výbory a je také dotazován při volbě vrcholných členů Evropského účetního dvora a Evropské centrální banky.

Ve vztahu k Evropské komisi má Parlament navíc pravomoc schvalovat jmenovaného předsedu a rovněž vyslovuje nové Komisi důvěru. Parlament má také možnost Komisi odvolat, k tomu však zatím ještě nikdy nedošlo.

… schvaluje roční rozpočet EU!

Parlament není na schvalování rozpočtu EU sám, ale musí se na jeho výši dohodnout s Radou. Schválený rozpočet se pak musí držet v rámci ročních limitů stanovených pro výdaje v dlouhodobém finančním plánu EU, tzv. víceletém finančním rámci, který se sjednává jednou za sedm let.

PROČ NA HLASOVÁNÍ ZÁLEŽÍ?

Evropský parlament hraje klíčovou roli v utváření zákonů a politik, které ovlivňují životy všech občanů Evropské unie. Volba nových unijních poslanců a poslankyň je tak příležitostí, jak se podílet na rozhodování o tématech, které se týkají nás všech, nebo o tématech, která jsou důležitá konkrétně pro Vás. Svým hlasem tak můžete ovlivnit nejen směřování naší společnosti, ale i budoucnosti evropské demokracie.

Náhledové foto: Evropský parlament

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688