evropavdatech.cz (Evropa v datech)
Výsledky  |  03.06.2024 13:23:02

63 tisíc studijních výjezdů skrze Erasmus+ či bezplatný roaming. Mladí Češi hojně využívají výhod EU

Cestování bez omezení, možnost studovat a následně pracovat v zahraničí nebo záruka mírového soužití členských států. Tyto výhody členství Česka v EU považují mladí lidé ve věku 18–29 let za nejdůležitější. Důležitý je pro mladé rovněž bezplatný roaming, který EU zajišťuje, nebo příležitosti ke studiu v zahraničí. V rámci studijního programu Erasmus+ uskutečnili čeští studenti během 10 let přes 63 tisíc studijních pobytů či stáží. Nejčastěji se vydávají do Německa, Francie či Španělska. Vyplývá to z analýzy datového portálu Evropa v datech.

 

Podle agentury STEM a Českého rozhlasu si mladí Češi ve věku 18–29 let na členství Česka v EU nejvíce váží cestování bez omezení, možnosti studovat a pracovat v zahraničí nebo života bez strachu z války. Důležitý je pro ně ale i jednotný trh nebo bezplatné roamingové služby. „Na rozdíl od všeobecného mínění si mladí Češi a Češky váží našeho členství v Evropské unii a neberou její výhody jako samozřejmost,“ říká Bára Stárek, výkonná ředitelka neziskového spolku Díky, že můžem.

 

Mladí Češi obecně vnímají Evropskou unii pozitivněji než zbytek společnosti. Je tomu tak i z toho důvodu, že mohou snáze čerpat jejích výhod a těžit z nich, říká Filip Hanka, ředitel projektu České zájmy v EU. „Nejde však o bezpodmínečnou náklonnost, rád bych apeloval na to, abychom se na mladé nedívali jako na jednolitý homogenní celek. Zhruba 43 % mladých buď o Evropskou unii nejeví valný zájem nebo s ní vyloženě nesouhlasí,“ upozorňuje Hanka. O směřování Evropské unie mohou nejen mladí Češi rozhodnout i v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu, které se budou konat 7. a 8. června.

 

Za 10 let podnikli čeští studenti skrze program Erasmus+ celkem 63 tisíc výjezdů

Možnosti vyjet do zahraničí na studijní pobyt nebo stáž skrze evropský studijní program Erasmus využilo od roku 1998 přes 411 000 studentů z Česka, uvádí Česká spořitelna. Pro srovnání, v Česku v roce 2023 navštěvovalo vysokou školu přibližně 309 tisíc studentů. Právě členství v EU účast na akcích nebo pobytech v rámci Erasmu výrazně zjednodušilo.

Infografika k výjezdům v rámci programu Erasmus+

 

 

 

praktických stáží v jiné evropské zemi. Nejčastěji studenti vyjížděli do Německa, dále pak do Francie a Španělska. „Od studia v Německu čeští studenti očekávají hlavně kvalitní vzdělání a nadstandardní zázemí, jako je vybavení na univerzitách nebo možnosti ubytování. Láká je ale také velké množství škol, a tedy více potenciálních možností pro výjezd. Němčina, společně s francouzštinou, je druhým nejrozšířenějším cizím jazykem vyučovaným na českých školách, řada studentů si tak chce zdokonalit své jazykové schopnosti,” vysvětluje Roman Klepetko z DZS. V případě Francie a Španělska jsou pak podle něj častým lákadlem i odlišné kulturní nebo přírodní podmínky.

 

Naopak do Česka v rámci programu Erasmus+ směřovalo celkem 86 537 výjezdů studentů z jiných evropských zemí, z toho šlo v 66 976 případech o studijní pobyt a v 19 561 případech o praktickou stáž. Nejčastěji přijížděli studenti ze Španělska, Francie, Slovenska a Německa. „Evropské vysokoškoláky láká na Česku především dobrý poměr životních nákladů a kvality studia, přátelské prostředí, bezpečnost a dobré životní podmínky,“ dodává Klepetko.

 

 

Infografika ke zkušenostem se stáží

 

 

Překročení hranic v rámci Schengenu je průměrně o dvacet minut rychlejší

Jedním z klíčových projektů evropské integrace je také Schengenský prostor, který v dnešní době umožňuje více než 435 milionům lidí cestovat mezi členskými státy bez hraničních kontrol. Česko se k němu připojilo v roce 2007. „Podle studie institutu pro ekonomický výzkum IFO, která vychází z dat ze služby Bing Map Service, je překročení hranic mezi členskými zeměmi Schengenu v průměru asi o dvacet minut rychlejší než v ostatních případech. Cestující šetří čas díky tomu, že odpadají kontroly na hranicích, které zahrnují prohlídky vozidel. Taková prohlídka se v případě plně obsazeného autobusu mohla protáhnout až na několik hodin,“ říká analytička České spořitelny Tereza Hrtúsová. Vnitřní hranice Schengenu denně překračuje kvůli práci, studiu nebo návštěvě rodiny 3,5 milionu lidí.

 

Objem spotřebovaných dat po zrušení poplatků za roaming narostl

Dalším z evropských aspektů, který mladí lidé na členství v EU oceňují, jsou roamingové služby bez dodatečných poplatků. Od 15. června 2017 mohou díky evropskému nařízení občané EU a Evropského hospodářského prostoru (EHP) telefonovat a posílat SMS v jiných evropských státech za stejných podmínek jako ve své domovské zemi. Mobilní internet mohou do určité míry také využívat bez příplatků. Češi mají v rámci EU přístup ke stejně kvalitnímu mobilnímu internetu, a to díky novele pravidel, která jejich platnost prodloužila do roku 2032.

 

V roce 2017, kdy nařízení EU začalo platit, objem spotřebovaných mobilních dat skokově narostl. Ukazují to data v rámci monitorovací zprávy evropského regulačního orgánu v oblasti telekomunikací BEREC. „Zatímco ve třetím kvartálu roku 2016 lidé v rámci evropského roamingu spotřebovali 15,78 milionů GB mobilních dat, ve stejném období o rok později už to bylo 84,37 milionů GB. To odpovídá více než pětinásobnému meziročnímu nárůstu po začátku platnosti nových evropských pravidel,” doplňuje analytička Evropy v datech Hana Vincourová. V případě počtu zaslaných SMS zpráv a provolaných minut v roamingu k nárůstu mezi létem 2016 a 2017 také došlo, nebyl ale tak výrazný jako u dat.

Infografika k roamingu

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Výsledky:

10.06.2024  Skupina Geis v roce 2023 výrazně rostla Tisková zpráva (Tisková zpráva)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688