Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
Okénko práce  |  30.05.2024 14:33:49

Chcete vyšší plat? Vyzkoušejte 5 efektivních tipů, se kterými přesvědčíte i přísného šéfa

Požádat o zvýšení platu může být pro mnohé z nás náročné a stresující. Často se obáváme odmítnutí nebo negativní reakce nadřízeného. S pořádnou přípravou a sebevědomím však dokážete přesvědčit i přísného šéfa. Připravili jsme pro vás 5 tipů, s nimiž konečně dosáhnete platu, který si zasloužíte.

  1. Důkladně se připravte

Před návštěvou nadřízeného si vyčleňte čas na důkladnou inventuru svých pracovních úspěchů a přínosů pro firmu. Sepište si seznam svých nejdůležitějších projektů, úkolů a dosažených cílů. Zaměřte se hlavně na měřitelné výsledky, jako je zvýšení produktivity, úspora nákladů či získání nových klientů. Připravíte si argumenty, s nimiž nadřízeného přesvědčíte o hodnotě, kterou firmě přinášíte. 

  1. Stanovte si realistické cíle

V rámci přípravy si zjistěte, jaké jsou běžné platy ve vašem oboru a v regionu, kde pracujete. Koukněte se na platové kalkulačky na internetu nebo si projděte dostupné průzkumy platů. Jednoduše si tak uděláte představu o tom, kolik berou lidé na stejné pozici.

Platí, že byste se neměli zbytečně podceňovat, ale ani nepřecenit své síly. Pokud jste pro firmu opravdovým přínosem, nebojte se mířit na vyšší částky, naopak u nováčků se vyplatí skromnější přístup.

  1. Myslete na správné načasování

Významnou roli hraje i správné načasování žádosti o zvýšení platu. Ideální je zvolit okamžik, kdy se firmě daří a panuje pozitivní atmosféra. Vhodné je například období po úspěšném dokončení projektu, na kterém jste se podíleli, nebo po dosažení významného milníku. 

  1. Nebojte se kývnout na alternativní řešení

I přes dobrou přípravu a načasování se může stát, že vaše žádost o zvýšení platu bude zprvu odmítnuta. Nenechte se tím odradit a nevzdávejte se po prvním neúspěchu. Zeptejte se nadřízeného na důvody zamítnutí a co můžete udělat pro to, abyste zvýšení v budoucnu dosáhli. Zvažte také alternativní formy kompenzace, například v podobě dovolené či home office.

  1. Nezapomínejte na profesionalitu

Způsob, jakým o zvýšení platu požádáte, je stejně důležitý jako vaše argumenty. Sjednejte si s nadřízeným osobní schůzku a jasně a sebevědomě mu sdělte svá očekávání a důvody, proč si zasloužíte vyšší plat.

Buďte připraveni na možné dotazy a námitky a reagujte na ně profesionálně a věcně. K nadřízenému se chovejte s respektem. V žádném případě se nepouštějte do emočních výlevů nebo vyhrožování výpovědí.

Jednání o zvýšení platu nemusí být nepříjemným zážitkem, pokud se na něj důkladně připravíte a budete se chovat sebevědomě. Zároveň myslete na to, že klíčem k úspěchu je mít jasné a podložené argumenty a nevzdávat se při prvním odmítnutí.

Jaroslav Fišer

Zakladatel a provozovatel webu DobraPrace.cz se zkušenostmi z online trhu práce od roku 2000. Nejprve spustil internetovou burzu práce se zaměřením na východní Čechy, od roku 2004 pak provozuje pracovní portál DobraPrace.cz, který patří k největším a „služebně" nejstarším v České republice. Předtím působil řadu let jako novinář a editor pro regionální média, několik let spolupracoval i s TV Prima či Českou informační agenturou. Veškeré zkušenosti zúročuje mimo jiné i při tvorbě odborných článků s pracovní tematikou.

 

Dobrá práce.cz

Dobraprace.cz je pracovní portál s 20letou historií. Zveřejňuje nabídky prestižních personálních agentur či významných podniků s celorepublikovou působností, ale také malých firem s lokální působností. Mimo to produkuje komplexní obsah jak v rámci novinek z pracovního trhu, tak rad, jako například jak získat a udržet své zaměstnání nebo jak z něho odejít.

Více informací na https://www.dobraprace.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688