Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  27.05.2024 11:59:34

Kryptografický průmysl hlásí velký úspěch

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Ve středu 22. května udělal kryptografický průmysl další významný krok k plnohodnotnému přijetí a zapojení se do finančních struktur, když Sněmovna reprezentantů USA schválila zákon o finančních inovacích a technologiích pro 21. století (Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act, zkr. FIT21). Jedná se o vůbec první plnohodnotný regulační rámec pro digitální aktiva, který vyjasňuje právní postavení kryptoaktiv ve Spojených státech.

Potřeba regulace sílí

O potřebě regulace kryptoaktiv se v zámoří vedou diskuze již delší dobu. Ty nabraly na intenzitě poté, co v listopadu 2022 zkrachovala do té doby druhá největší kryptoburza světa, burza FTX. V mezidobí se do role drába a ochránce světa tradičních financí (TradFi) pasovala Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), která nastolila nekompromisní kurz zaměřený na potírání snah o hlubší provázanost světa decentralizovaných financí (DeFi) se světem TradFi. Tento boj vyústil do soudních bitev a několika zatčení jako v případě zakladatele kryptoburzy Binance, Changpeng Zhaoa.

Nutno podotknout, že v několika případech daly soudy SEC zapravdu. Nicméně ve stěžejních oblastech pro kryptografický sektor utrpěla SEC porážky. Teprve až tyto soudní prohry donutily SEC alespoň částečně přehodnotit dosavadní postoj odmítání všeho, co mělo byť jen sebemenší spojitost s digitálními aktivy. Výsledkem bylo lednové revoluční povolení zřízení 11 burzovně obchodovaných fondů s bitcoiny (ETF), které jsou aktuálně tím největším hybatelem celého kryptografického trhu.

Silná podpora od zákonodárců pro FIT21

Nyní se dostává celému sektoru další významné podpory ze strany amerických zákonodárců. Ti vyslyšeli hlasy volající po potřebě zákonné regulace trhu a s podporou jak z řad republikánů, tak také z řad demokratů přijali návrh zákona FIT21, jehož cílem je vytvořit komplexní regulační rámec pro digitální aktiva. O silné podpoře tohoto návrhu hovoří i poměr hlasů pro a proti přijetí, který byl 279:136.

Překvapivá však je podpora návrhu zákona zejména 71 demokratů, kteří nevyslyšeli postoj Bílého domu k tomuto zákonu a hlasovali tak proti Bidenově administrativě. Není vyloučeno, že svou roli v tak významné podpoře z řad demokratů sehrála Nancy Pelosiová. Bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů totiž zvažovala podporu návrhu zákona. A i když již není ve vedení, její názory stále dokáží ovlivnit demokraty ve Sněmovně.

Regulační rámec FIT21

Návrh zákona FIT21 byl představen loni v červenci (2023) s cílem vytvořit závazný regulační rámec pro kryptografické technologie a definovat role SEC a Komise pro obchodování s komoditními futures (CFTC) při dohledu nad kryptoměnami. Zákon mimo jiné stanovuje pokyny pro různé aspekty trhu s kryptoměnami, včetně vydávání tokenů, obchodování s nimi a jejich úschovy.

I když se jedná o významný krok na cestě k přijetí regulačního rámce kryptoaktiv v USA, vyhráno tento zákon ještě zdaleka nemá. Ze Sněmovny reprezentantů totiž FIT21 putuje do Senátu, kde jej s ohledem na rozložení sil čeká nejistá budoucnost. Na rozdíl od Sněmovny reprezentantů mají těsnou v Senátu většinu demokraté.

A i když senátorka Cynthia Lummisová zmiňuje oboustrannou podporu návrhu zákona v Senátu, opak může být pravdou. Lummisová k návrhu zákona na síti X uvádí:

„V obou komorách Kongresu existuje bipartijní většina, která podporuje kryptoměny. Budoucnost je velmi světlá.“

Vzhledem k postoji Bílého domu se však lze spíše domnívat, že demokratičtí senátoři budou ctít názor Bílého domu a návrh zákona odmítnout. Jednak tomu napovídá skutečnost, že někteří přední senátoři neprojevili o návrh zákona zájem a jednak některé potřebné výbory se na návrhu regulace kryptoaktiv nepodílely. Navíc v současné době chybí protinávrh zákona.

Hlasy proti

Proti přijetí zmíněného zákona kromě Bílého domu silně lobuje také předseda SEC, Gary Gensler. Tvrdí, že FIT21 nejenže oslabuje dohled SEC, ale zároveň může zvýšit rizika pro investory a poškodit americké trhy. Varuje, že přijetí zákona vytvoří nové regulační mezery tím, že nerespektuje Howeyho test. Tento test je, dle Garyho Genslera, základní právní normu pro určení, zda se aktivum kvalifikuje jako cenný papír. Gensler k tomu přímo uvádí:

„Návrh zákona by odstranil investiční smlouvy, které jsou zaznamenány v blockchainu, ze zákonné definice cenných papírů a časem prověřené ochrany velké části federálních zákonů o cenných papírech. Odstraněním této množiny investičních smluv ze zákonného seznamu cenných papírů návrh zákona naznačuje to, co soudy opakovaně rozhodly, ale co se účastníci kryptotrhu snažili popřít, že mnoho kryptoaktiv je nabízeno a prodáváno jako cenné papíry podle stávajícího práva.“

O osudu návrhu zákona tak paradoxně mohou rozhodnout blížící se prezidentské volby v USA. Objevují se náznaky, že podpora z řad prokryptografických voličů může být pomyslným jazýčkem na vahách v otázce, kdo se nakonec stane budoucím prezidentem USA. Bidenova administrativa se tak vzhledem k potenciálnímu vlivu na voliče ostýchá agresivněji vystupovat proti přijetí regulačního rámce FIT21.

Ve svém prohlášení Bílý dům zdůrazňuje záměr využít stávající pravomoci k podpoře prostředí příznivého pro kryptografické inovace a k ochraně spotřebitelů a investorů. Zároveň uznává potřebu regulačního rámce pro digitální aktiva. Domnívá se však, že FIT21 ve své současné podobě vyžaduje dodatečná ochranná opatření. Nato, jaký nakonec bude osud návrhu zákona FIT21 si tak ještě budeme muset počkat.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Et 13:48  Bitcoin je jako na houpačce, čeká se na další růst Martin Stránský (WBTCB)
10.06.2024  Bitcoin a co jste o něm možná nevěděli Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
04.06.2024  Ethereum vzrostlo o pětinu, jede na rekord Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688