Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.05.2024 09:37:00

Úvahy o snižování sazeb lze na řadu měsíců úplně vypustit - Víkendář (video)

David Zervos z Jefferies se domnívá, že různí zástupci americké centrální banky se svými slovy snaží omezit spekulace o zvedání sazeb. Fed má totiž za to, že může sazby držet na současné úrovni, protože monetární politika je díky nim dostatečně utažená, tak, aby inflace při současné výši sazeb dál klesala. Jako důkaz může Fed podle ekonoma vidět i poslední čísla týkající se inflace.

Zervos míní, že pokud nepřijde „nějaká katastrofa na trhu práce“, lze úvahy o poklesu sazeb také na řadu měsíců vypustit a vrátit se k nim po prázdninách či spíše až po volbách. K tomu stratég míní, že současné debaty o inflaci už jsou jen o detailech. V tom smyslu, že nepanuje inflace ve výši 9 %, ale na úrovni CPI se nachází něco nad 3 % a na úrovni PCE pod 3 %. Inflace tak už výrazně klesla. I když Fed „slavil už v prosinci, a to bylo příliš brzy.“

Podobně jako centrální banka trochu předběhly dobu i trhy s tím, jak rychlý pokles inflace až k cíli ve výši 2 % čekaly. Celkově si ale Fed podle stratéga zaslouží pochvalu. „Není to převažující názor, ale podle mého si vedl velmi dobře. Hovoří se o tom, jak mu unikl nástup inflace, ale šlo o největší inflační šok za dobu kariéry všech, kteří se nyní dívají na tuto show,“ řekl Zervos. A poukázal v této souvislosti i na ukotvená dlouhodobá inflační očekávání.

Ekonom v rozhovoru připomněl, že když dojde k podobné inflační vlně a výrazně se pohnou sazby tak, jako se to stalo, dochází v ekonomice k nemalému přerozdělení bohatství. V období velmi nízkých sazeb se vedlo dobře například komerčním realitám, fondům soukromého kapitálu či technologickým společnostem, které nedosahovaly zisku. Nyní se ale tyto subjekty nachází pod tlakem. Díky vyšším sazbám se však po delším čase „dostávají do solvence korporátní penzijní plány či třeba pojišťovny“.

Podle stratéga tak nelze situaci na této rovině nějak zobecňovat nad rámec toho, že vyšší sazby už do určité míry tlumí poptávku. A v ekonomice dochází k popsanému přerozdělení. Na úrovni akciového trhu to pak znamená, že investoři mají více práce s vybíráním sektorů a konkrétních akcií. Následující graf ukazuje predikce inflace od Deutsche Bank. Podle nich by měla inflace měřená na základě výdajů na osobní spotřebu PCE směřovat k 2 %. Inflace měřená indexem spotřebitelských cen by se měla dál držet na cílem centrální banky:
1
Zdroj: CNBC, X



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 10:08  UP World LNG Shipping Index: Dočasný pokles Tomáš Novotný (UP forum)
Po   9:58  Sázkové kanceláře favorizují Anglii na vítězství v ME ve fotbale Research (Česká spořitelna)
Po   9:49  Ranní okénko - Přehled týdne: ceny výrobců v ČR a PMI ve světě Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688